29.04.2026 08:05

Taşınmaz satışında yeni dönem: Ödeme sistemi için tarih belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle taşınmaz satışlarında bedel transferini güvence altına alacak ödeme sistemi getirildi. Uygulama 1 Temmuz 2026’dan itibaren zorunlu hale gelecek.

Taşınmaz satışında yeni dönem: Ödeme sistemi için tarih belli oldu

Fotoğraf: Pixabay

Zeliha Irmak
[email protected]


Taşınmaz satışlarında ödeme sürecini güvence altına almayı amaçlayan yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre konut, arsa ve iş yeri satışlarında bedelin el değiştirmesi için kurulacak ödeme sistemi 1 Temmuz 2026’dan itibaren zorunlu hale gelecek. Bu tarihe kadar ise uygulama isteğe bağlı olarak kullanılabilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile taşınmaz ticaretine ilişkin mevcut kurallarda değişikliğe gidildi. Düzenleme ile hem ödeme sürecine ilişkin yeni kurallar getirildi hem de yetki belgelerine dair işlemler yeniden düzenlendi.

Satış bedeli güvence altına alınacak

Yönetmeliğe eklenen maddeye göre, satış bedelinin tamamının ya da bir kısmının nakit, havale veya EFT ile ödenmesi halinde işlemler, taşınmaz mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı devrini sağlayacak sistem üzerinden yapılacak.

Banka ya da finansman şirketlerinden kullanılan kredilerde ise kredi tutarı dışındaki ödemeler bu sistem kapsamına girecek. Sistem üzerinden yapılacak işlemlerde kullanım bedeli alınacak, bu tutar satıcıya aktarılacak bedelden kesilecek.

Komisyon kurulacak

Yeni sistemin işleyişini izlemek amacıyla Ticaret Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulacak. Sistemin kapsamı, istisnaları ve ücretlendirme esasları Ticaret Bakanlığı tarafından ayrıca duyurulacak.

Yetki belgelerinde yeni kurallar

Düzenleme ile emlak işletmelerine verilen yetki belgelerine ilişkin değişiklik süreçleri de netleştirildi. Ticaret unvanı veya işletme adı dışındaki bilgi değişikliklerinde belge tadil edilecek, unvan ya da isim değişikliklerinde ise belge yenilenecek.

Değişikliğin ardından 10 gün içinde başvuru yapılması gerekecek. İl müdürlükleri de başvuruları 10 gün içinde sonuçlandıracak.

İşletme adresi veya unvan değişikliğinde ise sözleşmeli işletmelerin yetki belgeleri ayrıca başvuru yapılmadan 10 gün içinde otomatik güncellenecek.

Geçiş süreci 1 Temmuz’a kadar sürecek

Yönetmelikte yer alan geçici maddeye göre, 1 Temmuz 2026’ya kadar taşınmaz satışlarında ödeme sisteminin kullanılması zorunlu olmayacak. Ticaret Bakanlığı bu süreyi üç aya kadar uzatabilecek. Düzenleme yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
29.04.2026 05:51

Bahar güneşi yerini sağanak yağışa bırakıyor: Meteoroloji'den Van ve Karadeniz için uyarılar

Türkiye genelinde parçalı bulutlu bir hava hakim olurken, Meteoroloji'den uyarılar peş peşe geldi. Van ve çevresinde kuvvetli yağış beklenirken, Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde çığ ve kar erimesi tehlikesi bulunuyor.

Bahar güneşi yerini sağanak yağışa bırakıyor: Meteoroloji'den Van ve Karadeniz için uyarılar

Fotoğraf: Michaela St/Pexels

29.04.2026 00:30

Sinop Ayancık’ta deniz dolgu yol projesine itiraz

Sinop'un Ayancık ilçesinden Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesine uzanan yaklaşık 30 kilometrelik yol yapımına Sinoplular itiraz etti. Projenin çevreyi ve yaşam alanlarını tehdit ettiğini söyleyen Sinoplular, dava açmaya karar verdi.

Sinop Ayancık’ta deniz dolgu yol projesine itiraz
28.04.2026 21:32 / Güncelleme: 21:37

İstanbul Barosu binasına 'Halkın ekmeğidir, adalet' pankartı asıldı

İstanbul Barosu, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde Baro'nun Beyoğlu'nda bulunan merkez binasına üzerinde “Halkın ekmeğidir adalet” yazılı dev pankart asıldı. 1 Mayıs'ta Kadıköy mitingine çağrı yapıldı.

İstanbul Barosu binasına “Halkın ekmeğidir, adalet” pankartı asıldı

Fotoğraf: ANKA

28.04.2026 22:05 / Güncelleme: 29.04.2026 00:01

Şampiyonlar Lig yarı finalinde gol yağmuru: PSG 5-4 Bayern Münih

Paris Saint Germain ile Bayern Münih'in karşı karşıya geldiği UEFA Şampiyonlar Ligi yarı finali ilk maçı nefes kesti. Seyir zevki yüksek mücadele, ev sahibinin 5-4'lük üstünlüğüyle sona erdi.

Şampiyonlar Lig yarı finalinde gol yağmuru: PSG 5-4 Bayern Münih

Fotoğraf: AA

29.04.2026 01:42

Fenerbahçeli kaleci Ederson iki farklı ihlalden PFDK'ye sevk edildi

TFF Hukuk Müşavirliği, Galatasaray derbisinde kırmızı kart gören Fenerbahçe'nin Brezilyalı kalecisi Ederson'u 2 farklı ihlalden dolayı PFDK'ye sevk etti.

Fenerbahçeli kaleci Ederson iki farklı ihlalden PFDK'ye sevk edildi

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!