23.05.2026 15:16 / Güncelleme: 15:21

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan: ‘Mutlak butlan’ kararı süreci gölgelemeye dönük bir adım

Yargı eliyle siyasi dizayn girişimine tepki gösteren DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, CHP hakkındaki ‘mutlak butlan’ kararının süreci gölgelemeyi hedeflediğini vurguladı.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan: ‘Mutlak butlan’ kararı süreci gölgelemeye dönük bir adım

Ayşegül Doğan| Fotoğraf: DEM Parti

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davada verilen “tedbirli mutlak butlan” kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Kararın yalnızca CHP’nin bir iç meselesi olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Doğan, bu hamlenin siyasi süreci gölgelemeye dönük bir adım olduğunu kaydetti.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Ayşegül Doğan, söz konusu yargı kararının doğurabileceği tehlikeli sonuçlara ve beraberinde getirebileceği siyasi risklere dikkat çekti.

“Bu karar bir yetki aşımını ortaya koyuyor”

“Mutlak butlan” kararının tamamen hukuka aykırı bir nitelik taşıdığını belirten Ayşegül Doğan, bu uygulamanın siyaseti yargı kıskacıyla dizayn etmek isteyen siyasi baskı operasyon anlayışının bir parçası olduğunu ifade etti. Doğan, kararın hukuki zeminini şu sözlerle eleştirdi: “Seçime ve siyasi partilere ilişkin, hepinizin artık malumu, Anayasa’da özel düzenlemeler var. Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’na göre bu karar bir yetki aşımını da ortaya koyuyor.”

“Mesele Türkiye’nin demokrasi meselesi”

Yargı eliyle siyasi partilerin iç işleyişine müdahale edilmesinin tüm demokratik kazanımları tehdit ettiğini dile getiren Doğan, DEM Parti’nin ilkeli duruşunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“DEM Parti olarak ilkesel tutumumuz, dün olduğu gibi bugün de demokratik siyasete dönük saldırılara karşı halk iradesinin yanında yer almaktır. Mesele Türkiye’nin demokrasi meselesi. Eğer bugün ana muhalefetin yönetimine yargı eliyle müdahale edilebiliyorsa, yarın herhangi bir siyasi partinin akıbetine de yargı eliyle müdahale edilebilir demektir. Yarın herhangi bir belediyenin de aynı şekilde geleceğine, yapacaklarına, kararlarına müdahale edilebilir demektir. Halk iradesi doğrudan müdahaleye açık hâle getiriliyor.”

“Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ni gölgelemeye dönük bir adım”

Alınan kararın zamanlamasının manidar olduğunu ve Türkiye’nin demokratik geleceğini doğrudan hedef aldığını belirten Ayşegül Doğan, konunun kritik bir siyasi eşikte gündeme getirildiğine işaret etti: “Bu kararın demokratik siyaset alanına dönük bir karar olduğunu söylemek istiyorum. Sürecin tam ortasında 19 Mart operasyonları gerçekleştirildi. Şimdi de yasal düzenlemeleri tartışmaya, hatta eşiğine geldiğini düşündüğümüz bir zamanda bu karar, Barış ve Demokratik Toplum Süreci’ni gölgelemeye dönük bir adım olarak görüyoruz.”

“Yargı siyasi alanı düzenlemenin aracı olmamalı”

Demokrasi ve barış kavramlarının birbirinden ayrılamaz kilit kavramlar olduğunu ifade eden DEM Parti Sözcüsü, toplumsal barışı sağlama çabalarının yoğunlaştığı böylesi tarihsel ve kritik bir dönemde imza atılan hukuk dışı her uygulamanın, barış sürecine dönük inançsızlığı ve toplumdaki kutuplaşmayı büyüteceğini dile getirdi. Doğan, tasfiye ve dizayn operasyonlarına tepki göstererek, “Yargı siyasi alanı düzenlemenin aracı olmamalı” diye konuştu.

İmralı heyeti pazar günü Abdullah Öcalan ile görüşecek

Yaşanan gelişmeler karşısında ana muhalefet partisi ile dayanışma içinde olduklarını belirten Doğan, “İlk andan itibaren CHP ile dayanışmamızı ilettik. İzliyoruz, takipteyiz, değerlendiriyoruz. Tarafımız; hukuk, adalet ve demokrasiden yana” dedi.

Konuşmasının devamında İmralı ziyaretine ilişkin de önemli bir bilgiyi paylaşan Ayşegül Doğan, “Bir aksilik olmazsa DEM Parti İmralı Heyetimiz, pazar günü Sayın Abdullah Öcalan ile İmralı’da bir görüşme gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

Ayşegül Doğan, basın mensuplarının “Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tanıyacak mısınız?” ve yakın zamanda Özgür Özel ve yönetimine yüz yüze bir ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyecekleri yönündeki sorularına ise söz konusu başlıkların partinin yetkili kurullarında değerlendirileceği cevabını verdi.

(Politika Servisi)
23.05.2026 13:38 / Güncelleme: 13:44

‘Mutlak butlan’ kararına 61 örgütten tepki: Karar, demokratik alanı ve seçmen iradesini hedef alıyor

CHP'ye yönelik verilen “mutlak butlan” kararına tepki gösteren 61 örgüt ve partiden yapılan ortak açıklamada, kararın demokratik alanı ve seçmen iradesini hedef aldığı belirtildi.

‘Mutlak butlan’ kararına 61 örgütten tepki: Karar, demokratik alanı ve seçmen iradesini hedef alıyor

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

23.05.2026 12:53

İstanbul merkezli soruşturma: CHP Kilis İl Başkanı adliyeye sevk edildi

İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan CHP Kilis İl Başkanı Mehmet Umut Sapan adliyeye sevk edildi.

İstanbul merkezli soruşturma: CHP Kilis İl Başkanı adliyeye sevk edildi

CHP Kilis İl Başkanı Mehmet Umut Sapan

23.05.2026 13:57

California'da kimyasal sızıntı: 40 bin kişi için tahliye kararı verildi

ABD'nin California eyaletinde bir havacılık tesisinde meydana gelen kimyasal sızıntı ve olası patlama riski nedeniyle bölgede yaşayan yaklaşık 40 bin kişi için tahliye kararı verildi.

California'da kimyasal sızıntı: 40 bin kişi için tahliye kararı verildi

Fotoğraf: DHA

23.05.2026 14:31

Tutuklu İBB bürokratlarından açıklama: 'Bu dava siyasi saiklerle yürüyen bir davadır'

İBB davasında tutuklu bulunan bürokratlar adına yapılan açıklamada, yargılamanın siyasi olduğu ifade edilerek, “400 günü aşkın süredir iftira, kara propaganda ve adil yargılamayı etkileyecek açıklamalarla karşı karşıyayız” denildi.

Tutuklu İBB bürokratlarından açıklama: “Bu dava siyasi saiklerle yürüyen bir davadır”

Çizim: Tarık Tolunay

23.05.2026 14:18 / Güncelleme: 14:19

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakine operasyon: Gözaltına alınan 4 kişi adliyeye sevk edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki Egeşehir’e yönelik "ihaleye fesat karıştırma" iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4 kişi adliyeye sevk edildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştirakine operasyon: Gözaltına alınan 4 kişi adliyeye sevk edildi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!