Kürtçe 'Rojbash' filmi yine yasaklandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 yıl önce yasaklanan ancak 2026 yılı başında mahkeme kararıyla gösterim yasağı kaldırılan 'Rojbash' filmi yeniden yasaklandı. İstinaf mahkemesi, filmi serbest bırakan kararı kaldırdı.
Yönetmenliğini Özcan Küçük’ün yaptığı Kürtçe film 'Rojbash' yeniden yasaklandı.
Film, 2024 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının "Ticari dolaşıma ve gösterime uygun değildir" kararıyla fiilen yasaklanmıştı. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneğinin (MLSA) hukuki desteğiyle açılan dava sonucu Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2026 yılı başında yasağın hukuka aykırı olduğuna hükmetmişti. Böylece gösterim yasağı ortadan kalmıştı. Karara itiraz eden bakanlık ise isinafa başvurmuştu.
"Devletin yürüttüğü mücadele itibarsızlaştırılıyor" gerekçesi
MLSA’nın haberine göre, Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, yürütmenin durdurulması talebi hakkında ayrıca karar vermeden doğrudan esasa girerek davayı sonuçlandırdı. İstinaf mahkemesi, bakanlığın başvurusunu kabul ederken filmin yönetmeni Özkan Küçük’ün 100 bin TL maddi ve 400 bin TL manevi tazminat taleplerini de reddetti.
Bakanlığın idari işleminde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmeden mahkeme, verdiği kararda filmde yer alan bazı sahne ve diyalogların "toplumda ayrışmaya yol açabilecek" nitelikte olduğunu savundu. "Toplumsal hassasiyetlerin gözetilmediği" öne sürülen kararda, filmde, "PKK’ye yönelik yürütülen terörle mücadelenin haksız olduğu yönünde bir algı oluşturulduğu" ve "devletin yürüttüğü mücadelenin itibarsızlaştırıldığı" yönünde değerlendirmeler de yer aldı.
Karara karşı Danıştaya temyiz yolu açık olduğu kaydedildi.
Veysel Ok: Kararın kendisi ayrımcı
MLSA Eş Direktörü Veysel Ok ise karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İstinaf mahkemesinin ‘toplumsal hassasiyet’ dediği şeyin ne olduğu açık: Kürtçe. ‘Toplumda ayrışmaya yol açar’ gerekçesiyle yasağı geri getiren bu kararın kendisi ayrımcı bir yaklaşımı yansıtıyor” dedi.
Ok ayrıca, "Böyle bir yasak, yalnızca bir filmin gösterimini engellemez; ifade ve sanat özgürlüğüne yönelik müdahaleyi devam ettirir ve bu zarar sonradan telafi edilemez. Mahkeme bu yönü hiç dikkate almadı" dedi.
(Kültür Servisi)
Evrensel'i Takip Et