Özşen Madencilik işçileri hakları için direnişte: 'Üç aydır maaş, bir yıldır mesai ücretlerimizi alamıyoruz'
Edirne’nin Uzunköprü ilçesindeki Özşen Madencilik işçileri, ödenmeyen ücret ve tazminat hakları için eylem başlattı. İşçiler, Kavacık’tan Uzunköprü’ye yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.
Fotoğraf: Bağımsız Maden İş'in videosundan alındı
Bağımsız Maden-İş, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde faaliyet gösteren Özşen Madencilik işçilerinin ücret ve hak gasplarına karşı eylem başlattığını duyurdu.
Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, işçilerin üç aydır ödenmeyen maaşlarının, yaklaşık bir yıldır yatırılmayan mesai ücretlerinin ve emekli olan işçilerin tazminatlarının ödenmesini talep ettiği belirtildi. İşten çıkarılan işçilerin geri alınması ve çalışma koşullarının iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun hale getirilmesi de talepler arasında yer aldı.
“Bir yıldır biz mesai paralarımızı alamıyoruz”
Paylaşılan videoda konuşan işçiler, aylardır ücretlerini alamadıklarını söyledi. Bir işçi, “Bir yıldır biz mesai paralarımızı alamıyoruz. İstediğimizde de eski müdürler ‘İsterseniz çalışın, isterseniz gidin. Paranızı da alamazsınız’ dediler. Bir yıldır boynumuzu eğerek belki alırız ümidiyle çalışıyoruz” dedi.
Şirket yönetiminin sürekli ödeme tarihi verdiğini ancak ödemelerin yapılmadığını belirten işçi, “Dokuzuncu ayın on beşi, on birinci ayın yirmisi, birinci ayın onu, ikinci ayın on beşi, dördüncü ayın yedisi, beşinci ayın yirmisi... Sürekli bize tarih atıyorlar” ifadelerini kullandı.
İşçiler, maaşların yatırılmaması halinde işten kaçınma haklarını kullanacaklarını şirkete bildirdiklerini ancak buna rağmen bazı işçilerin işten çıkarıldığını öne sürdü. Bir işçi, “Bazı arkadaşlarımıza grev yaptık diye iş çıkışı verdiler” dedi.
Uzunköprü’ye yürüyüş çağrısı
Kavacık köyünde toplanarak Uzunköprü’ye yürüyüş gerçekleştireceklerini duyuran işçiler, Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yapacaklarını belirtti.
Videoda konuşan başka bir işçi ise yaşadıkları ekonomik sorunlara dikkat çekerek, “Ailemize açıklama yapamıyoruz artık. Çocuğum bile bana diyor ki ‘Baba para alamıyorsan niye çalışıyorsun orada?’ Hepimizin kira borcu geçti. Bankalar üst üste arıyor” diye konuştu.
Videonun sonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na seslenen bir işçi, “Biz açız. Bizim çocuklarımız aç. Biz seksen gündür para alamıyoruz. Artık Ankara sesimizi duysun” ifadelerini kullandı.
(İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et