04.05.2026 09:33 / Güncelleme: 09:38

Antalya'da kapasite artışına itiraz: 'Gidengelmez Dağı’nda doğa talanı var'

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Gidengelmez Dağı’ndaki maden kapasite artışının doğaya zarar vereceğini belirterek faaliyetlere tepki gösterdi.

Antalya'da kapasite artışına itiraz: “Gidengelmez Dağı’nda doğa talanı var”

Özer Akdemir
[email protected]


CHP'li Mustafa Erdem, Gidengelmez Dağı’nda planlanan boksit madeni kapasite artışına sert tepki gösterdi. Erdem, maden projesinin kamu yararına değil, doğaya zarar verecek bir girişim olduğunu belirtti.

Erdem, Eti Alüminyum A.Ş. tarafından yürütülen maden faaliyetinin kapasite artışının bölgenin doğal varlıkları üzerinde ciddi baskı yaratacağını belirterek, sürecin çevresel sürdürülebilirlik ve halkın yaşam hakkı gözetilerek yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Üç bakanlığa soru önergesi

CHP’li Erdem, kapasite artışına ilişkin olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ayrı ayrı soru önergeleri sunduğunu açıkladı.

21 Mayıs 2026’da yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına dikkat çeken Erdem, “Bu proje kamu yararı değil, açık bir doğa talanıdır” dedi.

“Ormanları koruyamayanlar şimdi madene açıyor”

İktidarın çevre politikalarını eleştiren Erdem, orman alanlarının madenciliğe açılmasına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

“Gidengelmez Dağı yalnızca bir dağ değil; su kaynakları, yaban hayatı ve bölge halkının yaşam alanıyla bir bütündür. Bu bütün parçalanıyor.”

“Milyonlarca ton üretim, milyonlarca ton atık”

Kapasite artışıyla birlikte ortaya çıkacak atık miktarına dikkat çeken Erdem, projenin çevresel etkilerine vurgu yaptı:

“Milyonlarca ton boksit çıkarılacak ve aynı miktarda atık doğaya bırakılacak. Bunun adı kalkınma değil, yıkımdır.”

“Sürecin takipçisi olacağız”

Erdem, Gidengelmez Dağı’ndaki projeye karşı hem Meclis’te hem de kamuoyu nezdinde mücadele edeceklerini belirterek, “Antalya’nın doğasını korumak hepimizin sorumluluğudur” dedi.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.05.2026 05:54 / Güncelleme: 06:18

Piyasada tahmin yarışı, sokakta geçim savaşı: Nisan enflasyonu bugün belli oluyor

Milyonların temmuz zammını ve kira artış oranlarını doğrudan etkileyecek nisan ayı enflasyon verileri bugün açıklanıyor. Ekonomistler aylık yüzde 3'lük artış beklerken, dar gelirlinin sofrasında gerçek enflasyon çok daha yüksek.

Piyasada tahmin yarışı, sokakta geçim savaşı: Nisan enflasyonu bugün belli oluyor

Görsel: Google Gemini

04.05.2026 00:25 / Güncelleme: 00:29

Direnişteki BİRTEK-SEN üyesi Şık Makas İşçisi Sündüz Akkan: ‘Değiştirmek için cesaretli olmalıyız’

İlk kez 1 Mayıs’a katılan Şık Makas işçisi Sündüz Akkan'dan işçilere çağrı: "İller, fabrikalar ve kişiler farklı. Ama yaşananlar aynı. Sorunların çözümü için birlik olmak, bunun için de cesaret etmek gerekli"

Direnişteki BİRTEK-SEN üyesi Şık Makas İşçisi Sündüz Akkan: ‘Değiştirmek için cesaretli olmalıyız’

Fotoğraf: Evrensel

04.05.2026 06:33

Uşak'ta katliam gibi zincirleme kaza: Dört kişilik aile yok oldu, 34 kişi yaralandı

Uşak-İzmir kara yolunda tırın yolcu otobüsüne ve otomobillere çarptığı zincirleme kazada dört kişi yaşamını yitirdi, 34 kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerin anne, baba ve iki küçük çocuğu olduğu öğrenildi.

Uşak'ta katliam gibi zincirleme kaza: Dört kişilik aile yok oldu, 34 kişi yaralandı

Fotoğraf: DHA

04.05.2026 08:40

Kar yağışı nedeniyle bazı yollar büyük tonajlı araçlara kapatıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yoğun kar yağışı nedeniyle Uşak-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Sandıklı ve Afyonkarahisar-Ankara devlet yollarının büyük tonajlı araçlara kapatıldığını duyurdu.

Kar yağışı nedeniyle bazı yollar büyük tonajlı araçlara kapatıldı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!