Antalya Balıkçı Barınağı davasında görevden alma işlemine iptal kararı
Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, Antalya Balıkçı Barınağı Kooperatif yönetiminin görevden alınmasını iptal etti. Kararla birlikte kayyım sürecinin sona ermesinin önü açıldı.
Antalya – Tarım ve Orman Bakanlığı kararıyla kayyım yönetimine devredilen Antalya Balıkçı Barınağı Kooperatifi ile ilgili açılan davada mahkeme kararını verdi. Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, kooperatif yönetimine ilişkin görevden alma işleminin iptaline hükmetti.
Mahkemenin verdiği kararla birlikte, barınağın kayyım yönetimindeki sürecinin sona ermesinin de önü açılmış oldu.
2024 yılında yolsuzluk iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonun ardından, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan karar doğrultusunda Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri Oğuz Keleş, Erkan Biçer ve Hüseyin Rahmi Emral, Antalya Balıkçı Barınağı’na kayyım olarak atanmıştı.
"Barınağın yeniden balıkçılara teslim edilmesini sağlayacağız"
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan davanın avukatı Volkan Yavuzlar, kayyım kurumunun ortadan kalkması adına, görevden alma işleminin iptali talebiyle açtıkları davada kararın çıktığını belirterek, "Gelinen noktada mahkeme, davamızın kabulüne ve yapılan görevden alma işlemlerinin iptaline karar vermiştir” dedi.
Kararın ardından gerekçeli karar sürecini bekleyeceklerini belirten Yavuzlar, kararın kesinleşme şartı aranmaksızın doğrudan yürürlüğe girdiğini ifade etti.
Gerekçeli kararın ilgili idareye tebliğinin ardından gerekli işlemleri başlatacaklarını dile getiren Yavuzlar, "Öncelikle yönetim kurulu üyelerinin görevlerine dönmesi, ardından organsızlık durumunun ortadan kalkmasıyla birlikte kayyım uygulamasının sona erdirilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağız. Yakın zamanda barınağın yeniden balıkçılara teslim edilmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Balıkçı barınağı sakinlerinden Ümit Durmaz da haklılıklarının mahkeme kararıyla da teyit edildiğini belirterek, "Bir an önce barınağımızda balıkçılarımıza hizmet vermek istiyoruz" dedi. Durmaz, süreç boyunca emeği geçenlere teşekkür etti.
Kayyım süresi içinde genel kurulu toplamadı
Antalya Balıkçı Barınağı'nı ortaklaşa olarak işleten S.S. Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi ve S.S. Yeşil Antalya Su Ürünleri Kooperatiflerine 2024 yılında yolsuzluk iddiasıyla operasyon yapılmış, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayyım atanmıştı.
Olağanüstü genel kurul toplantısı yapmak üzere atanan kayyımın 14 Kasım 2025'de görev süresi dolmasına rağmen bu süre içerisinde genel kurulu toplanmadığı, usulsüz bir şekilde yönetimde kalmaya devam ettiği belirtildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, kayyımın bir yıllık görev süresinin uzatılması talebi ile mahkemeye yaptığı başvuru da Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından 6.11.2025 tarihli kararla reddedilmişti.
Bilirkişi de raporunda Tarım Bakanlığı'nın kayyım atama yetkisi olmadığını ve sadece görevden alma yetkisi olduğunu ifade etmişti.
Yolsuzluk gerekçesi ile operasyon yapılan kooperatif yönetimine ise somut deliller olmadığı için dosya bile açılmadı.
Kayyım döneminde yanan tekneler için soruşturma açılmadı
Bu süreçte Antalya Balıkçı Barınağında batan ve yanan tekneler için kayyım hakkında yapılan suç duyuruları ile ilgili ise hiçbir soruşturma açılmadı.
Sezonda evine ekmek götüreceği teknesi yanan balıkçılara da kayyımdan hiçbir destek sağlanmadı.
Geçimini balıkçılıkla sağlayan üç balıkçının yanan teknelerini kendi imkanlarıyla ayağa kaldırmaya çalıştığı belirtildi.
Teknelerin yanması ile ilgili kayyım yönetiminin ihmalleri olduğu iddia edilerek yaşanan eksiklikler şöyle sıralandı:
- Çalışmayan yangın hidrantları,
- Acil müdahale alanında karada bulunan tekne yüzünden itfaiyenin geç müdahalesi, *Görevli palamar personeli eksikliği, *Palamar botunun karada olması,
- İskeleye geçiş kapısının kapalı olması
- Yangının olduğu gün Valiliğin sarı kod uyarısı vermesine rağmen ek önlem alınmaması.
Evrensel'i Takip Et