10.06.2026 14:05 / Güncelleme: 14:36

İki komşu ülke yeniden karşı karşıya: Pakistan savaş uçakları Afganistan'ı bombaladı

İslamabad ile Kabil arasındaki diplomatik görüşmeler çatışmaya döndü. Pakistan ordusu, terör kampları olduğu bahanesiyle komşusu Afganistan'a hava saldırısı düzenledi.

İki komşu ülke yeniden karşı karşıya: Pakistan savaş uçakları Afganistan'ı bombaladı

Temsili görsel | Fotoğraf: Gregology/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, Afganistan sınırında saldırılar düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda en az 26 kişi yaşamını yitirdi.

AA'da yer alan habere göre Tarar, ülkesinin bölgedeki barışı korumak için çaba gösterdiğini öne sürerek Pakistan'ın saldırı gerekçesinin terör olduğunu ifade etti.

Afganistan yönetiminin sözcüsü Zabihullah Mücahid de yaptığı açıklamada, dün gece Pakistan ordusunun, Afganistan hava sahasını ihlal ederek Kunar eyaleti ile Khost ve Paktika bölgelerine saldırdığını kaydetti. "Saldırılarda 11'i çocuk 13 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 kişinin de yaralandığını" ileri süren Mücahid, "Bu insanlık suçunu ve saldırganlığı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

Öte yandan İslamabad yönetiminden Afganistan'ın saldırı iddialarına ilişkin henüz yanıt gelmedi.

Ne olmuştu?

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde dün sınır karakoluna yönelik saldırıda, kolluk kuvvetlerinden altı kişinin öldüğü bildirilmişti.

Pakistan'ın Turbat kentinde 8 Haziran'da meydana gelen bombalı saldırıda da üç kişi hayatını kaybetmişti.

Pakistan'daki silahlı saldırılar, özellikle Afganistan'a sınırı bulunan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde yoğunlaşıyor.

Her iki eyalette de Peştun ve Beluci gruplarının haklarını savunduklarını ileri süren silahlı gruplar, Pakistan kolluk kuvvetlerine yönelik saldırılar düzenliyor.

İslamabad, Pakistan Talibanı'nın (TTP) Afganistan'da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Belucistan'da ise Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) ön plana çıkıyor. BLA, Belucistan eyaletinin Pakistan'dan ayrılmasını ve Beluc halkının bu bölgeyi yönetmesini istiyor.

(Dış Haberler)
10.06.2026 14:23

12 Haziran tatil kararı kimleri kapsıyor? Öğretmenler ve özel sektör çalışanları da izinli mi?

Milli Eğitim Bakanlığının 12 Haziran Cuma günü için aldığı tatil kararı, yalnızca LGS değil tüm okul kademelerini kapsıyor. Ancak özel sektör ve kamu çalışanlarının durumu merak konusu oldu.

12 Haziran tatil kararı kimleri kapsıyor? Öğretmenler ve özel sektör çalışanları da izinli mi?

Fotoğraf: ANKA

10.06.2026 10:21

Antakya Çevre Derneği’nden taş ocağı tepkisi: 'Köprünün çökmesinde ihmallerin payı araştırılmalı'

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Aknehir Mahallesi’nde faaliyet gösteren taş ocağının, Büyükkaraçay Nehri’nden kum ve taş çekerek hem doğaya hem de mahalleleri birbirine bağlayan köprüye zarar verdiği ifade edildi.

Antakya Çevre Derneği’nden taş ocağı tepkisi: “Köprünün çökmesinde ihmallerin payı araştırılmalı”

Fotoğraf: Antakya Çevre Koruma Derneği

10.06.2026 10:09 / Güncelleme: 10:56

YKS sınav giriş belgesi sorgulama 2026: Sınav yerleri açıklandı mı, saat kaçta açıklanacak?

2026 YKS'ye sayılı günler kala adayların gözü ÖSYM'den gelecek sınav yeri duyurusuna çevrildi. Üniversite adayları, sınav giriş belgelerinin ne zaman ve saat kaçta açıklanacağını araştırıyor.

YKS sınav giriş belgesi sorgulama 2026: Sınav yerleri açıklandı mı, saat kaçta açıklanacak?

Fotoğraf: DHA

10.06.2026 14:13 / Güncelleme: 14:30

Akbayram ailesinden 'mutlak butlan' açıklaması: 'Edip Akbayram’ın eserlerinin kullanılmasına iznimiz yoktur'

Sanatçı Edip Akbayram’ın ailesi, “Edip Akbayram'ın yorumladığı eserlerin, kamuoyunda ‘mutlak butlan' sürecinin temsilcileri tarafından kullanılmasına izin vermiyoruz” dedi.

Akbayram ailesinden “mutlak butlan” açıklaması: “Edip Akbayram’ın eserlerinin kullanılmasına iznimiz yoktur”

Fotoğraf: DHA

10.06.2026 06:28 / Güncelleme: 06:53

25 yaşındaki Fatımaalzhra Riyadh'ın öldüğü kazada gelişme: Kaçan sürücü tutuklandı

Sultangazi'de Iraklı Fatımaalzhra Riyadh'ın hayatını kaybettiği kazanın ardından aracını bırakıp kaçan sürücü Murat K. tutuklandı. Araçtaki diğer üç kişi adli kontrolle serbest bırakıldı.

25 yaşındaki Fatımaalzhra Riyadh'ın öldüğü kazada gelişme: Kaçan sürücü tutuklandı

Fotoğraflar: DHA

10.06.2026 11:22

10 kişinin öldüğü otobüs kazasında Adli Tıp raporu açıklandı: Şoför asli kusurlu bulundu

Antalya'da 10 kişinin yaşamını yitirdiği otobüs kazasına ilişkin Adli Tıp Kurumu raporunda, hayatını kaybeden şoförün hız, yol ve hava koşullarını dikkate almayarak kazada asli kusurlu olduğu ifade edildi.

10 kişinin öldüğü otobüs kazasında Adli Tıp raporu açıklandı: Şoför asli kusurlu bulundu

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!