08.06.2026 15:41 / Güncelleme: 15:44

2026’da işçi ücretlerine beş aylık enflasyon ve vergi faturası: 890 milyar TL

DİSK-AR raporuna göre, yılın ilk beş ayında sigortalı işçilerin toplam kaybı 890 milyar liraya ulaştı; asgari ücretli mayıs ayında 9.618 TL eridi.

2026’da işçi ücretlerine beş aylık enflasyon ve vergi faturası: 890 milyar TL

Fotoğraf: Evrensel

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), 8 Haziran 2026 tarihinde yayımladığı “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nda, 2026 yılının ilk beş ayında enflasyon ve vergilerin sigortalı işçi ücretlerinde yarattığı birikimli toplam kaybın en az 889 milyar 991 milyon TL olduğunu açıkladı.

Rapora göre, yalnızca enflasyonun sigortalı işçilere beş aylık faturası 458,8 milyar TL olurken, gelir ve damga vergilerinin toplam kaybı 431,2 milyar TL olarak gerçekleşti. İşçilerin toplam kaybı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,8 arttı.

Ortalama işçi maaşından 15 bin TL kayıp

DİSK-AR, SGK verilerine dayandırdığı hesaplamada ortalama sigortalı işçi brüt ücretini 64.985 TL olarak esas aldı. Bu ücret düzeyinde, yılın beşinci ayı itibarıyla gelir ve damga vergisi kaybı 7.079 TL, beş aylık enflasyon kaybı ise 8.458 TL oldu. Böylece ortalama bir işçi, brüt maaşının 15.537 TL’sini vergi ve enflasyon nedeniyle kaybetti.

Kesintilerin de eklenmesiyle birlikte vergi, prim ve enflasyon kaybının toplamı 25.284 TL’ye ulaştı. Bu durumda işçiler, mayıs ayının 31 gününün en az 12 gününü vergi, kesinti ve enflasyon için çalışmış oldu.

Asgari ücrette erime: 9.618 TL

Rapor, asgari ücret ve katları bazında da çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. 2026 yılı için brüt 33.030 TL olarak belirlenen asgari ücrette, SGK ve işsizlik sigortası primleri sonrası net ücret 28.076 TL olarak hesaplandı. Beş aylık yüzde 16,61’lik resmi enflasyon karşısında asgari ücretlinin kaybı şöyle gerçekleşti:

Enflasyon kaybı: 4.663 TL

Toplam kesinti ve enflasyon kaybı: 9.618 TL

Böylece asgari ücretlinin reel net maaşı mayıs itibarıyla 23.412 TL’ye geriledi. Asgari ücretin yüzde 29,1’i kesinti ve enflasyon nedeniyle eridi.

DİSK-AR, farklı ücret gruplarında kaybın daha da büyüdüğünü vurguladı.

“Gelirde adalet, vergide adalet”

Rapora göre, özellikle nisan ayında ücretlerin ikinci vergi dilimine girmesiyle birlikte vergi yükü belirgin şekilde arttı.

Raporun sonuç bölümünde, “Enflasyon ve adaletsiz vergi-kesinti yükü emek gelirlerinde büyük kayıplara yol açıyor. Hükümetin izlediği alım gücünü ve ücretleri bastırmayı amaçlayan ekonomi politikası, enflasyonun faturasını emek gelirleri üzerine yüklemektedir” denildi.

DİSK-AR, ücret ve vergi sisteminde adaletin “somut ve yakıcı bir talep” olduğunu belirterek, bir sonraki raporun 6 Temmuz 2026’da yayımlanacağını duyurdu.

08.06.2026 12:23 / Güncelleme: 12:44

Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı'nda konuşan Tuncer Bakırhan: Yargı sopasıyla muhalefeti dizayn etmekten vazgeçin

DEM Parti'nin düzenlediği Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı'ndan konuşan Eş Genel Başkan Tuncer Bakırhan: “Kapıları kırarak, yargı sopasıyla muhalefeti dizayn ederek, cezaevlerini seçilmişlerle doldurmanın bu ülkeye hiçbir yararı yoktur" dedi.

Demokratik Yerel Yönetimler Konferansı'nda konuşan Tuncer Bakırhan: Yargı sopasıyla muhalefeti dizayn etmekten vazgeçin

Fotoğraf: Evrensel

08.06.2026 14:58

Dünya Kupası'nda forma giymiş babalar ve oğulları

Dünya Kupası tarihinde birçok futbolcu, daha önce aynı turnuvada forma giyen babalarının izinden gitti. Maldini, Forlan, Alonso, Schmeichel, Thuram ve Reyna aileleri bu geleneğin en bilinen örnekleri arasında yer aldı.

Dünya Kupası'nda forma giymiş babalar ve oğulları
08.06.2026 13:58

İsrail, Gazze’de Cibaliya Mülteci Kampı'nı vurdu: Biri çocuk 2 kişi yaşamını yitirdi

İsrail’in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda biri 8 yaşındaki çocuk olmak üzere 2 Filistinli hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

İsrail, Gazze’de Cibaliya Mülteci Kampı'nı vurdu: Biri çocuk 2 kişi yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AA

08.06.2026 07:22 / Güncelleme: 08:56

Bölgede gerilim yeniden yükseldi: İsrail ve İran'dan karşılıklı saldırılar sürüyor

İsrail'in İran'ın çeşitli bölgelerine yönelik saldırılar düzenlediğini açıklamasının ardından bölgede gerilim yeniden yükseldi. Husiler İsrail'e füze fırlatırken, İran'dan ateşlenen füzeler nedeniyle İsrail'de sirenler çaldı.

Bölgede gerilim yeniden yükseldi: İsrail ve İran'dan karşılıklı saldırılar sürüyor

Fotoğraf: AA

08.06.2026 09:27

Yetki yok, çakar var: Diyanet Vakfı Genel Müdürü de çakarlı araç kullandı

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan’ın vakfa ait sivil plakalı araçta çakar kullandığı ortaya çıktı. Vakıf kaynakları kullanımın devlet toplantıları ve şehirlerarası yolculuklarla sınırlı olduğunu savundu.

Yetki yok, çakar var: Diyanet Vakfı Genel Müdürü de çakarlı araç kullandı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!