22.04.2026 13:56 / Güncelleme: 23.04.2026 11:14

Afşin-Elbistan'da kıyım sürüyor: İşçi asgari ücrete, doğa talana mahkum

Afşin-Elbistan Termik Santralinde işten atmalar sürerken çevre kirliliği sınır tanımıyor. Nepalli ve Çinli işçilerle çalışma düzeni değiştirilmeye çalışılırken, mevcut işçiler işten atılma tehdidi altında açlık sınırında çalıştırılıyor.

Mesut Baylav
[email protected]


Afşin-Elbistan A Termik Santralinde işçiler açısından tablo ağırlaşarak devam ediyor. Daha önce işten çıkarmalar ve iş kazalarıyla gündeme gelen santralde, son olarak en az 40 işçi daha işten çıkarıldı. İşçiler, işten atmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini ifade ediyor.
Santralde çalışan Nepalli, Pakistanlı işçilerin yanı sıra Çin'den işçiler de gelmeye başladı. Santrali işleten Çelikler Holding yönetimi son dönemde santraldeki çalışma koşulları, işten atmalar, filtreleme sistemlerinin olmaması ile gündeme gelirken herhangi bir iyileşmenin yaşanmaması tepki toplamaya devam ediyor.

"Sıranın kime geleceğini bekliyoruz"

Santralde çalışan bir işçi, yaşanan süreci şöyle anlatıyor:

"Her gün yeni bir liste konuşuluyor. Geçtiğimiz gün en az 40 kişi çıkarıldı. Kimsenin iş güvencesi yok. Sabah işe gelirken ‘Bugün sıra bana mı gelecek?’ diye düşünüyoruz."

İşçiler, daha önce yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını hatırlatarak, bu sürecin parça parça devam ettirildiğini belirtiyor.


Toplu sözleşme yok, ücretler asgari seviyede


Öte yandan santralde uzun süredir devam eden toplu sözleşme krizi de çözülebilmiş değil. Yetkili sendika Tes-İş ile sözleşme imzalanmadığı için işçiler yeni yıldan bu yana asgari ücretle çalıştırılıyor. Bir işçi durumu şu sözlerle özetliyor:

"Sözleşme yok diye bizi asgari ücrete mahkum ettiler. Aylar geçti, hâlâ bir gelişme yok. Yerimizde sayıyoruz. Bir de işten atılma tehdidiyle yaşıyoruz"


Doğa tahribatı sürüyor


Santralin çevreye verdiği zarar ise sürüyor. Bölge halkı, kömür tozu ve zehirli gazların etkisinin hâlâ yoğun şekilde hissedildiğini belirtiyor. Daha önce Greenpeace tarafından paylaşılan verilerde de santralin emisyon değerlerinin sınırların kat kat üzerinde olduğu ortaya konmuştu. Bölgede yaşayan bir yurttaş yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Değişen hiçbir şey yok. Her gün zehir saçmaya devam ediyorlar. Bu kadar gündeme gelmesine rağmen hâlâ hiçbir şeyin değişmemesi bu şirketin iktidarla olan ilişkilerinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Hiçbir şeyden çekinmiyorlar belli ki."

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
23.04.2026 07:08

Sıcaklıklar çakıldı, yağış kapıya dayandı: Sağanak, kar ve fırtına aynı anda geliyor

Yurt genelinde hava durumu değişti. Ege, İç Anadolu ve Karadeniz'de kuvvetli sağanak beklenirken; Ankara, Çankırı ve Doğu Anadolu'nun yükseklerinde kar yağışı etkili olacak. Bazı bölgeler için çığ ve fırtına uyarısı yapıldı.

Sıcaklıklar çakıldı, yağış kapıya dayandı: Sağanak, kar ve fırtına aynı anda geliyor

Fotoğraf: Sergio Geller/Pexels

23.04.2026 08:58

Trump yönetiminden FIFA’ya yeni talep: 'İran’ı çıkarın, İtalya’yı alın'

ABD yönetiminin, İran’ın 2026 Dünya Kupası’ndan çıkarılıp yerine İtalya’nın alınması için FIFA’ya başvurduğu öne sürüldü. Financial Times’a göre girişim, Trump ile Meloni arasındaki gerilimi azaltmayı amaçlıyor.

Trump yönetiminden FIFA’ya yeni talep: "İran’ı çıkarın, İtalya’yı alın"

Fotoğraf: Beyaz Saray

23.04.2026 01:39

Zonguldak’ta çocuklar 23 Nisan’ı ‘Kur’an-ı Kerim tilaveti’ ve Yusuf Tekin’in mesajıyla kutlayacak

Zonguldak ve ilçelerinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için hazırlanan resmi programlarda, geleneksel kutlamaların yanı sıra Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mesajına yer verilmesi dikkat çekti.

Zonguldak’ta çocuklar 23 Nisan’ı ‘Kur’an-ı Kerim tilaveti’ ve Yusuf Tekin’in mesajıyla kutlayacak
23.04.2026 09:12 / Güncelleme: 09:24

Okullarda yeni 'güvenlik modeli': 7 basamaklı sistemle 'çekirdek kadro' kurulacak

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, okullarda 'risk analizi, erken uyarı sistemi ve siber takibi' içeren 7 basamaklı yeni güvenlik modelinin uygulanacağını, her okulda bir güvenlik kurulu kurulacağını açıkladı.

Okullarda yeni 'güvenlik modeli': 7 basamaklı sistemle “çekirdek kadro” kurulacak

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!