15.05.2026 17:06

BES-AR: Açlık sınırı 48 bin lirayı aştı, asgari ücret yine açlık sınırının altında

BES-AR’ın Mayıs 2026 verilerine göre açlık sınırı 48 bin 43 liraya, yoksulluk sınırı 117 bin 349 liraya yükseldi. 28 bin 75 lira olan asgari ücretin açlık sınırının yüzde 71 altında kaldığı açıklandı.

BES-AR: Açlık sınırı 48 bin lirayı aştı, asgari ücret yine açlık sınırının altında

Market arabası | Fotoğraf: Eduardo Soares/Unsplash

Ankara – Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Mayıs 2026 açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Verileri duyuran BES Genel Başkanı Özer Avanaş, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenebilmesi için aylık gıda harcamasının 48 bin 43 liraya yükseldiğini söyledi.

Avanaş, tek bir çalışanın yaşam maliyetinin 76 bin 847 liraya, gıda harcamalarıyla birlikte barınma, ulaşım, eğitim, sağlık, elektrik, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırının ise 117 bin 349 liraya çıktığını belirtti.

BES-AR verilerine göre 2026 yılında 28 bin 75 lira olarak uygulanan asgari ücret, açlık sınırının yüzde 71,12 altında kaldı.

“Sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti 1.601 lirayı geçti”

Raporda, sağlıklı beslenmenin günlük maliyetinin 1.601 lirayı geçtiği vurgulandı. Açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 1,23, yıl başına göre yüzde 23,16, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 37,71 arttı.

Yoksulluk sınırındaki artış ise bir önceki aya göre yüzde 3,36, yıl başına göre yüzde 20,88, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,12 olarak hesaplandı. Tek bir çalışanın yaşam maliyetindeki yıllık artış oranı ise yüzde 50,11 oldu.

Avanaş, “Büro Emekçileri Sendikası olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere ve emeklilere insanca yaşayabilecek bir ücret talebimizde ısrar ediyoruz” dedi.

(Evrensel)
15.05.2026 15:03

Fenerbahçe’den Trabzonspor’a tarihi teklif! Onuachu transferinde sıcak gelişme

Fenerbahçe’nin golcü transferindeki bir numaralı hedefinin Paul Onuachu olduğu öne sürüldü. Sarı-lacivertlilerin, Trabzonspor’a 10 milyon avro artı iki futbolcuyu içeren teklif hazırladığı iddia edildi.

Fenerbahçe’den Trabzonspor’a tarihi teklif! Onuachu transferinde sıcak gelişme

Fotoğraf: AA

15.05.2026 15:47

GSB personel alımı ne zaman, güvenlik görevlisi, temizlik personeli, tesisatçı alımı başvuru şartları neler?

Gençlik ve Spor Bakanlığı, taşra teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 2 bin 610 sözleşmeli personel alımı yapacak. Başvurular 18-24 Mayıs tarihleri arasında Kariyer Kapısı üzerinden alınacak.

GSB personel alımı ne zaman, güvenlik görevlisi, temizlik personeli, tesisatçı alımı başvuru şartları neler?

Fotoğraf: Pixabay

15.05.2026 15:24

Bursa’da iş kazası: Sepetli vinç devrildi, 1’i ağır 2 işçi yaralandı

Bursa’nın Mudanya ilçesinde dış cephe sıvasını yapan 2 işçiyi taşıyan sepetli vinç devrildi. Bitişikteki binanın çatısına düşen sepetteki işçilerin ilk müdahalesi çatıda yapıldı. Bir işçinin durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Bursa’da iş kazası: Sepetli vinç devrildi, 1’i ağır 2 işçi yaralandı

Fotoğraf: DHA

15.05.2026 11:03

Filistin ile dayanışma ve aşırı sağa karşı mücadele Londra sokaklarında birleşiyor

14 Mayıs 1948’de Filistin topraklarında İsrail’in kuruluş ilanı ardından 15 Mayıs’ta başlayan Filistin sürgünü ‘Nakba’ (Felaket) olarak anılıyor. Londra’da yarınki Nakba yürüyüşü ile aynı anda özellikle bugünü seçen ırkçı gruplar da gösteri yapacak.

Filistin ile dayanışma ve aşırı sağa karşı mücadele Londra sokaklarında birleşiyor

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

15.05.2026 15:22 / Güncelleme: 15:39

Fransa ve Belçika elçileri 'Erik Dalı' düellosu yapacak

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Hendrik Van de Velde'nin ‘Erik Dalı’ oynadığı görüntüleri paylaştı. Paylaşımda Van de Velde, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Isabelle Dumont ile "Erik Dalı" oynamaya davet etti.

Fransa ve Belçika elçileri 'Erik Dalı' düellosu yapacak

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!