18.05.2026 10:43 / Güncelleme: 12:41

İsrail'den Küresel Sumud Filosu’na Akdeniz'de saldırı: 23 tekneyle irtibat koptu, 100 kişi alıkondu

Marmaris'ten yola çıkan Küresel Sumud Filosu, Akdeniz’de bir kez daha İsrail ordusunun saldırısına uğradı. Küresel Sumud Filosu Kriz Masası, en az 23 tekne ile irtibatın koptuğunu duyurdu. İsrail basını 100 kişinin alıkonduğunu bildirdi.

İsrail'den Küresel Sumud Filosu’na Akdeniz'de saldırı: 23 tekneyle irtibat koptu, 100 kişi alıkondu

Fotoğraf: AA

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmayı ve insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu'nu ele geçirmek için Akdeniz’deki uluslararası sularda saldırı başlattı.

Küresel Sumud Filosu Kriz Masası, Kıbrıs Adası açıklarındaki filoda bulunan teknelerden iki savaş gemisinin görüldüğünü açıklarken, bazı teknelere yanaşarak taciz eden İsrail ordusu hücumbotlarının fark edildiği videolar paylaştı.

İsrail basınında da "müdahalenin başladığı" haberleri yer alırken, teknelerdeki bazı aktivistlerin canlı yayınlarda, İsrail askerlerinin kendilerine yaklaşması nedeniyle telefonlarını denize atıp ellerini havaya kaldırdığı görüldü.

Kriz Masası yetkilileri ayrıca, İsrail askerlerinin bazı teknelere çıktığını ve filodaki 23 tekneyle irtibatın koptuğunu bildirdi.

Yetkililer, hukuk dışı müdahalede bulunulan tekneler arasında "Kaktüs", "Zio Faster", "Holy Blue", "Munki" ve "Sadabad"ın yer aldığını kaydetti.

İsrail basınındaki haberlerde ise filoya katılanlardan 100 kişinin hukuk dışı olarak alıkonulduğu aktarılarak, aktivistlerin önce hapishaneye dönüştürülen bir gemiye bindirileceği ve oradan da İsrail'in güneyindeki Aşdod (Usdud) Limanı'na nakledilecekleri belirtildi.

Kriz Masası yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İsrail ordusunun uluslararası sularda hukuk dışı alıkoyduğu Türkiye vatandaşları arasında Fatma Zengin, Bilali Yıldırım, Sibel Duyan, Zeynel Abidin Özkan, Yasin Yalçın, Validin Asaf, Tunç Yılmaz, Mustafa Şimşek, Mustafa Güzkaya, Muhammed Ensar Aslan, Emrullah Demir bulunuyor.

Küresel Sumud Filosu Yönetim Kurulu Üyesi Ayçin Kantoğlu yaptığı görüntülü açıklamada, "Aktivistler şiddetsiz ve sivil bir eylem gerçekleştiriyorlar. Soykırıma uğrayan bir halkın ihtiyaçlarını ortaya koyarak oraya bir insani yardım koridoru açmaya çalışıyorlar. Gözaltına alınmalarını gerektirecek hiçbir suça müdahil değiller." dedi.

Kantoğlu, filodaki katılımcıların silahsız ve eylemlerinin şiddetsiz olduğunu vurgulayarak, "Dolayısıyla yapılan bu müdahale uluslararası hukuka da uygun değildir. İnsan vicdanına da uygun değildir." ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: AA

Fotoğraf: AA

52 teknede toplam 426 katılımcı yer alıyor

Küresel Sumud Filosu'ndan yapılan bilgilendirmeye göre, 52 teknede toplam 426 katılımcı yer alıyor.

Filoda, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Belçika, Brezilya, Cezayir, Endonezya, Fas, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, İsviçre, Kanada, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Moritanya, Norveç, Pakistan, Polonya, Romanya, Slovakya, Sri Lanka, Şili, Tunus, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda olmak üzere 39 ülkeden üyeler bulunuyor.

Netanyahu’nun saldırı emri vereceği duyurulmuştu

İsrail devlet televizyonu KAN'da yer alan haberde, Netanyahu'nun bugün güvenlik toplantısı yapacağı ve toplantıda Küresel Sumud Filosu'na saldırarak "ele geçirmek" için planların ele alınacağı ifade edilmişti.

Netanyahu'nun, ablukayı kırma ve Gazze'ye yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu'na saldırarak ele geçirmek için orduya yetki vereceği kaydedilmişti

Haberde, İsrail'in ablukanın kırılmasına "izin vermeyeceği" ve Sumud Filosu'na saldırının "ilerleyen saatlerde" yapılacağı belirtildi.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tel Aviv yönetiminin Gazze'ye uygulanan yasa dışı deniz ablukasının kırılmasına "izin vermeyeceği" ifade edildi.

Açıklamada, Küresel Sumud Filosu'na katılanlardan rotalarını değiştirerek dönmeleri istendi.

İsrail ordusunun, Küresel Sumud Filosu'na saldırıları

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik ablukasını kırmayı ve yaşamsal insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu 2026 Bahar Misyonu, 29 Nisan gecesi Girit Adası açıklarında İsrail ordusunun hukuk dışı müdahalesine maruz kalmıştı.

Uluslararası sularda hukuk dışı müdahalede bulunarak aktivistleri taşıyan teknelere saldıran İsrail ordusu, Gazze'ye 600 deniz mili uzaklıkta ve Yunan kara sularından birkaç mil açıkta 177 aktivisti alıkoyup kötü muamelede bulunmuştu.

İsrail ordusu, Ağustos 2025'te de 44'ten fazla ülkeden 500 aktivisti taşıyan 40'tan fazla tekneyle Gazze'ye yönelen Küresel Sumud Filosu'na benzer bir saldırıda bulunmuştu.

(Dış Haberler)
18.05.2026 11:26

Şampiyonlar Ligi yolunda heyecan arttı: Fenerbahçe’nin olası rakipleri kimler?

Süper Lig’i ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerindeki muhtemel rakipleri büyük ölçüde netleşti. Sarı-lacivertliler Avrupa’ya zorlu bir fikstürle başlayacak.

Şampiyonlar Ligi yolunda heyecan arttı: Fenerbahçe’nin olası rakipleri kimler?

Fotoğraf: AA

18.05.2026 11:23

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı nisanda yüzde 13,8 arttı: Toplam taşıt sayısı 34,2 milyona ulaştı

TÜİK'in nisan ayı 'motorlu kara taşıtları' istatistiklerine göre, 182 bin 34 taşıtın kaydı yapıldı. Nisan ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre göre yüzde 13,8 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 azaldı.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı nisanda yüzde 13,8 arttı: Toplam taşıt sayısı 34,2 milyona ulaştı

Fotoğraf: Life Of Pix/Pexels

18.05.2026 11:45 / Güncelleme: 11:49

Beşiktaş, sezonu hayal kırıklığıyla kapattı: Ligde son 5 sezondur ilk 2 sırada yer alamadı

Lig'de 2025-2026'yı 4. sırada bitiren Beşiktaş, bu sezon da beklentileri karşılayamadı. Beşiktaş, ligde son 5 sezonda ilk 2 sırada yer alamadı. Siyah-beyazlılar, bu sezon sıralamada üstündeki takımları mağlup edemedi.

Beşiktaş, sezonu hayal kırıklığıyla kapattı: Ligde son 5 sezondur ilk 2 sırada yer alamadı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!