10.06.2026 07:04

ABD, İran'a yönelik saldırılarının tamamlandığını duyurdu

CENTCOM, Hürmüz Boğazı'nda düşürülen Apache helikopterine yanıt olarak ABD Başkanı Trump'ın talimatıyla başlatılan hava harekatının sona erdiğini açıkladı.

ABD, İran'a yönelik saldırılarının tamamlandığını duyurdu

Temsili görsel | Fotoğraf: ABD Ordusu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün Hürmüz Boğazı üzerinde ABD'ye ait bir Apache helikopterinin düşürülmesine yanıt olarak İran'a yönelik başlattığı saldırıları tamamladığını bildirdi.

Hürmüz Boğazı'nda ABD'ye ait bir Apache helikopterinin düşmesi üzerine, ABD Başkanı Trump'ın talimatıyla CENTCOM, İran'daki hava savunma ve radar tesislerine yönelik hava harekatı düzenledi. İran bu saldırıya, Bahreyn'deki ABD 5. Filosu ile bölgedeki diğer Amerikan üslerini İHA ve füzelerle hedef alarak ve bir ABD MQ-9 İHA'sını düşürerek karşılık verdi. Karşılıklı saldırıların ardından her iki taraf da operasyonlarını tamamladığını açıklarken, bölgedeki askeri teyakkuz durumu üst seviyeye ulaştı.

ABD, İran hedeflerini vurdu

CENTCOM, X hesabından yaptığı açıklamada, "CENTCOM kuvvetleri, dün bir ABD Ordusu Apache helikopterinin düşürülmesine yanıt olarak ve Başkomutanın (Donald Trump) talimatı doğrultusunda, 9 Haziran'da İran'a karşı meşru müdafaa saldırılarını tamamladı" ifadelerine yer verildi.

Söz konusu misilleme saldırısında, CENTCOM, ABD Hava Kuvvetleri ve Donanmasına ait savaş uçaklarından atılan hassas güdümlü mühimmatlarla, "Hürmüz Boğazı yakınlarındaki İran hava savunma sistemleri, yer kontrol istasyonları ve gözetleme radarı tesislerinin" vurulduğu belirtilen açıklamada, "Bu operasyon, ABD kuvvetlerine ve bölge sularından geçiş yapan uluslararası ticari gemilere yönelik son dönemdeki saldırılara karşı orantılı bir yanıt niteliğindeydi" denildi.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye turu atarken düşen Amerikan ordusuna ait bir Apache helikopterinin İran tarafından düşürüldüğünü belirterek, "ABD'nin bu saldırıya zorunlu olarak karşılık vermesi gerekmektedir" demişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de Trump'a yanıt olarak paylaştığı mesajında, helikopterin İran tarafından düşürülüp düşürülmediğini belirtmeden, İran yakınlarındaki yabancı güçlerin "kendi insan hataları, basit kazalar veya çapraz ateşe yakalanma ihtimali nedeniyle sürekli risk altında olduğunu" vurgulayarak, "Riski azaltmak için en iyi çözüm, onların çekilmesidir" ifadesini kullanmıştı.

(Haber Merkezi)
10.06.2026 06:11

Meteoroloji'den İç Anadolu ve Karadeniz için sağanak yağış uyarısı

Bulutlu havanın ardından yağışlar başlıyor. Ankara, Eskişehir, Konya ve Karadeniz çevresinde aralıklı sağanak yağışlar etkili olurken, Marmara ve Güneydoğu'da yaz sıcakları devam edecek.

Meteoroloji'den İç Anadolu ve Karadeniz için sağanak yağış uyarısı

Fotoğraf: Güven Yılmaz/AA

09.06.2026 21:51

Gaziosmanpaşa'da trafoda çıkan yangın nedeniyle tramvay seferleri durdu

İstanbul Gaziosmanpaşa’da trafoda çıkan yangın nedeniyle tramvay seferleri durdu. Tramvayda mahsur kalan yolcular rayların üzerinde yürüyerek ilerledi

Gaziosmanpaşa'da trafoda çıkan yangın nedeniyle tramvay seferleri durdu

Fotoğraf: DHA

09.06.2026 22:21 / Güncelleme: 22:31

ABD Başkanı Trump: İran, ABD helikopterini düşürdü; yanıt vermek zorundayız

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı üzerinde devriye gezen Amerikan ordusuna ait bir helikopterin İran tarafından düşürüldüğünü belirterek, ABD'nin bu saldırıya karşılık vermesi gerektiğini öne sürdü.

ABD Başkanı Trump: İran, ABD helikopterini düşürdü; yanıt vermek zorundayız

Fotoğraf: DHA

09.06.2026 21:44 / Güncelleme: 22:43

Aziz Yıldırım'dan taraftarı heyecanlandıran hamle: Vedat Muriqi geri dönüyor

Fenerbahçe Başkan Adayı Aziz Yıldırım'ın, Vedat Muriqi transferi için Mallorca ile anlaşmaya vardığı öne sürüldü. Sarı-lacivertlilerin 15 milyon euroluk bonservis bedelini üç yıla yayarak ödeyeceği belirtildi.

Aziz Yıldırım'dan taraftarı heyecanlandıran hamle: Vedat Muriqi geri dönüyor

Fotoğraf: Mallorca

10.06.2026 00:10

Resmi maliyet artışı yüzde 34, zam yüzde 22: Zarar eden çiftçi buğdayını hayvan yemi yaptı

Artan girdi maliyetleri ve yetersiz alım fiyatları çiftçiyi isyan noktasına getirdi. Amasya'da bir üretici zarar ettiği için buğdayını hayvanlarına yem yaptı. Tüm Köy Sen, tarımdaki çöküşe karşı acil destek ve planlı üretim çağrısı yaptı.

Resmi maliyet artışı yüzde 34, zam yüzde 22: Zarar eden çiftçi buğdayını hayvan yemi yaptı
09.06.2026 21:24

Beşiktaş'tan PSG çıkarması: 40 milyon avroluk kaleci için nabız yoklandı

Yeni sezon öncesi transfer çalışmalarını hızlandıran Beşiktaş, kaleci takviyesi için PSG'nin genç yıldızı Lucas Chevalier'i gündemine aldı. Siyah-beyazlıların Fransız ekibinden oyuncunun durumunu sorduğu öne sürüldü.

Beşiktaş'tan PSG çıkarması: 40 milyon avroluk kaleci için nabız yoklandı

Fotoğraf: Edoardo Busti/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!