24.04.2026 16:31

Kürtçe 'Rojbash' filmi yine yasaklandı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 yıl önce yasaklanan ancak 2026 yılı başında mahkeme kararıyla gösterim yasağı kaldırılan 'Rojbash' filmi yeniden yasaklandı. İstinaf mahkemesi, filmi serbest bırakan kararı kaldırdı.

Kürtçe 'Rojbash' filmi yine yasaklandı

Yönetmenliğini Özcan Küçük’ün yaptığı Kürtçe film 'Rojbash' yeniden yasaklandı.

Film, 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının "Ticari dolaşıma ve gösterime uygun değildir" kararıyla fiilen yasaklanmıştı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin (MLSA) hukuki desteğiyle açılan dava sonucu Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2026 yılı başında yasağın hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Böylece gösterim yasağı ortadan kalmıştı. Karara itiraz eden bakanlık ise isinafa başvurmuştu. 

"Devletin yürüttüğü mücadele itibarsızlaştırılıyor" gerekçesi

MLSA’nın haberine göre, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, yürütmenin durdurulması talebi hakkında ayrıca karar vermeden doğrudan esasa girerek davayı sonuçlandırdı. İstinaf mahkemesi, bakanlığın başvurusunu kabul ederken filmin yönetmeni Özkan Küçük’ün 100 bin TL maddi ve 400 bin TL manevi tazminat taleplerini de reddetti.

Bakanlığın idari işleminde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmeden mahkeme, verdiği kararda filmde yer alan bazı sahne ve diyalogların "toplumda ayrışmaya yol açabilecek" nitelikte olduğunu savundu. "Toplumsal hassasiyetlerin gözetilmediği" öne sürülen kararda, filmde, "PKK’ye yönelik yürütülen terörle mücadelenin haksız olduğu yönünde bir algı oluşturulduğu" ve "devletin yürüttüğü mücadelenin itibarsızlaştırıldığı" yönünde değerlendirmeler de yer aldı.

Karara karşı Danıştaya temyiz yolu açık olduğu kaydedildi.

Veysel Ok: Kararın kendisi ayrımcı

MLSA Eş Direktörü Veysel Ok ise karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İstinaf mahkemesinin ‘toplumsal hassasiyet’ dediği şeyin ne olduğu açık: Kürtçe. ‘Toplumda ayrışmaya yol açar’ gerekçesiyle yasağı geri getiren bu kararın kendisi ayrımcı bir yaklaşımı yansıtıyor” dedi.

Ok ayrıca, "Böyle bir yasak, yalnızca bir filmin gösterimini engellemez; ifade ve sanat özgürlüğüne yönelik müdahaleyi devam ettirir ve bu zarar sonradan telafi edilemez. Mahkeme bu yönü hiç dikkate almadı" dedi.

(Kültür Servisi)
24.04.2026 14:13

24 Nisan Ermeni Soykırımı için İHD'den çağrı: 'Tanı, af dile, tazmin et'

İHD, 24 Nisan Ermeni Soykırımı açıklamasında, inkârın suçun sürdürülmesi anlamına geldiğini vurgulayarak, “Cezalandırılmayan suç işlenmeye devam eder” dedi ve “tanı, af dile, tazmin et” çağrısını yineledi.

24 Nisan Ermeni Soykırımı için İHD'den çağrı: "Tanı, af dile, tazmin et"

Fotoğraf: İHD

24.04.2026 13:20

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları başladı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı. Yer değiştirme başvuruları, 4-6 Mayıs 2026 tarihleri arasında alınacak.

Öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme başvuruları başladı
24.04.2026 11:25 / Güncelleme: 15:05

Varto’da JES’e miting: Bu iradeyi kıramayacaksınız, doğamızı vermeyeceğiz

Muş’un Varto ilçesinde yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı binlerce kişi sokağa döküldü. İlçede yapılan mitingde, “Doğamıza, suyumuza, toprağımıza sahip çıkıyoruz” mesajı verildi.

24.04.2026 10:11

Güne düşüşle başladı: Gram altın 6.777 TL seviyesinde

Küresel piyasalarda ons altındaki gerilemeye paralel olarak gram altın yeni güne düşüşle başladı; fiyatlar 6.777 TL seviyesine inerken ons altın 4.681 dolar bandında işlem görüyor.

Güne düşüşle başladı: Gram altın 6.777 TL seviyesinde

Fotoğraf: Zlaťáky.cz/Unsplash

24.04.2026 06:21

Bakan Fidan'ın Londra mesaisi: İngiltere Parlamentosu üyeleriyle bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Londra'da Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası üyeleriyle görüşme gerçekleştirdi.

Bakan Fidan'ın Londra mesaisi: İngiltere Parlamentosu üyeleriyle bir araya geldi

Fotoğraf: Dışişleri Bakanlığı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!