Başak Gürkan davası sonrası kadınlardan açıklama: 'Katillerin yakasını bırakmayacağız'
Başak Gürkan cinayeti davasının ilk duruşmasının ardından açıklama yapan kadınlar, "Katiller cezasını çekene kadar sokaklarda, mahallelerde, iş yerlerinde 'Başak Gürkan için adalet' demeye devam edeceğiz. 22 Eylül’de yine burada olacağız" dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara — Yüksek Mühendis Başak Gürkan'ın boşanma aşamasında olduğu Barış Arslan ve babası Kudret Arslan tarafından katledilmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmada, “canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanıklar Barış Arslan ve Kudret Arslan ile tanıkların ifadeleri alındı.
Mahkeme başkanı sanıkların tutukluluklarının devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma 22 Eylül'de saat 11.45’te görülecek.
Duruşma sonrası Gürkan ailesi, Kardelen Mahallesi'nde yaşayan kadınlar ve DİSK Genel-İş Ankara 2 No’lu Şube üyesi kadınlar Ankara Adliyesi önünde “Başak için adalet” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarıyla basın açıklaması düzenledi.
"Bir sonraki duruşma büyük salonda görülmeli"
Açıklamada konuşan Batıkent Kadın Dayanışmasından Leyla Mavili, duruşmanın küçük salonda görülmesine tepki gösterdi. "9 aydır beklediğimiz, bu kadar toplumsallaşmış bir kadın cinayeti davasını küçücük bir salona sıkıştırmaya çalıştılar" diyen Mavili, mahkeme heyetinin ve kolluğun tavrını unutmayacaklarını belirtti. Mavili, kadınların gelecek duruşmanın büyük salonda yapılması talebini yineledi ve "Bir sonraki duruşmada bu kadar müsamahalı olmayacağız" diye konuştu.
"Cinayet dışında bir şey konuşulmayacak"
"Başak Gürkan için adalet" taleplerini duymamak için kendilerini içeri almamayı tercih ettikllerini söyleyen Mavili sözlerine şöyle devam etti:
"Başak’ın bedenine ve kişiliğine dair hiçbir şeyi mahkeme salonunda da sokakta da medyada da konuşturmayacağız. Ortada bir kadın cinayeti var. Ortada kadını öldüren iki erkek var. Ortada 5 yaşında bir çocuk var. Bunların dışında bir şey konuşulmayacak. Hiçbir şey bir erkeğe bir kadını öldürme gücü vermez. Onlar bunda muktedir olduklarını düşündükleri için yaptıklarının cezasını çekecekler. Bizler de onlar cezasını çekene kadar sokaklarda, mahallelerde, iş yerlerinde 'Başak Gürkan için adalet' demeye devam edeceğiz. Başak hepimizin kız kardeşi, alnımız ak. Hesap vermesi gereken Barış Arslan ve Kudret Arslan’dır. 22 Eylül’de yine burada olacak, katillerin yakasını bırakmayacağız."
Yaprak Gürkan: Başak’ın ve kızının hakkı onlardan sorulsun
Açıklamada Başak Gürkan’ın kardeşi Yaprak Gürkan da konuştu. "9 aydır yasımızı yaşayamadık. Ceza almalarını, ilk duruşmayı bekleyerek bu 9 ayı geçirdik" diyen Yaprak Gürkan, şöyle devam etti: "Burada gördük ki, yine klasik suçlamalar. Kendilerinin de kabul ettiği aslında mal paylaşımı, nafaka verilmemesiydi. Barış Arslan, üç kuruşun hesabını yaparak babalığını, olay gerçekleşirken eşini korumayarak da kocalığını gösterdi. Hiçbir ev, mal paylaşımı, nafaka hesabı bir çocuğun annesiz geçireceği yılların bedeli olamaz. Duruşmada da gördüğümüz üzere maşallah içeride çok iyi bakılmışlar; tosun olmuşlar, elleri yüzleri ayna gibi. Babanın oğluyla planı zaten bu şekildeydi: ‘Ben yapacağım, sen rahat edeceksin’. En son da bunu söyledi, ‘Ben suçluyum, oğlumun hiçbir suçu yok’ şeklinde beyanda bulundu. Başak’ın hakkı, kızının döktüğü gözyaşlarının hakkı onlardan sorulsun.”
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et