02.05.2026 22:35

İran Meclis Başkan Yardımcısından Hürmüz Boğazı açıklaması: Yönetim planı 12 madde olarak düzenlenmiştir

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, Hürmüz Boğazı’nın yönetimine ilişkin 12 maddelik plan hazırlandığını açıkladı. Plana göre İsrail gemilerinin geçişine izin verilmeyecek, diğer gemiler ise İran’ın belirleyeceği kurallara tabi olacak.

İran Meclis Başkan Yardımcısından Hürmüz Boğazı açıklaması: Yönetim planı 12 madde olarak düzenlenmiştir Temsili görsel

İran Meclis Başkan Yardımcısı Ali Nikzad, İran Meclisi'nde Hürmüz Boğazı'ndan yeni geçiş protokolü için çalışma yapıldığını belirterek, "Hürmüz Boğazı'nın yönetim planı 12 madde olarak düzenlenmiştir. Bu plana göre, İsrail gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine asla izin verilmeyecek” dedi.

İran Devlet Televizyonu'na göre, Nikzad, İran'ın güneyindeki Hürmüzgan eyaletine bağlı Bender Abbas kentine yaptığı ziyaret sırasında Hürmüz Boğazı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Nikzad, "Hürmüz Boğazı yönetim planı 12 madde olarak düzenlenmiştir. Bu plana göre, İsrail gemilerinin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine asla izin verilmeyecek. İran'a düşmanca girişimde bulunan ülkelerin gemilerinin de savaş tazminatı ödemedikleri takdirde geçişine izin verilmeyecek. Diğer gemiler ise İran Meclisi tarafından oluşturulan yasa ve İran tarafından verilecek izin doğrultusunda geçiş yapabilecek" ifadelerini kullandı.

Hürmüz Boğazı'ndaki haklarından vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Nikzad, "Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği, dayatılan üçüncü savaştan önceki gibi olmayacak. Hürmüz Boğazı'nın yeni yönetim biçimi, petrolün millileştirilmesi kadar önemlidir" diye konuştu.

Nikzad ile birlikte ziyarete eşlik eden İran Meclisi Bayındırlık Komisyonu Başkanı Muhammed Rıza Rızai ise Hürmüz Boğazı'nı yönetmenin nükleer silah elde etmekten daha önemli olduğuna vurgu yaparak, "Hürmüz Boğazı geçişlerinden elde edilecek gelirin yüzde 30'u silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine, yüzde 70'i ise halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve kalkınma hamlelerine ayrılacak" değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
02.05.2026 16:50 / Güncelleme: 18:10

Trump’ın kurtarma planı sonuçsuz kaldı: Dev havayolu şirketi iflas etti

Spirit Airlines, borç yükü ve artan maliyetler nedeniyle iflas etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği 500 milyon dolarlık destek planı hayata geçirilemedi.

Trump’ın kurtarma planı sonuçsuz kaldı: Dev havayolu şirketi iflas etti

Fotoğraf: Mertbiol/Wikimedia Commons CC0

02.05.2026 15:14

Söke Belediyesi'nde torpil iddiası: Daimi diyetisyen kadrosu tartışma yarattı

Söke Belediyesi'nde, Belediyenin imar müdürlüğünden sorumlu başkan yardımcısının oğlunun belediyede diyetisyen olarak görevlendirilmesinin ardından memur kadrosu açıldığı iddia edildi.

Söke Belediyesi'nde torpil iddiası: Daimi diyetisyen kadrosu tartışma yarattı

Fotoğraf: Söke Belediyesi

02.05.2026 11:03

Meteorolojik afetlerde 15 yılda 3 kat artış: Karadeniz’de risk yükseliyor

KTÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, meteorolojik afetlerin son 15 yılda üç kat arttığını belirterek, yol yapımı ve arazi müdahalelerinin heyelan ve taşkın riskini artırdığını vurguladı.

Meteorolojik afetlerde 15 yılda 3 kat artış: Karadeniz’de risk yükseliyor
Arşiv | Fotoğraf: Trabzon/DHA

02.05.2026 20:43

Malatya’da yolcu minibüsü devrildi: 12 kişi yaralandı

Malatya’da sürücüsünün kontrolünü kaybettiği yolcu minibüsü devrildi. Kazada sürücüyle birlikte 11 yolcu yaralanırken, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Malatya’da yolcu minibüsü devrildi: 12 kişi yaralandı

Fotoğraf: DHA

02.05.2026 12:47 / Güncelleme: 14:47

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 608'e yükseldi

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 72 bin 608'e ulaştı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 72 bin 608'e yükseldi

Fotoğraf: AA

02.05.2026 17:53 / Güncelleme: 17:55

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Dünya Basın Özgürlüğü Günü açıklaması: Özgür basının olmadığı yerde herkes esir olur

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ile ilgili açıklama yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti; basının özgürlüğünün halkın özgürlüğü olduğunu vurgulayarak “Özgür basının olmadığı yerde herkes esir” dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Dünya Basın Özgürlüğü Günü açıklaması: Özgür basının olmadığı yerde herkes esir olur

Fotoğraf: Jana Shnipelson/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!