Hatay'da emeklilerden 'mutlak butlan' tepkisi: Birleşik mücadele çağrısı
Hatay'da 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, ekonomik sıkıntılarının yanı sıra “mutlak butlan” tartışmaları üzerinden yargı yoluyla halk iradesine müdahaleye tepki gösterdi.
Volkan Pekal
[email protected]
Hatay- İskenderun’da açıklama yapan 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emeklilerin yaşadığı sorunların yanı sıra demokrasi ve hukuk düzenine ilişkin gelişmelere de tepki gösterdi. 'Mutlak butlan' kararına tepki gösterilen açıklamada, "Seçimlere ve halkın tercihine yargı eliyle müdahale edilmesi kabul edilemez" dedi.
Açıklamada emeklilerin yıllarca üretimin içinde yer aldığı, ancak bugün açlık, borç ve geçim sıkıntısıyla karşı karşıya bırakıldığı ifade edildi. Emeklilerin kira ödeyemediği, temel gıda ürünlerine erişimde zorlandığı, fatura ve ilaç giderlerini karşılamakta güçlük çektiği belirtilerek, “Emekliler artık yaşamıyor, hayatta kalma mücadelesi veriyor” denildi.
Bayram ikramiyelerine de değinilen açıklamada, mevcut ödemelerin hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığı vurgulandı. En düşük emekli maaşının yoksulluk sınırına uygun hale getirilmesi, bayram ikramiyelerinin artırılması ve emeklilerin barınma, beslenme ve sağlık hakkının güvence altına alınması talep edildi.
Memur emeklilerine verilmesi gereken seyyanen zam hakkının gasp edildiği ifade edilen açıklamada, bu konuda Anayasa Mahkemesi’nde bekleyen dava sürecine dikkat çekildi ve mahkemeye dosyanın bir an önce karara bağlanması çağrısı yapıldı. Ayrıca “1 milyon dilekçe kampanyası”na destek verilerek emeklilere örgütlü mücadele çağrısı yapıldı.
"Mutlak butlan" tepkisi
“Mutlak butlan” tartışmaları üzerinden halk iradesine müdahale edildiği belirtilen açıklamada kayyım uygulamaları ve yargı kararlarıyla seçilmiş iradenin yok sayıldığı ifade edildi.
Açıklamada, “Bu kararların gerçek muhatabı seçmendir, delegedir, parti üyeleridir ve en önemlisi yurttaşın seçme ve seçilme hakkıdır” denildi. Seçilmiş belediyelere yönelik yargı müdahaleleri ve muhalefete dönük baskıların yalnızca bir partiyi değil tüm toplumu hedef aldığı belirtildi.
“Mutlak butlan” kararı ile birlikte devam eden sürece tepki gösterilen açıklamada, “Seçmenin oyuyla göreve gelen insanların yargı yoluyla tasfiye edilmesi kabul edilemez” denildi. Açıklama, “Hak verilmez, mücadeleyle alınır” ifadeleriyle son bulurken, emekliler hem ekonomik haklar hem de demokratik haklar için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
Evrensel'i Takip Et