AYM'den vergi kararı: Kulüplerin borcu sporcuya yansıtılamayacak
Anayasa Mahkemesi, spor kulüplerinin vergi dairesine yatırmadığı gelir vergisinin sporculardan tahsil edilmesine imkan tanıyan düzenlemeyi iptal etti. Mahkeme, kuralın sporculara aşırı külfet yüklediğine hükmetti.
Fotoğraf: Gabin Vallet/Unsplash
Anayasa Mahkemesi (AYM), spor kulüplerinin kesmesine rağmen vergi dairesine yatırmadığı gelir vergisinin sporculardan tahsil edilmesine imkan tanıyan düzenlemeyi iptal etti. Yüksek Mahkeme, kuralın sporculara aşırı külfet yüklediğine ve mülkiyet hakkını ihlal ettiğine hükmetti.
Karar, Antalya 1. Vergi Mahkemesinin başvurusu üzerine alındı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre mahkeme, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun geçici 72. maddesinde yer alan ve sporcuların ücretlerinden kesilen ancak vergi dairesine ödenmeyen vergilerin, yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan vergilerden mahsup edilmesini engelleyen hükmün iptalini istedi.
Başvuruda, gelir vergisini kesmek ve vergi dairesine yatırmakla yükümlü olan spor kulüplerinin ödeme yapmaması nedeniyle ortaya çıkan yükün sporculara yansıtılmasının mülkiyet hakkına ölçüsüz müdahale oluşturduğu belirtildi. Ayrıca uygulamanın farklı kulüplerde oynayan sporcular arasında eşitsizliğe yol açtığı ifade edildi.
Başvuruyu inceleyen AYM, söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.
"Aşırı külfet yüklüyor"
Kararda, ücretlerden kaynağında kesilen vergilerin ödenmesinden vergi sorumlularının yükümlü olduğu, vergi mükellefi olan sporcuların ise bu aşamada herhangi bir tasarruf yetkisinin bulunmadığı vurgulandı.
AYM, kesilen vergilerin vergi sorumlusu tarafından ödenmemesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında ilgili kişilerden tahsil edilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Kararda şu değerlendirmeye yer verildi;
"Ücretlerden kaynağında kesilen vergilerin ödenmesinden doğal olarak vergi sorumlularının yükümlü olduğu ve kesinti yapılan vergilere ilişkin olarak vergi mükelleflerinin bu aşamada herhangi bir tasarruf yetkisinin bulunmadığı şüphesizdir. Ayrıca kesilen vergilerin vergi sorumlusu tarafından ödenmemesi durumunda 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca vergi borcunun sorumlulardan cebren tahsili de mümkündür. Bu itibarla kaynağında kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ödenmemesi durumunda vergi mükellefinden tahsil edilmesine imkan tanıyan kuralın kişilere aşırı bir külfet yüklediği ve kuralın orantılılık ilkesine aykırı olduğu sonucuna varılmıştır."
(Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et