28.04.2026 13:07 / Güncelleme: 15:05

İzmir'deki öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki: 'Mücadeleyi büyüteceğiz'

İzmir’de dün yapılan ev baskınlarında üniversite öğrencilerinin gözaltına alınmasına tepki gösterildi; 'sindirme ve gözdağı' politikalarına karşı mücadele vurgusu yapıldı.

İzmir'deki öğrencilerin gözaltına alınmasına tepki: "Mücadeleyi büyüteceğiz"

Fotoğraf: MA

İzmir'de bulunan gençlik örgütleri, dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 16 üniversite öğrencisi hakkında verilen gözaltı kararlarını adliye önünde protesto etti. Açıklamada, 'operasyonların tesadüf değil bilinçli bir sindirme ve gözdağı politikası' olduğu kaydedildi.

İzmir'de yapılan ev baskınlarında 9 kişi gözaltına alındı. Toplamda 16 kişi hakkında verilen gözaltı kararlarına tepki gösteren gençlik örgütleri, yaptıkları açıklamada "Gözaltılar tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın öğrenci dayanışması" sloganları attı. Basın metnini okuyan Emine Kırkalı, "Dokuz Eylül Üniversitesi’nde mücadele eden arkadaşlarımız 1 Mayıs’a günler kala sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Bu operasyonlar tesadüf değil; bilinçli bir sindirme ve gözdağı politikasıdır. Hedef alınan yalnızca birkaç öğrenci değil, sorgulayan, itiraz eden, eşit ve özgür bir gelecek isteyen gençliğin ta kendisidir. Arkadaşlarımız, kampüslerde örgütlenen faşist çetelere karşı durdukları, üniversiteleri karanlığa teslim etmedikleri, düşüncelerini örgütlü bir şekilde ifade ettikleri ve geleceklerine sahip çıktıkları için hedef alınmaktadır" diye belirtti.

"Üniversiteler iktidarın arka bahçesi değildir"

Ege Üniversitesi'ndeki öğrencilere dönük palalı saldırıyı da hatırlatan Kırkalı, "Daha geçtiğimiz günlerde Ege Üniversitesi’nde öğrencilere palalı saldırı düzenleyen çeteler serbestken, Hacettepe Üniversitesi’nde benzer saldırıları gerçekleştirenler ellerini kollarını sallayarak dolaşırken, haklarını savunan, sözünü söyleyen öğrencilerin sabah baskınlarıyla gözaltına alınması bu düzenin kimin yanında durduğunu açıkça göstermektedir. Üniversiteler iktidarın arka bahçesi değildir. Üniversiteler, bilimin, sanatın, özgürlüğün ve gençliğin sözünü söylediği alanlardır. Ancak bugün üniversitelerde yaşananlar, ülkenin genel tablosundan bağımsız değildir. Bilimsel ve özgür eğitimin tasfiye edildiği, gençliğin geleceksizliğe mahkum edildiği, barınma ve yaşam hakkının gasp edildiği bu düzende ses çıkaran herkes hedef haline getirilmektedir" dedi.

Baskılara karşı 1 Mayıs çağrısı da yapan Kırkalı, "Gözaltına alınan arkadaşlarımız için, emeğimiz için, geleceğimiz için, özgür ve eşit bir yaşam için meydanlarda, kampüslerde mücadeleyi büyüteceğiz" ifadelerini kullandı.

(MA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
28.04.2026 13:01

51 yıllık dev otobüs firması iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Kararla birlikte şirketler icra ve haciz işlemlerine karşı geçici koruma altına alındı. Süreci denetlemek üzere üç kişilik komiser heyeti görevlendirilirken, alacaklılara 7 gün içinde itiraz hakkı tanındı.

51 yıllık dev otobüs firması iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Fotoğraf: Annie Spratt/Unsplash

28.04.2026 12:22 / Güncelleme: 14:50

EMEP’li İskender Bayhan’dan Doruk Madencilik işçilerine destek: 'Bu zincir sökülene kadar mücadele sürecek'

EMEP Milletvekili İskender Bayhan, Doruk Madencilik işçilerini ziyaret etti. İş cinayetleri ve emek sömürüsüne karşı mücadelenin süreceğini belirten Bayhan, “Bu dava, bu zincir parçalanıp sökülene kadar devam edecek” dedi.

28.04.2026 10:22

Manavgat Belediyesi 'yolsuzluk' ve 'rüşvet' davası: Sanıkların tutukluluğuna devam kararı

Manavgat Belediyesine yönelik ‘yolsuzluk’, ‘rüşvet’ ve ‘irtikap’ davasının 4’üncü duruşmasında mahkeme, görevden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ile 4 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma 12 Mayıs’a ertelendi.

Manavgat Belediyesi “yolsuzluk” ve “rüşvet” davası: Sanıkların tutukluluğuna devam kararı
28.04.2026 13:35

Dünya Kupası öncesi flaş kural değişikliği! Sarı kart affı geliyor

FIFA, 2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde sarı kartların turnuva içinde iki kez sıfırlanacağı yeni bir düzenleme planlarken, IFAB da VAR’ın müdahale alanını genişleten değişiklikleri onayladı.

Dünya Kupası öncesi flaş kural değişikliği! Sarı kart affı geliyor

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!