05.06.2026 01:16

Karadeniz çay üreticisi eyleme hazırlanıyor: Emeğimizi yok sayan bu düzene boyun eğmeyeceğiz

Doğu Karadeniz’de geçimini çaydan sağlayan 10 binlerce üretici, artan mağduriyet karşısında artık sessiz kalmayacak. Toplantı yapan çay üreticileri, "Hakkımızı aramak için tüm meşru ve yasal yolları sonuna kadar kullanacağız" dedi.

Karadeniz çay üreticisi eyleme hazırlanıyor: Emeğimizi yok sayan bu düzene boyun eğmeyeceğiz

Fotoğraf: ANKA

 

Doğu Karadeniz’de geçimini çaydan sağlayan 10 binlerce üretici, artan mağduriyet karşısında artık sessiz kalmayacak. Fındıklı Çay Üreticileri Meclisi ile çay üreticileri bir araya gelerek yaşanan sorunlara karşı nasıl bir yol izleneceğini tartıştı.

Fındıklı Çay Üreticileri Meclisi ile çay üreticileri bir araya gelerek yaşanan sorunlara karşı nasıl bir yol izleneceğini tartıştı.

Toplantının ardından çay meclisi üyeleri, Fındıklı’daki sokak ve caddelerde çay üreticilerine yaşanan sürece ilişkin bilgilendirme içeren bildiriler dağıttı. Üreticilerin doğrudan bilgilendirildiği bu çalışma, bölgede artan tepkinin sahaya yansıması olarak değerlendirildi.

Karadeniz’de yaş çay üreticileri, özel sektörün fiyat düşürme politikalarına karşı nasıl hareket edeceklerini, ÇAYKUR’un kontenjan uygulaması sonrası yaşanan mağduriyetlerin nasıl giderileceğini ve taban fiyatın altına düşen alımlara karşı hangi adımların atılacağını tartıştı. Üreticiler, artık yalnızca şikâyet etmek değil, haklarını savunmak için sahaya inme hazırlığı yaptı.

Toplantıda söz alan Fındıklı Çay Üreticileri Meclisi Başkanı Kamil Kadıoğlu, yaşanan sürecin üretici açısından sürdürülemez hale geldiğini belirterek açıklamalarda bulundu.

Kadıoğlu, “Üretici her yıl aynı sorunlarla karşı karşıya bırakılıyor. ÇAYKUR’un kontenjan uygulamaları ve özel sektörün düşük fiyat politikası üreticiyi çaresizliğe itiyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu düzen böyle devam edemez” dedi.

Üreticilerin artık daha güçlü bir duruş sergilemek zorunda olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, “Haklarımızı aramak için bir araya gelmekten başka çaremiz kalmadı. Gerekirse sokakta, gerekirse meydanlarda sesimizi duyuracağız” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonrası üreticiler, sorunların çözülmemesi halinde önümüzdeki günlerde eylem ve basın açıklamaları düzenleme konusunda görüş birliğine vardı. Çay üreticileri, haklarını aramak için daha örgütlü ve kararlı bir mücadele sürecine gireceklerini belirtti.

“Bu sömürü çarkını kökünden kıracak kooperatifleşme odaklı eylem planımızı tüm kamuoyuna açıklıyoruz”

Kadıoğlu “Üreticimizi ölümcül bir yoksulluğa iten, yaşam alanlarımızı ranta peşkeş çeken bu düzene asla boyun eğmeyeceğiz. Bizi karanlığa mahkûm etmek isteyenlere inat; toprağına, ekmeğine ve onuruna sonuna kadar sahip çıkan bir iradeyle itirazımızı en gür şekilde yükseltiyoruz. Bu sömürü çarkını kökünden kıracak kooperatifleşme odaklı eylem planımızı tüm kamuoyuna açıklıyoruz. Yapılmak istenen; bu yeşil alanları maden şirketlerinin acımasız talanına ve rantına açmaktır. Bizi toprağımızdan silmek isteyen bu karanlık senaryoyu çok iyi okuyoruz. Ancak herkes bilmelidir ki Karadeniz insanı ne çaresizdir ne de sahipsizdir. Unutulmamalıdır ki üretici yoksa çay da yoktur; çay yoksa siz de yoksunuz.” dedi.

“Tüm meşru ve yasal yolları sonuna kadar kullanacağız”

Tüm meşru ve yasal yolları sonuna kadar kullanacaklarını vurgulayan Kadıoğlu, şunları söyledi: “Fındıklı Çay Üreticileri Meclisi olarak, hukuka aykırı olduğuna inandığımız bu düzene asla boyun eğmeyeceğiz. Hakkımızı aramak ve sahadaki vahim iddiaların aydınlatılmasını sağlamak için tüm meşru ve yasal yolları sonuna kadar kullanacağız. Hukuki süreçlerin tavizsiz takipçisi olacağız. Mücadelemiz yalnızca çay bahçeleriyle sınırlı kalmayacaktır. Rekabeti bozucu eylemlerde bulunduğu şüphesi taşıyan firmalara karşı yalnızca yaş çay vermemekle yetinmeyecek, aynı zamanda tüketici olarak anayasal haklarımızı da sonuna kadar kullanacağız.

Sahada elden nakit ödemelerin yaygınlaştığı görülmektedir. Bu durum, devletin ciddi vergi ve prim kaybına uğramasına neden olmaktadır. Ayrıca alım sırasında üretici ruhsatı ve mülkiyet sorgulamasının titizlikle yapılmaması, ciddi bir istismar alanı yaratmaktadır. Bu durumun; hırsızlık ve güvenin kötüye kullanılması vakalarını teşvik edebileceği ve bu şüpheli ürünleri bilerek ya da bilmeyerek depolarına alan fabrikaları hukuken zan altında bırakacağı açıktır. Ortada yalnızca ticari bir mağduriyet değil; kayıt dışılık, olası kamu zararı, mülkiyet haklarının ihlali ve haksız rekabet iddialarını içeren ciddi bir sistem sorunu bulunmaktadır.

Bu tablonun aydınlatılması için devletin ilgili kurumlarını derhal göreve çağırıyoruz. Sahadaki yoğun iddialar, artan hırsızlık şikayetleri ve olası mevzuat ihlalleri zinciri hakkında resen inceleme başlatılmalıdır. Bilinmesini isteriz ki; kamu çalışanları, işçiler ve emekliler bankalara yatan maaşları üzerinden nasıl promosyon alma hakkına sahipse, milyarlarca liralık tarımsal hasıla yaratan üreticinin de kendi ürün bedeli üzerinden promosyon alması en temel adalet meselesidir.”

Toplantının ardından çay meclisi üyeleri, Fındıklı’daki sokak ve caddelerde çay üreticilerine yaşanan sürece ilişkin bilgilendirme içeren bildiriler dağıttı.

(ANKA)
04.06.2026 22:07 / Güncelleme: 23:33

Trabzonspor, Cabral ile 5 yıllık sözleşme imzaladığını açıkladı: 'Yazılacak hikayenin yeni kahramanı.'

Trabzonspor bir süredir gündeminde yer alan Sidney Lopes Cabral transferinin tamamlandığını duyurdu. Kulüp Cabral'ı “Yazılacak hikayenin yeni kahramanı” diye tanıttı.

Trabzonspor, Cabral ile 5 yıllık sözleşme imzaladığını açıkladı: “Yazılacak hikayenin yeni kahramanı.”

Fotoğraf: DHA

04.06.2026 16:53

Aile Dayanışma Ağı Silivri'den seslendi | Dilek İmamoğlu: Yargıtay'ı adaleti savunmaya davet ediyoruz

Aile Dayanışma Ağı'nın Silivri’deki 35’inci buluşmasında konuşan Dilek İmamoğlu, “mutlak butlan” kararına tepki göstererek Yargıtay’ı adaleti ve bağımsızlığını savunmaya çağırdı. Tutuklu yakınları ise “zamanında işleyen adalet” talebini yineledi.

Aile Dayanışma Ağı Silivri'den seslendi | Dilek İmamoğlu: Yargıtay'ı adaleti savunmaya davet ediyoruz

Fotoğraf: ANKA

04.06.2026 22:47

Çiseli Şelalesi’ndeki kirlilik endişe yarattı: Korkulan oluyor mu?

Ordu'daki Korgan Yaylası'nda yürütmeyi durdurma kararına kadar devam eden maden sondaj çalışmalarının ardından Çiseli Şelalesi'nde gözlemlenen kirlilik, sondaj atıklarının su kaynaklarına karışmış olabileceği yönündeki kaygıları artırdı.

Çiseli Şelalesi’ndeki kirlilik endişe yarattı: Korkulan oluyor mu?

Fotoğraflar: Evrensel

04.06.2026 19:08

ODTÜ'de 14. Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi: Yürüyüşün bu yılki teması 'Trans İnat'

ODTÜ öğrencilerinin “Trans İnat” temalı 14. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde yapılan açıklamada sağlık hakkından barınmaya, cezaevlerindeki hak ihlallerinden kampüsteki LGBTİ karşıtı uygulamalara kadar birçok başlıkta talepler dile getirildi.

ODTÜ'de 14. Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi: Yürüyüşün bu yılki teması “Trans İnat”

Fotoğraf: Evrensel

04.06.2026 23:27 / Güncelleme: 23:42

Denizli'de iki kadına silahlı saldırı: Otomobildeki abla ve kız kardeşi yaralandı

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde, M. A. adlı otomobilde kız kardeşi ile birlikte giderken erkek arkadaşı olduğu iddia edilen S. Ö. tarafından pompalı tüfekli saldırıya uğradı. Saldırıda M. A. ve kız kardeşi yaralandı.

Denizli'de iki kadına silahlı saldırı: Otomobildeki abla ve kız kardeşi yaralandı

Fotoğraf: AA

04.06.2026 13:56 / Güncelleme: 14:00

DEM Partili Sakık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti: 'Barışın güçlenmesine katkı sunmasını temenni ediyorum'

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ettiğini duyurdu.

DEM Partili Sakık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti: “Barışın güçlenmesine katkı sunmasını temenni ediyorum”

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!