Adana Büyükşehir’den Aladağ üreticisine 400 bin domates fidesi
Adana Büyükşehir Belediyesi, üreticiyi destekleme çalışmaları kapsamında Aladağ'da 400 bin domates fidesi dağıttı.
Fotoğraf: Adana Büyükşehir Belediyesi
Volkan Pekal
[email protected]
Adana — Adana Büyükşehir Belediyesi, üreticiyi destekleme projeleri kapsamında Aladağ ilçesinde üreticiye 400 bin domates fidesi desteği verdi. Aladağ’da düzenlenen törene Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer, Aladağ İlçe Belediye Başkanı Kemal Özdemir, muhtarlar, üreticiler ve ilçe halkı katıldı.
Üretim artarsa şehrimiz de ülkemiz de güçlenir
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer, üretimin önemine dikkat çekerek şunları söyledi, “Üretimi artırmamız lazım. Üretimin artması gelir seviyesinin yükselmesi demektir. Üretimin daha fazla yapıldığı illerin halkına hizmet gücü artar, ayrıca daha fazla istihdam sağlanır. Mevcut ekonomik koşullarda üretimi artırmak istiyoruz. Bunun için de Adana Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarını seferber ediyoruz. Karataş ve Yumurtalık ilçelerimizde balıkçılarımızın yanındayız, Pozantı’da çilek üretimine katkı sağlıyoruz. Sarıçam’da hayvancılık yapan üreticimizin de yanındayız. Adana’mızın her yerinde üreticimizi, çiftçimizi destekliyoruz.
Bugün de Aladağ’dayız. Kadınlarımız, gençlerimiz domates yetiştirsin ve ev ekonomilerine katkıda bulunsunlar istiyoruz. Biz üretimi artırırsak güçlü bir Aladağ, güçlü bir Adana, güçlü bir Türkiye olur. Dağıttığımız fideler büyüyecek ve sofranıza bereket olarak gelecek.”
Üretmeye devam edeceğiz
Aladağ Belediye Başkanı Kemal Özdemir de ilçede özellikle kadınlara yönelik istihdam sağlanması ve üretimin artması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade ederek, üretimin süreceğini söyledi.
Muhtarlar ve kadın emekçiler de törende Başkan Zeydan Karalar’a, Başkan Vekili Güngör Geçer’e ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Tarımsal girdi maliyetleri üreticiyi zorluyor
Tarımda giderek derinleşen girdi maliyetleri karşısında bu tür destekler Aladağ gibi dağlık ilçelerde küçük üretici için anlamlı ilk girdi maliyetini düşüren bir destek olarak öne çıkıyor. Öte yandan tarım politikalarının büyük ölçüde merkezi düzeyde belirlendiği Türkiye’de, girdi maliyetleri, destekleme alım politikaları ve ithalat kararları doğrudan üretim dengesini etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart 2026 dönemine ait tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerine göre tarımsal girdi enflasyonu yıllık bazda yüzde 34’ün üzerine çıkmış durumda. Mazot, gübre, yem ve ilaç gibi temel üretim kalemlerindeki artışlar, küçük üreticinin üretim kapasitesini doğrudan baskılıyor. Ayrıca 2025 yılı tarımsal desteği yaklaşık 100 milyar TL iken çiftçinin yalnızca mazot üzerinden ödediği vergi ise 110–145 milyar TL.
Borçlanma ve yapısal kırılganlık sürüyor
Tarımda yalnızca maliyet değil, borçlanma da önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Çiftçilerin krediye bağımlılığı artarken, borç ve icra baskısı üretim kararlarını etkiliyor. Bu nedenle yerel yönetimlerin fide, tohum ve küçük ölçekli üretim destekleri, kısa vadeli nefes alanı yaratırken, yapısal maliyet sorunlarını ortadan kaldırmaya yetmiyor.
Evrensel'i Takip Et