18.05.2026 15:00

Rosatom'dan Zaporijya Nükleer Santrali açıklaması: Durum geri dönülmez noktaya yaklaştı

Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumun "geri dönülmez noktaya" yaklaştığını belirterek, Avrupa'ya gerilimin düşürülmesi için çabalarını artırma çağrısında bulundu.

Rosatom'dan Zaporijya Nükleer Santrali açıklaması: Durum geri dönülmez noktaya yaklaştı

Fotoğraf: IAEA Imagebank/Wikimedia Commons CC BY 2.0

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumun "geri dönülmez noktaya" yaklaştığını belirterek, Avrupa'ya gerilimin düşürülmesi için çabalarını artırma çağrısında bulundu.

Likhachev, Rusya'nın Nijnıy Novgorod şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, son 24 saatte Zaporijya Nükleer Santrali ve tesisin bulunduğu Energodar kentine onlarca saldırı düzenlendiğini söyledi.

Ukrayna ordusunun santral ile tesisin bulunduğu bölgeye yönelik saldırılarını artırdığını ifade eden Likhachev, santral ve kent üzerindeki baskının giderek arttığını kaydetti.

Likhachev, "Şehir 11 saat boyunca elektrikten mahrum kaldı. Şimdi elektriği yeniden sağladık ancak zaman zaman kesintiler yaşanıyor." dedi.

Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumun tehlikeli bir aşamaya geldiğine işaret eden Likhachev, "Geri dönülmez noktaya gittikçe daha fazla yaklaşıyoruz ve şu anda tüm Avrupa'nın Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki durumu yatıştırmak için çabalarını artırması gerekiyor. Durum, geri dönülmez noktaya doğru çok hızla ilerliyor." diye konuştu.

Likhachev, santral çevresindeki gelişmeleri "ateşle oynamak" olarak değerlendirerek, "Durum, günden güne artan çok büyük radyasyon riski taşıyor. Biz durumun kontrol altında olması için her şeyi yapıyoruz. Bugün de durum kontrol altında." ifadelerini kullandı.

Zaporijya Nükleer Santrali'nin sosyal medya hesabından dün yapılan açıklamada, Ukrayna'nın tesise topçu saldırısı gerçekleştirdiği bildirilmişti. Rus ordusu, "Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda" bulunan tesisin kontrolünü, Ukrayna'daki savaşın başlamasından sonra Mart 2022'de ele geçirmişti.

(AA)
18.05.2026 09:42 / Güncelleme: 09:47

Manifest’ten global atak: Dünya starlarının menajeriyle anlaşma

Türk pop müziğinin yükselen kız grubu Manifest, Madonna, David Bowie ve Rolling Stones gibi dünya yıldızlarıyla çalışan menajer John Giddings ile global iş birliği anlaşması imzaladı.

Manifest’ten global atak: Dünya starlarının menajeriyle anlaşma

Fotoğraf: @m6nifestgirls/X

18.05.2026 13:45 / Güncelleme: 14:21

Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden kararlılık mesajı: Ya Gazze'den ya da hapishaneden görüşürüz

Küresel Sumud Filosu'nun İtalya'dan denize açılan aktivistleri henüz saldırı olmadığını belirterek; "Yoldaşlarımızın durdurulduğuna dair haberler alıyoruz ve şu anda sadece hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ya Gazze'den ya da hapishaneden görüşürüz" dedi.

Küresel Sumud Filosu aktivistlerinden kararlılık mesajı: Ya Gazze'den ya da hapishaneden görüşürüz

Fotoğraf: AA

18.05.2026 11:31

Türkiye ve Almanya arasında 12 yıl sonra Stratejik Diyalog Mekanizması toplantısı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul ile Berlin'de bir araya geliyor. İki ülke arasında 12 yıl aradan sonra ilk defa 'Stratejik Diyalog Mekanizması' toplantısı gerçekleşiyor.

Türkiye ve Almanya arasında 12 yıl sonra Stratejik Diyalog Mekanizması toplantısı

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı

18.05.2026 11:45 / Güncelleme: 11:49

Beşiktaş, sezonu hayal kırıklığıyla kapattı: Ligde son 5 sezondur ilk 2 sırada yer alamadı

Lig'de 2025-2026'yı 4. sırada bitiren Beşiktaş, bu sezon da beklentileri karşılayamadı. Beşiktaş, ligde son 5 sezonda ilk 2 sırada yer alamadı. Siyah-beyazlılar, bu sezon sıralamada üstündeki takımları mağlup edemedi.

Beşiktaş, sezonu hayal kırıklığıyla kapattı: Ligde son 5 sezondur ilk 2 sırada yer alamadı

Fotoğraf: AA

18.05.2026 11:32

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi: 'Pakistan arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor'

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Tahran ile Washington arasındaki görüşmelere ilişkin, medya üzerinden müzakere yürütmeyeceklerini belirterek, "Pakistan arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bekayi: "Pakistan arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor"

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!