11.05.2026 12:22

CVK Madencilik'in tartışmalı projesinde ÇED süreci DSİ görüşüyle sonlandı

Çanakkale’de CVK Madencilik’in bağlı şirketinin planladığı altın, gümüş ve bakır madeni projesinin ÇED süreci, DSİ’nin çevresel sürdürülebilirlik değerlendirmesi sonrası sonlandırıldı. Şirketin revize başvuru yapacağı açıklandı.

CVK Madencilik'in tartışmalı projesinde ÇED süreci DSİ görüşüyle sonlandı

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Özer Akdemir
[email protected]


Çanakkale — Çanakkale'nin eşsiz doğasını ve su kaynaklarını yakından ilgilendiren devasa madencilik projesi "TV Tower" etrafındaki tartışmalar büyüyor. CVK Madencilik'in bağlı ortaklığı Orta Truva Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından Çanakkale'de işletilmesi planlanan altın, gümüş ve bakır madeni projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, çevresel sürdürülebilirlik gerekçeleriyle sonlandırıldı.

Ancak şirket projeden vazgeçmiş değil; revize edilmiş yeni bir ÇED dosyası yolda. Doğa hakkı savunucuları ve bölge halkı ise Kazdağları'nı kuşatan maden projelerinin yaratacağı "kümülatif etkiye" dikkat çekerek topyekûn bir ekolojik yıkım uyarısında bulunuyor.

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

DSİ'nin görüşü ÇED'i durdurdu, şirket revizyona gidiyor

Orta Truva Madencilik'in Çanakkale'deki S.200810225, S.89193, S.90091 ve S.80823 numaralı ruhsat sahalarında açık ocak, yeraltı maden işletmesi ve cevher zenginleştirme tesisi kurmak amacıyla 27 Aralık 2025 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı ÇED başvurusu askıya alındı.

İptalin perde arkasında yatan temel neden, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı değerlendirmeler oldu. DSİ'nin incelemeleri neticesinde, çevresel sürdürülebilirlik açısından proje alanında değişiklik yapılmasının daha uygun olacağı tespit edildi ve Bakanlık mevcut ÇED sürecini sonlandırdı. CVK Madencilik tarafından yapılan açıklamada ise bu gelişme üzerine ÇED dosyasının gözden geçirileceği, gerekli revizyonların yapılarak projeye yeniden ÇED başvurusunda bulunulacağı ifade edildi.

Fotoğraf: ÇED dosyası

Fotoğraf: ÇED dosyası

Devasa ölçek: 3 bin 878 hektarlık işletme alanı

Kısa süre önce CVK Madencilik'in 11,5 milyon dolar bedelle Pilot Investment Inc. ve Teck Madencilik'ten yüzde 100 hissesini satın aldığı Orta Truva Madencilik'in yürüttüğü proje devasa bir boyuta sahip. Toplam 8 bin 625 hektarlık bir ruhsat alanını kapsayan projenin, ÇED başvuru dosyasında yer alan işletme alanının ise 3 bin 878 hektar (yaklaşık 38 bin dönüm) gibi korkutucu bir büyüklüğe ulaştığı belirtiliyor.

Kuşatılan Kazdağları

Kazdağları bölgesinde TÜMAD, Cengiz Holding, Koza AŞ ve Park Teknik gibi şirketler tarafından yürütülen güncel projelerin Kazdağları ve yöresini adeta cehennem haline getirdiği dile getiriliyor. Çevre örgütleri ve konunun uzmanı olan kişi-kurumlar bu madencilik faaliyetlerinin bölgeye yönelik tespit edilen ve öngörülen toplam etkilerini şu başlıklar halinde sıralıyorlar:

Bölgenin maden ruhsatlarıyla parsellendiği ve uygulanan politikaların "tam bir yağma ve talan içeren sömürge madenciliği" olarak büyük bir orman ekosistemi yıkımına yol açtığı belirtiliyor.

  • Madencilik faaliyetleri ile kurulacak atık barajları, bölgenin içme sularını ve meralarını bitirme tehdidi taşımakta. Özellikle Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı bu projelerin doğrudan tehdidi altında.
  • Devasa büyüklükteki açık ocak madencilik projelerinin, civar köylerdeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerini tamamen bitireceği ifade ediliyor.
  • Yerleşim yerlerine çok yakın olan bu projeler nedeniyle köylülerin göçe zorlanacağı ve üretim yapamayacak olan yöre halkının daha fazla yoksullaşacağı dile getiriliyor.
11.05.2026 09:30

Akşam yazarı Emin Pazarcı’dan çakarlı araç tepkilerine küfürlü yanıt: 'Ulan it kopuk takımı...'

Akşam gazetesi yazarı Emin Pazarcı, kızı Begüm Ece Pazarcı’nın çakarlı araç paylaşımına gelen tepkilere “Ulan it kopuk takımı. Çakarlı araç mı arıyorsunuz? Kızımda değil bende var” sözleriyle yanıt verdi.

Akşam yazarı Emin Pazarcı’dan çakarlı araç tepkilerine küfürlü yanıt: “Ulan it kopuk takımı...”

Fotoğraf: Emin Pazarcı ve Begüm Ece Pazarcı’nın paylaştığı videolardan alınmıştır

11.05.2026 11:44

İzmir’de Vartoluların buluşması: Binler bahar şenliğinde bir araya geldi

İzmir Varto Derneğinin düzenlediği 17. Geleneksel Bahar Şenliği’nde binlerce kişi bir araya geldi. Şenlikte birlik ve dayanışma mesajları verilirken, Varto’da yapılması planlanan jeotermal projelere karşı mücadele vurgusu öne çıktı.

İzmir’de Vartoluların buluşması: Binler bahar şenliğinde bir araya geldi

Fotoğraf: Egede Birgün

11.05.2026 11:03

Reşit Kibar davası 13 Mayıs’ta görülecek

Artvin’in Cankurtaran bölgesinde ağaç kesimine karşı mücadele ederken öldürülen Reşit Kibar’ın davası 13-14 Mayıs’ta görülecek. Ekoloji örgütleri ve yaşam savunucuları duruşma için kamuoyuna çağrı yaptı.

Reşit Kibar davası 13 Mayıs’ta görülecek

Fotoğraf: ANKA

11.05.2026 09:04

TRT spikeri 'patili annesiyim' dedi, yayından alındı

TRT 1 Ana Haber sunucusu Işıl Açıkkar, “Ben de bir patili annesiyim” ifadelerinin ardından sosyal medyada iktidara yakın hesaplar tarafından hedef gösterildi; Açıkkar’ın, ana haber bülteninden alındığı öne sürüldü.

TRT spikeri 'patili annesiyim' dedi, yayından alındı
11.05.2026 10:32 / Güncelleme: 10:41

Muhittin Böcek ve oğlu etkin pişmanlık kapsamında ifade verdi

Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik “rüşvet” ve “yolsuzluk” soruşturması kapsamında tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Muhittin Böcek ile oğlu Mustafa Gökhan Böcek’in etkin pişmanlık kapsamında savcılığa ifade verdi.

Muhittin Böcek ve oğlu etkin pişmanlık kapsamında ifade verdi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!