23.04.2026 16:22 / Güncelleme: 18:17

Milei, Filistinlilerin büyük felaketini şarkı söyleyip dans ederek kutladı

Arjantin'in aşırı sağcı Devlet Başkanı Javier Milei, İsrail'in 78. 'Bağımsızlık Günü' kutlamalarına katıldı ve sahnede şarkı söyleyip dans ederek meşale yaktı.

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, İsrail'in 78. 'Bağımsızlık Günü' kutlamalarına katıldı. Sahnede İspanyolca 'Libre' (Özgürlük) şarkısını söyleyerek dans eden Milei, törende meşale de yaktı. Aşırı sağcı devlet başkanı ayrıca törende Netanyahu ile uzun süre kucaklaştı.

Etkinlik, İsrail’in kuruluşunu simgelerken, bu süreç Filistinliler tarafından 'Nakba' (Büyük felaket) olarak adlandırılıyor. Nakba’da yaklaşık 750 binden fazla Filistinli, İsrail devletine dönüşen topraklarını terk etmek zorunda kalarak mülteci oldu. Her yıl Nakba'da, hem o günler, hem de sonraki onlarca yıl boyunca milyonlarca Filistinlinin bitmeyen sürgünü anılıyor.

İş birliği anlaşmaları da imzalandı

Ziyaret sırasında Arjantin ile İsrail arasında havacılık, güvenlik ve yapay zeka alanlarında iş birliği anlaşmaları da imzalandı. 'Isaac Anlaşmaları' olarak isimlendirilen söz konusu anlaşmalar, ABD'nin desteğiyle Abraham Anlaşmalarına benzer şekilde İsrail'i Güney Amerika'da tanıtarak buradaki ülkelerle bağlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Milei'ye halk desteği düşüşte

Arjantin'de seçimlere 1 yıl kala Zuban Cordoba isimli araştırma şirketi tarafından 1-3 Nisan tarihlerinde yapılan ankete göre Milei'ye destek oranı yüzde 29,4'e düşmüş durumda. Katılımcıların yüzde 60,7'si Milei'ye oy vermeyeceğini belirtti. Yüzde 48,2'si de iktidarı yenmek için geniş bir muhalefet ittifakı fikrine destek verdiğini belirtti.

Milei, 2023'te yüzde 55,65 oyla göreve gelmesinin ardından yüz binlerce yeni işsiz pahasına uyguladığı politikalarla, çalışma süresinin uzatılmasından sosyal destek kesintilerine işçi ve halk aleyhine çok sayıda düzenlemeyi hayata geçirdi.

Milei'nin partisi La Libertad Avanza da 2025 yılındaki parlamento seçimlerini, ABD’nin son düzlükte açıkladığı 40 milyar dolarlık kurtarma paketi sayesinde kazanmıştı.

(Dış Haberler)
23.04.2026 15:58 / Güncelleme: 17:18

Rıza Pehlevi’ye Berlin'de kırmızı boyalı protesto

İran'ın devrik şahının oğlu Rıza Pehlevi’ye Berlin'de kırmızı sıvı atıldı. Protestocu yere yatırılarak gözaltına alınırken Pehlevi, korumalar tarafından aracına bindirilerek uzaklaştırıldı.

23.04.2026 12:29

Eğitim-İş Aydın Şubesi: 'Çocuk yoksulluğu ve eğitim eşitsizliği derinleşiyor'

Eğitim-İş Aydın Şubesi, 23 Nisan’da yaptığı açıklamada çocuk yoksulluğu, çocuk işçiliği ve eğitimde eşitsizliklerin arttığını belirtti.

Eğitim-İş Aydın Şubesi: 'Çocuk yoksulluğu ve eğitim eşitsizliği derinleşiyor'
23.04.2026 14:45 / Güncelleme: 15:32

İran Kızılayı: ABD tarafından el konulan gemide diyaliz hastaları için hayati malzemeler vardı

İran Kızılayı, ABD’nin el koyduğu gemide diyaliz hastaları için gerekli hammaddelerin bulunduğunu açıkladı. Kurum, tedarikte aksamanın hastaların yaşamını tehdit edeceğini bildirdi.

İran Kızılayı: ABD tarafından el konulan gemide diyaliz hastaları için hayati malzemeler vardı

Fotoğraf: CENTCOM

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!