13.05.2026 09:58

Cezaevlerinde hasta tutukluların durumu ağırlaşıyor | Av. Mehtap Sert: Ölmeden üzerlerine toprak atılıyor

İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Avukat Mehtap Sert, Hatay ve İskenderun cezaevlerinde hasta tutukluların sağlık hizmetlerine erişemediğini, kelepçeli sevk, hücrede tutma ve yetersiz tedavi gibi hak ihlallerinin sürdüğünü söyledi.

Cezaevlerinde hasta tutukluların durumu ağırlaşıyor | Av. Mehtap Sert: Ölmeden üzerlerine toprak atılıyor

Fotoğraf: MA

Hatay — Cezaevlerinde hasta tutukluların sağlık hizmetlerine erişim sorunu giderek derinleşirken, hak ihlalleri de katlanarak artıyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu üyesi Avukat Mehtap Sert, Hatay ve İskenderun cezaevlerinde yaşanan sorunlara ilişkin konuştu.

Hatay Çocuk Cezaevi’nde en az 5 hasta tutuklunun bulunduğunu belirten Mehtap Sert, bunlardan birinin psikolojik sorun yaşadığını, iki tutuklunun göz ve cilt hastalıklarıyla mücadele ettiğini, bir tutuklunun şeker hastası olduğunu ve bir diğerinin ise tek başına kalamadığı için panik atak geçirdiğini anlattı. İskenderun Cezaevi’nde ise biri yüzde 70 görme engelli, biri ampute olmak üzere 4 hasta tutuklunun bulunduğunu aktaran Mehtap Sert, “Tek başına kalamaz raporu olmasına rağmen iki mahpus hala hücrede tutuluyor” dedi.

Doğru teşhis ve tedavi yapılmıyor

Cezaevlerinde göz hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, kapanmayan yaralar, enfeksiyon hastalıkları, uyku bozuklukları ve panik atak vakalarının yaygın olduğunu ifade eden Mehtap Sert, sağlık hizmetlerindeki temel sorunun uzman doktor eksikliği olduğunu söyledi. Mehtap Sert, “Revirlerde görev yapan doktorlar çoğu zaman uzman değil. Tam teşekküllü hastaneye sevk yapılmıyor. Ellerindeki ilaç neyse onu veriyorlar. Doğru teşhis ve tedavi yapılmadığında da bunun bir denetim mekanizması bulunmuyor. Şeker ve tansiyon gibi kronik rahatsızlıklarda bile hasta geçmişine bakılmadan yeniden tahlil isteniyor” diye belirtti.

Kelepçeli sevk ve ağız içi arama

Hasta tutukluların hastane sevklerinde ciddi hak ihlallerine maruz kaldığını aktaran Mehtap Sert, “Bazen jandarma, bazen doktor kelepçe dayatmasında bulunuyor. Ağız içi arama uygulaması da hâlâ devam ediyor. Tedavi sürecinde ilaçlara zamanında erişim sağlanmıyor. Diyet yemekleri yetersiz veriliyor” ifadelerini kullandı.

Cezaevlerinde kapasitenin üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunduğunu kaydeden Mehtap Sert, hijyen koşullarının da ağır sağlık sorunlarına yol açtığını anlattı. “Çok kalabalık koğuşlarda insanlar yerde yatıyor. Havalandırma yetersiz. Çamaşır makinesi olmayan koğuşlarda çamaşırlar içeride kurutuluyor. Nem, üst solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Sosyal ve sportif faaliyetlerin yetersizliği nedeniyle çok sayıda tutsak sakinleştirici ilaç kullanıyor. Bu da bağımlılık oranını artırıyor” diye konuştu.

Ağır hasta tutuklular

Ağır hasta tutukluların tahliye süreçlerinde de ciddi engeller bulunduğunu belirten Mehtap Sert, tam teşekküllü devlet hastanelerinin verdiği raporların yeterli sayılmadığını kaydetti. Mehtap Sert, “Devlet hastanesinin raporuna rağmen Adli Tıp Kurumu raporu aranıyor. Süreç uzatılıyor. Adli Tıp suç tipine göre değerlendirme yapıyor. PKK davalarından tutuklu 80 yaşındaki bir mahpusa ‘kocamışlık hali yoktur’ denebilirken, cihatçı gruplardan 70 yaşındaki bir kişiye tahliye raporu verilebiliyor” dedi.

Mehtap Sert, “Adalet Bakanlığı yaşam hakkını değil, devlet güvenliğini önceleyen bir anlayışla hareket ediyor. Bunun yansıması cezaevlerinde de görülüyor” dedi. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun bazı başvurularda daha etkili sonuç alabildiğini ifade eden Mehtap Sert, CİMER’in ise kimi durumlarda denetim açısından işlevli olabildiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın cezaevi revir sistemini yeniden düzenlemesi gerektiğini belirten Mehtap Sert, “Cezaevlerine sadece emekliliği bekleyen doktorlar değil, sağlık hakkı bilinciyle çalışan hekimler atanmalı. Kronik hastaların ilaçları stoklu tutulmalı. R Tipi cezaevleri ıslah edilmeli. Ağır hasta mahpuslar derhal tahliye edilmeli. Hatay ve İskenderun’da hasta olmak demek ölmeden üzerine toprak atılıyor demek” dedi.

(MA)
13.05.2026 09:12

Metallica’nın İstanbul konseri neden iptal oldu? İşte perde arkası

Metallica’nın İstanbul konserinin iptal edilmesinin ardında yüksek stadyum kiraları, gümrük giderleri ve lojistik maliyetlerin olduğu ortaya çıktı. Organizatör Yeldan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki maliyet farkının yüksek olduğunu söyledi.

Metallica’nın İstanbul konseri neden iptal oldu? İşte perde arkası

Fotoğraf: Kreepin Deth/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

12.05.2026 22:14 / Güncelleme: 13.05.2026 00:06

CHP'den 'sosyal medya operasyonuna' sert yanıt: 'Şeref yoksunları da buna göz yumanlar da hesap verecek'

CHP, son günlerde partili isimlere yönelik sosyal medyada 'organize ve alçak bir saldırı' yürütüldüğünü vurguladığı açıklamasında hukuki süreç başlatıldığını duyurdu. İddiaların kaynağındaki 'Tamar Tanrıyar' hesabı ise erişime engellendi.

CHP'den 'sosyal medya operasyonuna' sert yanıt: 'Şeref yoksunları da buna göz yumanlar da hesap verecek'

Fotoğraf: DHA

13.05.2026 09:27

Avcılar’da skuterdan düşerek ağır yaralanan belediye işçisi hayatını kaybetti

Avcılar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünde çalışan 39 yaşındaki Aydın Yaldız, kullandığı skuterden beton zemine düştü. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede tedavi gören işçi, 15 gün sonra hayatını kaybetti.

Avcılar’da skuterdan düşerek ağır yaralanan belediye işçisi hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
13.05.2026 09:48

Arjantin’de Milei hükümeti protesto edildi: Binlerce kişi üniversite bütçe kesintilerine karşı yürüdü

Arjantin’de binlerce kişi, Milei hükümetinin kamu üniversitelerine yönelik bütçe kesintilerini protesto etmek için meydanlara çıktı. Gösterilerde eğitim bütçesinin artırılması ve maaş zamları talep edildi.

Arjantin’de Milei hükümeti protesto edildi: Binlerce kişi üniversite bütçe kesintilerine karşı yürüdü

Fotoğraf: AA

12.05.2026 23:25 / Güncelleme: 13.05.2026 00:05

2026 yılı yaş çay alım fiyatı açıklandı: 35 TL olarak belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025 yılında 25,44 TL olan yaş çay bedelinin 2026 yılı için 35 TL olarak belirlendiği açıklandı.

2026 yılı yaş çay alım fiyatı açıklandı: 35 TL olarak belirlendi

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!