Bayraklı, Buca ve Karşıyaka belediyelerinde kamu emekçileri iş bıraktı: 'Emekçinin hakkını gasbederek iktidara yürünmez'
İzmir’de Bayraklı, Buca ve Karşıyaka belediyelerinde çalışan kamu emekçileri, toplu sözleşme ve alacakları için yarım gün iş bıraktı. CHP İl Başkanlığına yürüyen emekçiler, hak kayıplarına karşı mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.
Bayraklı, Buca ve Karşıyaka belediyelerin kamu emekçileri iş bıraktı: “Emekçinin hakkını gasbederek iktidara yürünmez”
İzmir — İzmir’de Bayraklı, Buca ve Karşıyaka belediyesi kamu emekçileri TİS ve alacakları için başlattıkları eyleme yarım gün iş bırakarak devam etti. Dün yetkili sendika Tüm Bel-Sen ve CHP İzmir İl Başkanlığı ile görüşmesinden sonuç çıkmayınca emekçiler Tüm Bel-Sen, Birlik Yerel Sen, Tüm Yerel-Sen ve Bağımsız Yerel Hak-Sen’in çağrısıyla yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.
Emekçiler ilçe belediyelerinin önlerinden Kültürpark 9 Eylül Kapısı’nda bir araya geldi. Sık sık “Hak hukuk adalet”, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Hak hukuk dediniz hakkımızı yediniz”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla CHP İzmir İl Başkanlığına yürüdü. Eyleme sendika ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Burada yapılan açıklamada basın metnini Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Nihat Filiz okudu.
“TİS+yol+yemek dayatmasını kabul etmiyoruz”
Yerel yönetimlerde çalışan kamu emekçileri olarak, Bayraklı, Karşıyaka ve Buca başta olmak üzere birçok belediyede toplu iş sözleşmesi süreçlerinde dayatılan geri adımları ve hak gasplarını kabul etmediklerini söyleyen Filiz, “CHP İl Başkanlığında belediye başkanları ile yapılan toplantıda alınan, ‘sınırda TİS + yol + yemek’ dayatmasını tanımıyoruz” dedi.
Bu kararın alın terini yok sayanların kararı olduğunu vurgulayan Filiz, “Bizler; yılların mücadelesiyle, bedel ödeyerek kazandığımız haklarımızın gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu bir pazarlık değildir. Bu bir teklif değildir. Bu düpedüz hak gaspıdır” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Evrensel
“Haklar yasalardan önce gelir”
Bu hakların 1990'larda yasaklara rağmen kurulan sendikalarla, sürgünlerle, soruşturmalarla, işten atmalarla, alanlarda, meydanlarda verilen mücadeleyle kazanıldığını belirten Filiz, “Uluslararası mahkemelerce tanınan, AİHM kararlarıyla tescillenen bu hak, bugün masa başında, ‘yasa var’ bahanesiyle elimizden alınmak isteniyor.. Ama buradan ilan ediyoruz. Haklar yasalardan önce gelir. Hak verilmez, alınır” ifadelerini kullandı.
İstenilen şeyin emekçilerin hakkının geri çekilmesi olduğunu söyleyen Filiz, “4688 sayılı yasanın sınırlamaları ortada. Ama aynı yasadaki Geçici 14. madde de ortada. İstendiğinde bu haklar korunur. İstendiğinde bu sözleşmeler imzalanır. Ama bugün yapılmak istenen şey emekçiyi yoksullaştırmak, kazanımları geriye çekmek” dedi.
“Sosyal demokratlık hakları büyütmektir”
Belediye başkanlarına seslenen Filiz, “30 yıldır fili ve meşru mücadeleyle kullandığımız TİS hakkını ne sınırlandırabilirsiniz ne ortadan kaldırabilirsiniz. Belediye emekçileri buna izin vermez. Belediye emekçileri bunu kabul etmez. Ve biz kabul etmediğimizi; her gün işyerlerinde, alanlarda, meydanlarda gösteriyoruz” diye konuştu.
Fotoğraf: Evrensel
CHP’ye çağrıda bulunan Filiz, “Emekten, haktan, adaletten yana olduğunu söyleyenler, Bugün emekçilerin karşısında duramaz. Sosyal demokratlık; hakları budamak değil, büyütmektir. Yasaklara sığınmak değil, özgürlükleri savunmaktır. Emekçiyle karşı karşıya gelerek siyaset yapılmaz. Emekçinin hakkını gasbederek iktidara yürünmez” ifadelerini kullandı.
Bu dayatmayı kabul etmediklerini, sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini vurgulayan Filiz, “Eğer bu anlayış devam ederse işyerlerinde, alanlarda, meydanlarda olacağız ve üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından sendika yöneticileri CHP İl Başkanlı ile görüşmeye girdi. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Filiz şunları söyledi: “CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç burada olmadığı için il yönetimiyle görüştük. Haklarımızı geriye götüren bir toplu sözleşme imzalamayacağımızı ifade ettik. Taleplerimizi il başkanına iletecek, görüşmelerin sonuçlarını bildirecekler. Yarın saat 17.00’de yerel yönetimlerdeki sendika başkanları Çağatay Güç görüşme gerçekleştirecek. Somut bir adım atılmadığı içi eylemlerimizi sonlandırmıyoruz. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz.”
(Evrensel)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et