07.05.2026 17:31

Şimşek: Büyüme hızı düşebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomideki gelişmelerin etkisiyle Türkiye ekonomisinde büyüme hızının düşebileceğini söyledi.

Şimşek: Büyüme hızı düşebilir

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomideki gelişmeler nedeniyle Türkiye ekonomisinde büyüme hızının düşebileceğini söyledi. “Çok büyük bir şok söz konusu” diyen Şimşek, hükümetin uyguladığı ekonomi programının sürdürüleceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği işbirliğiyle İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen “Anadolu Ajansı Katılım Finans Zirvesi”nde konuşan Şimşek, küresel belirsizliklerin arttığını, yüksek faiz ve borçluluğun ekonomiler üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

“Büyümede ivme kaybı riskiyle karşı karşıyayız”

Ekonomide yavaşlama riskine işaret eden Şimşek, “Kısa vadede belirsizlikler yüksek, küresel ve Türkiye ekonomisinin zorlandığı bir dönem” dedi.

Petrol ve emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Şimşek, “Bugün gerçekten çok büyük bir şok söz konusu” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin enerji arzında Hürmüz Boğazı’na bağımlılığının düşük olduğunu savunan Şimşek, bunu uzun süredir uygulanan “pazar ve ürün çeşitlendirme stratejisi” ile ilişkilendirdi.

“Programı sürdüreceğiz”

Ekonomi programının devam edeceğini söyleyen Şimşek, “Programı rayında tutmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Programın yükünün ücretlilere yüklendiği eleştirilerine ilişkin konuşan Şimşek, iş gücünün milli gelirden aldığı payın arttığını öne sürdü. Kamuda tasarruf uygulamalarının sürdüğünü belirten Şimşek, “Kamuda ciddi tasarruf yaptık” dedi. 

Petrol fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken Şimşek, “Büyük bir petrol şoku var. Şokun esnafımıza ve sanayicimize az yansıması için tedbirler devreye aldık” diye konuştu.

“Enflasyon beklentilerinde bozulma var”

Enflasyon beklentilerinde bozulma olduğunu kabul eden Şimşek, bunu küresel emtia fiyatlarındaki artışa bağladı. Şimşek, petrol, doğal gaz, gübre, gıda ve petro-kimya ürünlerinde fiyat artışları yaşandığını söyledi.

TL cinsi hazine kağıtlarının faizlerinde 400 baz puanlık artış olduğunu belirten Şimşek, döviz cinsi uzun vadeli kağıtlarda ise daha sınırlı değişim yaşandığını ifade etti.

Şimşek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi için “Türkiye’nin yeni büyüme motorları olması lazım” dedi.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
07.05.2026 10:19 / Güncelleme: 10:34

'The Boys', 'Euphoria', 'Unchosen'... En çok hangi yapımlar izlendi?

27 Nisan-3 Mayıs haftasında dijital platformlarda aksiyon, gerilim ve yerli yapımlar öne çıktı. Disney+’ta yerli yapımlar yükselişini sürdürürken, HBO Max’te sıralama değişmedi.

“The Boys”, “Euphoria”, “Unchosen”... En çok hangi yapımlar izlendi?

Euphoria adlı diziden bir sahne.

07.05.2026 09:27 / Güncelleme: 11:08

Mahmut Tuncer’in oğlunun AKP MKYK üyesi olduğu ortaya çıktı

Türkücü Mahmut Tuncer’in oğlu Prof. Dr. Mehmet Umut Tuncer’in AKP MKYK üyesi olduğu ortaya çıktı.

Mahmut Tuncer’in oğlunun AKP MKYK üyesi olduğu ortaya çıktı

Fotoğraf: Prof. Dr. Mehmet Umut Tuncer’in sosyal medya paylaşımı

07.05.2026 16:51

'Şampiyon Amedspor' sloganına soruşturma | DEM Partili Eren, cezaevindeki işlemleri Bakan Gürlek’e sordu

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda Amedspor’un şampiyonluğu sonrası slogan atan mahpuslar hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

“Şampiyon Amedspor” sloganına soruşturma | DEM Partili Eren, cezaevindeki işlemleri Bakan Gürlek’e sordu

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

07.05.2026 09:29

1. Lig’de play-off günü: Maçlar saat kaçta?

1. Lig play-off ilk turunda Çorum FK-Ankara Keçiörengücü ile Bodrum FK-Pendikspor karşı karşıya gelecek. İki mücadele de bugün saat 20.00’de oynanacak.

1. Lig’de play-off günü: Maçlar saat kaçta?

Fotoğraf: AA

07.05.2026 16:02

Tez-Koop-İş’ten Özel İtalyan Lisesi açıklaması: 'Mahkeme kararı uygulanmalı, Grev kırıcılığına son verilmeli'

Tez-Koop-İş Sendikası, Özel İtalyan Lisesi’ndeki grev sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, mahkemenin geçici öğretmen atamasına dair yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirtti. Sendika, toplu iş sözleşmesinin imzalanması çağrısı yaptı.

Tez-Koop-İş’ten Özel İtalyan Lisesi açıklaması: “Mahkeme kararı uygulanmalı, Grev kırıcılığına son verilmeli"

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

07.05.2026 17:03

Varto'da JES projesine karşı çadır nöbeti dayanışmayla devam ediyor

Muş Varto'ya bağlı Çallıdere köyünde yapılmak istenen JES projesinin ilk sondaj alanında başlatılan çadır nöbetine dayanışma ziyaretinde bulunan yurttaşlar, direnişlerini sürdürmekte kararlı olduklarını dile getiriyor.

Varto'da JES projesine karşı çadır nöbeti dayanışmayla devam ediyor

Fotoğraf: Deniz Önder/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!