02.05.2026 10:56

Tarım arazilerinde büyük kayıp: '22 yılda 2,5 milyon hektar üretim dışı'

CHP'li Gürer, Türkiye’de tarım arazilerinin 22 yılda 2,5 milyon hektardan fazla azaldığını belirterek, “Kişi başına düşen tarım toprağı 4,09 dekardan 2,79 dekara geriledi. Bu gidişat gıda güvencesi açısından ciddi bir uyarıdır” dedi.

Tarım arazilerinde büyük kayıp: "22 yılda 2,5 milyon hektar üretim dışı"

Fotoğraf: DHA

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


Türkiye’de tarım arazilerindeki daralma dikkat çekici boyutlara ulaştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu verilerine göre 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım alanının 2024’te 24 milyon 24 bin hektara düştüğünü belirterek, “22 yılda 2 milyon 555 bin hektar, yani 25,5 milyon dekar tarım arazisi üretim dışına çıktı” dedi.

Gürer, kaybın Ankara’nın yüzölçümüne yakın olduğuna dikkat çekerek, “Bu yalnızca bir rakam değil; üretimden çıkan toprak, artan ithalat ve gıda güvenliği açısından risk anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Tarım arazilerindeki kaybın zamana yayıldığında daha çarpıcı hale geldiğini belirten Gürer, “Her yıl ortalama 116 bin hektar, her gün 320 hektar, her saat yaklaşık 18,5 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağı kaybediliyor” dedi.

Nüfus artışıyla birlikte kişi başına düşen tarım arazisinin de azaldığını söyleyen Gürer, “2002’de kişi başına 4,09 dekar tarım arazisi düşerken, bugün bu miktar 2,79 dekara geriledi. Daha çok insanı daha az toprakla beslemeye çalışıyoruz” diye konuştu.

İşlenen tarım arazilerinde de gerileme yaşandığını belirten Gürer, “2002’de 17 milyon 935 bin hektar olan ekilen alan, 2024’te 16 milyon 822 bin hektara düştü” ifadelerini kullandı.

Gürer, tarım arazilerinin azalmasında imara açılma, sanayi ve enerji yatırımları, yüksek girdi maliyetleri ve düşük alım fiyatlarının etkili olduğunu belirterek, “Tarım toprağı gıda demektir. Toprağı kaybeden ülke gıda egemenliğinde sorun yaşar” dedi.

02.05.2026 06:57 / Güncelleme: 07:22

Meteoroloji’den birçok il için uyarı: Yağışlar etkisini sürdürüyor

Çok sayıda bölgede sağanak ve gök gürültülü yağış beklenirken, bazı iller için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı yapıldı. Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun yüksek kesimlerinde ise çığ ve kar erimesi riski var.

Meteoroloji’den birçok il için uyarı: Yağışlar etkisini sürdürüyor

Fotoğraf: roman ten/Unsplash

01.05.2026 23:40

İstanbul Barosu'ndan 1 Mayıs gözaltılarına tepki: Derhal serbest bırakılsınlar

İstanbul Barosu, 1 Mayıs’ta İstanbul’da gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yaptı. Baro, Taksim’de 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanamayacağına ilişkin AİHM ve AYM kararlarını hatırlatarak, “Mahkeme kararlarının uygulanmaması suçtur" dedi

İstanbul Barosu'ndan 1 Mayıs gözaltılarına tepki: Derhal serbest bırakılsınlar

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!