Müslim Sarı: Parti Meclisinin kaç kişi kaldığının önemi yok
Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekibinden Müslim Sarı, CHP’deki PM üyelerinin istifası sonrası, “Parti Meclisinin kaç kişi kaldığının önemi yok” dedi.
CHP Parti Meclisi (PM), bugün yapılan toplantıda 27 üyenin istifasıyla eksik toplandı. Toplantı sonrası açıklama yapan CHP Sözcüsü Müslim Sarı, istifaların tek taraflı bir işlem olduğunu ancak muhatabının parti genel merkezi değil, Bölge Adliye Mahkemesi olduğunu belirtti. Sarı, “Arkadaşlarımız istifalarını 36. Bölge Adliye Mahkemesi’ne sunmalı” dedi.
Sarı, 57 kişilik PM’de 30 üyenin görevine devam ettiğini, 27 üyenin ise istifa iradesi gösterdiğini aktardı. İstifaların parti meclisini işlevsiz hale getirmeyeceğini savunan Sarı, “Parti meclisinin üye sayısının kaç olduğunun önemi yok. Katılanların salt çoğunluğuyla karar almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Olağan kurultay kararı
Toplantıda olağan kurultay sürecinin başlatılmasının kararlaştırıldığını duyuran Sarı, olağanüstü kurultay için tarih belirlemenin mümkün olmadığını çünkü kesinleşmemiş bir mahkeme kararı bulunduğunu söyledi. Sarı, “Bugünden şu tarihte kurultay yapalım diyemiyoruz. Ancak partiyi kurultaysız bırakmamak için olağan takvim sürecini başlatıyoruz” dedi.
Sarı, mahkeme kararının kesinleşmesi için Yargıtay’a yapılan temyiz başvurusunun geri çekilmesinin değerlendirilmediğini, ancak diyalog kurulması halinde bunun konuşulabileceğini belirtti.
Disiplin sürecinde iki kriter
Dün başlatılan disiplin sevklerine ilişkin de konuşan Sarı, sevklerin CHP tüzüğünün 68/1 b, f, g bentleri ile TBMM Grup İç Yönetmeliği’nin 24. maddesine dayandığını söyledi. Sarı, disiplin sürecinde iki temel kriter belirlediklerini açıkladı: “Birincisi arınma siyaseti çerçevesinde şaibeli iddiaların yoğunlaştığı arkadaşlar, ikincisi partinin tüzel kişiliğine özellikle 21 Mayıs sonrası süreçte aykırı hareket edenler.”
Sarı, rövanşist veya tasfiyeci bir anlayış içinde olmadıklarını öne sürerek, “Tolerans gösterdik, ama el uzattığımızda yumrukla karşılaştık. Partinin kurumsallığını korumak zorundayız” dedi.
“İki başlılığa izin vermeyiz”
Partide iki başlı bir görüntü oluştuğu yönündeki eleştirilere de yanıt veren Sarı, “Partide iki başlılık oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. Bir tarafta parti sözcüsü, öbür tarafta parti sözcüsü kimliğini kullanarak konuşan var. Bu kurumsal işleyişe aykırı” diye konuştu.
Grup başkanvekilleriyle ilgili olarak, tedbir kararıyla görevleri sona eren iki başkanvekilinin yerine yarın yapılacak MYK toplantısında değerlendirme yapılacağını belirten Sarı, şu anda CHP’nin parlamentoda tek grup başkanvekili bulunduğunu söyledi.
YSK’ya başvuru sinyali
Bir gazetecinin “CHP’nin seçime girip giremeyeceğine ilişkin YSK’ya yazılı başvuru yapılacak mı?” sorusuna Sarı, “Sorarız elbette. Doğru bir uyarı, bence bunu yapmalıyız” yanıtını verdi.
Sarı ayrıca Silivri’de tutuklu bulunan belediye bürokratları ve personeline ilişkin bir raporlama çalışması yürüttüklerini, önümüzdeki günlerde bu konuda değerlendirme yapacaklarını sözlerine ekledi.
(Politika Servisi)
Evrensel'i Takip Et