05.06.2026 13:02

Bir ayda 31 kadın cinayeti: Kadınların çoğu kendi evinde yakınları tarafından öldürüldü

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun Mayıs 2026 raporuna göre 1–31 Mayıs tarihleri arasında 31 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 16 kadın ölümü ise şüpheli olarak kaydedildi.

Bir ayda 31 kadın cinayeti: Kadınların çoğu kendi evinde yakınları tarafından öldürüldü

Fotoğraf: Evrensel

Sıla Altun
[email protected]


Ankara – Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Mayıs 2026 kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre 1–31 Mayıs tarihleri arasında 31 kadın erkekler tarafından katledildi, 16 kadının ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti.

Raporda kadın cinayetlerine ilişkin veriler; kadınların medeni durumları, yaş dağılımı, faillerin profili, cinayetlerin işlendiği yerler ve kullanılan yöntemler üzerinden değerlendirildi.

Medeni durum ve yaş dağılımı

Rapora göre öldürülen kadınların 12’si evli, 9’u bekar, 4’ü boşanmış, 6’sının ise medeni durumu tespit edilemedi.

Yaş dağılımında ise en küçük yaştaki kadının 14, en büyük yaştaki kadının 72 yaşında olduğu belirtildi. Kadınların yüzde 13,3’ü 0–18 yaş, yüzde 46,7’si 19–35 yaş, yüzde 20’si 36–50 yaş, yüzde 20’si ise 51 yaş ve üzeri grupta yer aldı. En riskli yaş grubunun 19–35 yaş aralığı olduğu vurgulandı.

Failler çoğunlukla yakın çevre

Rapora göre kadın cinayetlerinde faillerin büyük kısmını kadınların yakın çevresi oluşturdu.

5 kadın aile içindeki erkekler (eş ya da oğul) tarafından, 5 kadın boşanma aşamasında olduğu ya da boşandığı erkek tarafından öldürüldü. 2 kadın birlikte olduğu ya da yaşadığı erkek tarafından, 3 kadın ise tanıdık erkekler (akraba, yeğen vb.) tarafından katledildi. 16 kadının ölümü ise şüpheli olarak kaydedildi.

En yaygın yöntem ateşli silah

Cinayetlerin işlenme yöntemlerine bakıldığında en yaygın yöntemin ateşli silah olduğu görüldü. 11 kadın ateşli silahla, 3 kadın kesici aletle öldürüldü. 2 kadın darp edilerek, 2 kadın ise boğularak hayatını kaybetti.

Şüpheli ölümler arasında ise 3 kadın asılı halde bulunurken, 3 kadın yüksekten düşme sonucu yaşamını yitirdi. 7 kadının ölüm nedeninin ise belirlenemediği kaydedildi.

Kadınların çoğu kendi evlerinde öldürüldü

Raporda cinayetlerin işlendiği mekanlara ilişkin veriler de yer aldı. Buna göre 18 kadın (%58,1) kendi evinde öldürüldü. 5 kadın kamusal alanlarda (sokak ve park), 5 kadın ormanlık alanlarda, 3 kadın ise sulak alanlarda (kanal, deniz, göl) hayatını kaybetti.

TKDF: “Sorun yapısal”

TKDF’nin değerlendirme bölümünde kadın cinayetlerinin bireysel değil yapısal bir sorun olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, kadınların en çok kendi evlerinde öldürülmesinin aile yapısındaki eşitsizliklere işaret ettiği belirtilirken, boşanma veya ayrılma sürecindeki kadınların hedef haline gelmesinin yaşam hakkı açısından ciddi risk oluşturduğu ifade edildi.

Koruma kararlarına rağmen yaşanan cinayetlerin, koruyucu ve önleyici mekanizmaların etkin uygulanmadığını gösterdiği vurgulanan açıklamada, risk analizleri, uzaklaştırma kararları ve kurumlar arası koordinasyonun yetersizliğine dikkat çekildi.

Ayrıca şiddetin yalnızca ev içinde değil, toplumsal yaşamın tüm alanlarında görüldüğü belirtilerek eğitim ve sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

“Yaşam hakkı vurgusu”

Raporun sonuç bölümünde ise kadın cinayetlerinin cezasızlık kültürü ve eşitsizlikle birlikte değerlendirildiği, yaşam hakkının güvence altına alınması için etkili politikaların zorunlu olduğu belirtildi.

Açıklamanın sonunda kadınlar, yaşam hakkını koruma çağrısı yaparak kadın cinayetlerine karşı mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

05.06.2026 07:18

İstanbul ve Muğla dışında sağanak dalgası: Yağış hangi illeri vuracak?

Marmara, Ege, İç Anadolu ve Batı Karadeniz başta olmak üzere birçok bölgede sağanak yağışlar etkili olacak. Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

İstanbul ve Muğla dışında sağanak dalgası: Yağış hangi illeri vuracak?

Fotoğraf: Eren Hızlı/Pexels

05.06.2026 11:56

Eğitim Sen'den Giresun Üniversitesi Rektörü Can'a çağrı: Üniversitede gerici ve ayrımcı yaklaşımlar kabul edilemez

Eğitim-Sen Giresun Şubesi tarafından, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz'a yaptıkları çağrıda, öğrencilere ayrımcı ve gerici tutumlar sergilediği öne sürülen akademik personel hakkında işlem yapılması istendi.

Eğitim Sen'den Giresun Üniversitesi Rektörü Can'a çağrı: Üniversitede gerici ve ayrımcı yaklaşımlar kabul edilemez

Fotoğraf: ANKA

05.06.2026 12:30

Mayısta fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu: Ulaşım ve giyim zamlandı

TÜİK verilerine göre mayısta fiyatı en fazla artan ürün yüzde 15,65 ile yurt içi uçak bileti olurken, en fazla fiyat düşüşü yüzde 22,21 ile domates, biber ve salatalık gibi meyvesi yenen sebzelerde yaşandı.

Mayısta fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu: Ulaşım ve giyim zamlandı

Fotoğraf: L.Filipe C.Sousa/Unsplash

05.06.2026 06:04 / Güncelleme: 09:42

Buca Belediyesindeki soruşturmada 54 kişi adliyeye sevk edildi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada gözaltına alınan mevcut ve eski Buca Belediyedi başkanları, belediye personeli ve müteahhitlerden oluşan 54 kişi adliyeye sevk edildi.

Buca Belediyesindeki soruşturmada 54 kişi adliyeye sevk edildi

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!