20.05.2026 16:30

Tokat'ta köylülerden taş ocağı tepkisi: Tarım arazileri ve üzüm bağlarımız zarar görüyor

Tokat Erbaa'da işletilen taş ocağının ruhsat iptali için açılan dava öncesinde taş ocağı önünde açıklama yapan köylüler, su kaynakları, tarım arazileri ve üzüm bağlarının yıllardır zarar gördüğünü belirtti.

Tokat'ta köylülerden taş ocağı tepkisi: Tarım arazileri ve üzüm bağlarımız zarar görüyor

Fotoğraf: MA

Tokat – Erbaa ilçesinde, Maksan Madencilik tarafından işletilen taş ocağının ruhsat iptali için açılan davanın yarın görülecek duruşması öncesinde, köylüler taş ocağının önünde açıklama yaptı. Açıklamada "Tarım alanlarına taş ocağı istemiyoruz", "İklim değişikliğini önlemek için taş ocaklarına hayır" ve "Çok geç olmadan ormanlar yok olmadan, taş ocaklarına hayır" dövizleri taşındı.

Açıklamada konuşan köylülerden Kadir İspirli, 2023'ten beri taş ocağına karşı mücadele yürüttüklerini vurguladı. Firmanın ilk Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu 2011'de sadece kırma tesisi için izin aldığını belirten İspirli, "Taş ocağının 2 kilometrekarelik etki alanı içerisinde su kaynakları, tarihi eser, orman, tarım arazisi, yerleşim alanları bulunuyor. Bütün bunların değerlendirilmesi ve bunun sonucunda bir ruhsat verilmesi gerekiyordu. Fakat ocağın dibindeki su kaynakları ve bağlar, çalışmalarımız sonucunda tespit edilen tarihi hamamlar dosya içerisine konulmamış. 2021'e kadar bu çalışmaya devam ettiler. 2021'de ÇED izinleri mevcut firmaya devredildi. Bu firma da eskisine oranla yoğun bir çalışmaya girdi. Bu arazinin toplam genişliği bin dekar. Bu alanın tamamını taş ocağı yapmak için müracaat ettiler. Etrafındaki su kaynakları, bağlar, tarihi yapıların yine hiçbirinin ÇED raporunda olmadığını gördük. Verdiğimiz mücadele sonucunda su kaynakları, tarım arazileri, yerleşim alanları dosyanın içerisine dahil oldu. Ancak Özel İl İdaresi'ni kim yönlendiriyorsa, raporlarında bunlar yazılmıyor" dedi.

“Gelirimiz yok olacak”

Firmanın 30 tonluk kamyonlar yerine 50 tonluk kamyonlarla günde 13 araba yerine 70 sefer yaptığını belirten İspirli, şöyle devam etti: "Bunun sonucunda raporda havaya 1 kilo toz verdiği yazıyorsa, bu 5 kiloya çıkıyor. Resmi kurumların raporlarında Tokat'ın verileri alınmış ve rüzgarın tersten estiği söyleniyor. Ancak Erbaa verilerine göre buranın rüzgarının batıdan doğuya doğru estiğini söylüyor. Tokat verilerine göre tozlar araziye Erbaa verilerine göre ise köye geliyor. Bu tozlar bağlardaki yapraklara yapışıyor. Yapraklarda toz çıktığı için satışlar durursa bu köyün hali ne olur? 200 hektar etki alanında bir etki alanı var. Bu alanda bağlardan elde ettiğimiz gelir 200 milyona yakın. Bu gelir yok olacak."

“Patlamalar uyutmuyor”

Köylüler ise taş ocağının yakınında bağları olduğunu belirterek, tozdan ellerinde egzama çıktığını, bağlarında verim olmadığını vurguladı. Üzüm ve yaprağını satamadıklarını belirten köylüler, başka kazançları olmadığını dile getirdi. Köylüler ayrıca taş ocağında yaşanan patlamaların deprem etkisi yarattığını belirterek, "Geceleri de çalışmalar yapılıyor. Rahat uyku uyumak istiyorum" diye konuştu.

(MA)
20.05.2026 12:23 / Güncelleme: 13:22

Erdoğan'dan 'yola devam' mesajı: 'Süreci menziline ulaştırmakta kararlıyız'

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada 'süreç' konusunda "Hayırlı işlerde çabuk olunması gerektiği inancıyla bir an önce bu meseleyi milletimizin gündeminden çıkarmak istiyoruz" dedi.

20.05.2026 12:08 / Güncelleme: 12:10

Antalya-Kaş'ta kaçak yapıların 10'uncu yıkım ihalesine de teklif veren olmadı

Antalya'nın Kaş ilçesinde, aralarında yabancılara ait olanların da bulunduğu 5 bin 112 kaçak yapının yıkım işlemi için gerçekleştirilen 10’uncu ihale, teklif veren olmadığı gerekçesiyle iptal edildi.

Antalya-Kaş'ta kaçak yapıların 10'uncu yıkım ihalesine de teklif veren olmadı

Fotoğraf: DHA

20.05.2026 13:50 / Güncelleme: 14:01

Erdoğan'dan 'duygusal konuşma' yanıtı: 'Veda mıydı' sorusuna 'başlangıç' cevabı

Erdoğan, grup toplantısı sonrasında kendisine "Çok duygusal bir konuşmaydı, veda mıydı yoksa seçime hazırlık için miydi" diye soran gazeteciye yanıtı başka bir gazeteciye aynı soruyu sorarak yanıt verdi. "Başlangıç" yanıtı üzerine gülümsedi.

Erdoğan'dan 'duygusal konuşma' yanıtı: 'Veda mıydı' sorusuna 'başlangıç' cevabı
20.05.2026 10:25

Antalya'da yaz sezonu zamlı başladı: Plajda bir gün geçirmenin bedeli cep yakıyor

Antalya’da turizm sezonunun başlamasıyla plaj işletmeleri Kurban Bayramı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Özel plajlarda şezlong, şemsiye, yiyecek ve içecekle birlikte günlük harcama 1500 TL’yi buluyor.

Antalya'da yaz sezonu zamlı başladı: Plajda bir gün geçirmenin bedeli cep yakıyor

Fotoğraf: DHA

20.05.2026 15:58

Crystal Palace ile Rayo Vallecano karşı karşıya: Konferans Ligi finali ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde final heyecanı yaşanıyor. Crystal Palace ile Rayo Vallecano, kupayı kazanmak için 27 Mayıs Çarşamba akşamı karşı karşıya gelecek.

Crystal Palace ile Rayo Vallecano karşı karşıya: Konferans Ligi finali ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

UEFA Konferans Ligi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!