Borsa çakıldı, risk primi sıçradı: Ekonomi yönetimi olağanüstü toplandı
CHP'ye 'mutlak butlan' kararı ile Borsa İstanbul çakılırken, Mehmet Şimşek temaslarda bulunduğu Londra'dan döndü. Ekonomi İstikrar Komitesi olağanüstü toplandı.
Fotoğraf: ANKA
CHP'ye 'mutlak butlan' kararı ile Borsa İstanbul çakılırken, Mehmet Şimşek temaslarda bulunduğu Londra'dan döndü. Ekonomi İstikrar Komitesi olağanüstü toplandı.
Yurt içinde ve yurt dışı piyasalarda oluşan ani hareketliliğin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığından resmi bir açıklama yayımlandı. Bakanlık, finansal sistemin güvenliğini korumak adına komitenin bu sabah saat 08.30’da Bakan Şimşek başkanlığında acil olarak bir araya geleceğini duyurdu.
Bakanlık tarafından yayımlanan resmi duyuruda şu ifadelere yer verildi:
"Finansal İstikrar Komitesi Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek başkanlığında 22 Mayıs 2026 Cuma günü saat 08:30’da toplanacaktır. Toplantıda, finansal piyasalarda yaşanan güncel gelişmelerin ekonomiye etkileri ile piyasaların etkin, sağlıklı ve kesintisiz işleyişinin sürdürülmesi amacıyla atılan ve atılabilecek adımların değerlendirilmesi planlanmaktadır."
Devre kesici uygulandı
Butlan kararı sonrası Borsa İstanbul'da 8 puanın üzerinde düşüşle yüzde 6'yı aşan bir kayıp yaşandı. Kaybın hemen ardından dün devre kesici devreye alınmıştı.
Ekonomistlerin analizine göre kararın ardından ilk saatlerde Türkiye'nin kaybı 9-10 milyar dolar oldu.
Yine Türkiye'nin risk primi de yüzde 30 oranında fırladı.
Şimşek yurda dönüyor
CHP hakkındaki "mutlak butlan" kararının ardından, Londra’da küresel fon yöneticileri ve dev yatırımcılarla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, programını yarıda keserek acil olarak Türkiye’ye dönüş yaptı. Türkiye’ye gelir gelmez Şimşek, Finansal İstikrar Komitesi’ni olağanüstü toplantıya çağırdı.
Dünyaca ünlü gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Timothy Ash, o anlarda konferans salonunda yaşanan büyük panik ve şaşkınlığı sosyal medya hesabından şu çarpıcı sözlerle aktardı:
"Londra'daki BBVA Türkiye konferansındaydım; CHP haberi ajanslara düştüğü anda herkesin telefonu aynı anda titredi ve insanlar yatırım kararlarını gözden geçirmek üzere hızla ofislerine dönmeye başladı."
Bakan Şimşek’in Londra temaslarını yarıda bırakacak kadar acil olan bu zirvede; siyasi gelişmelerin Türk Lirası, borsa, yabancı sermaye girişleri ve CDS (risk primi) üzerindeki olası tahribatını önleyecek bir acil eylem planının masaya yatırılması bekleniyor. Komitenin toplantı sonrası piyasalara güven vermek amacıyla yapacağı açıklama, ekonomi çevreleri tarafından kritik eşik olarak takip ediliyor.
(Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et