26.05.2026 15:01 / Güncelleme: 15:03

AB: Gazze'ye giren insani yardım akışı son derece yetersiz ve düzensiz

Avrupa Birliği (AB), Gazze'ye giren insani yardım akışının son derece yetersiz ve düzensiz olduğu konusunda uyardı.

AB: Gazze'ye giren insani yardım akışı son derece yetersiz ve düzensiz

Fotoğraf: DHA

AB Komisyonu sözcülerinden Eva Hrncirova, AA muhabirinin Gazze'deki insani duruma ilişkin sorularını yanıtladı.

Gazze'nin unutulmuş bir kriz haline gelmemesi gerektiğinin altını çizen Hrncirova, "Durum hala son derece vahim." uyarısında bulundu.

Hrncirova, Gazze'ye giren insani yardım akışının son derece yetersiz ve düzensiz olduğunu vurgulayarak, bazı haftalar gıda yardımının neredeyse hiç ulaşmadığına dikkati çekti.

Gazze'de çocukların büyük çoğunluğunun akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığına işaret eden Hrncirova, "Geçen yıl Gazze'de kıtlığı kontrol altına almayı başardık, ancak bu kıtlığın geri dönmeyeceği anlamına gelmiyor." uyarısını yaptı.

Hrncirova, Gazze'de insanların örneğin et, taze sebze ve meyveye erişemediğini belirterek, böylesine uzun süren bir kriz ortamında bunun insanların sağlığı üzerinde çok ciddi etkileri olacağını dile getirdi.

Gazze'deki mevcut tablonun bir parçasının da haşereler olduğuna işaret eden Hrncirova, çocukların adeta çöp dağlarının üzerinde oynadığını, bu çöp yığınlarının da hastalık taşıyan fareler ve diğer kemirgenlerle dolu olduğunu söyledi.

Hrncirova, ayrıca böceklerin de hastalıkların yayılmasına neden olduğunu aktararak, "Bu hastalıkları tedavi etmek ise oldukça zor çünkü sağlık sistemi ağır şekilde zarar görmüş durumda. Gazze'deki sağlık çalışanları ve doktorlar insanları tedavi etmek için ihtiyaç duydukları en temel ekipmanlara bile sahip değiller." diye konuştu.

AB'nin insani yardım sistemi reforme edilecek

AB'nin Filistin halkına insani yardımları sürdürme konusunda kararlı olduğunu vurgulayan Hrncirova, aynı zamanda AB'nin insani yardım sistemi reformuna ilişkin bir iletişim belgesi sunacağını duyurdu.

Hrncirova, "Ancak Gazze örneği, neden bir yeniden yapılanmaya ve insani yardım sisteminde reforma ihtiyaç duyduğumuzu çok iyi gösteriyor. Çünkü İkinci Dünya Savaşı sonrasında tasarlanan mevcut sistem, Gazze krizi, Ukrayna'daki savaş ya da Sudan'daki kriz gibi uzun süre devam eden çatışmaları yeterince hesaba katmıyordu. Bu nedenle dünya genelindeki insani yardım sistemine yeni unsurlar eklememiz ve sistemi reformdan geçirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

(AA)
26.05.2026 13:33

İsrail arife günü Gazze’de sivilleri hedef aldı: 5 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun arife gününde Gazze Şeridi’nde sivillerin bulunduğu alanı hedef aldığı saldırıda, Megazi Mülteci Kampı’nda 5 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail arife günü Gazze’de sivilleri hedef aldı: 5 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

26.05.2026 09:32

Senegal'de yeni başbakan belli oldu

Senegal'de Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, 22 Mayıs'ta görevden alınan Ousmane Sonko'nun yerine Ahmadou Al Aminou Lo'yu başbakan olarak atadı.

Senegal'de yeni başbakan belli oldu

Fotoğraf: Dario Pignatelli / European Union/Wikimedia Commons Attribution

26.05.2026 13:51

Dorukhan Büyükışık'ın ölümüyle ilgili 1 kişi daha tutuklandı: Tutuklu sayısı 24 oldu

İzmir'de 8 yıl önce 26 yaşındaki Dorukhan Büyükışık'ın inşaat şantiyesinde ölü bulunmasına ilişkin dün gözaltına alınan firari şüpheli tutuklandı. Böylece gözaltı sayısı 24'e yükseldi.

Dorukhan Büyükışık'ın ölümüyle ilgili 1 kişi daha tutuklandı: Tutuklu sayısı 24 oldu

Fotoğraf, sosyal medyadan alınmıştır

26.05.2026 11:43

Esenler Otogarı'nda iş cinayeti: Arızalanan otobüsün altında kalan Senegalli tamirci hayatını kaybetti

İstanbul Esenler Otogarı'nda otobüs tamircisi olarak çalışan Senegalli Seringue Fallou Gueye, otobüsü tamir ettiği sırada altında kalarak hayatını kaybetti. Gueye'nin arkadaşı cenazeyi götürmek için otobüs firmasının yardım etmediğini söyledi.

Esenler Otogarı'nda iş cinayeti: Arızalanan otobüsün altında kalan Senegalli tamirci hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

26.05.2026 11:45

Galatasaraylı Sallai’ye Premier Lig’den teklif iddiası

Galatasaray’ın futbolcusu Roland Sallai için Fulham’ın 10 milyon avro teklif yaptığı iddia edildi. Sarı-kırmızılı yönetimin, oyuncu için 15 milyon avro bonservis beklentisi nedeniyle teklifi geri çevirdiği belirtildi.

Galatasaraylı Sallai’ye Premier Lig’den teklif iddiası

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!