20.04.2026 12:52 / Güncelleme: 21.04.2026 09:27

CIPOML: Yoldaş Vijay'ın yaşamı boyunca uğruna savaştığı dava zafer kazanacak

CIPOML, 17 Nisan’da hayatını kaybeden Vijay Kumar Singh için açıklama yayımladı. Açıklamada, Singh’in uluslararası komünist harekete katkıları vurgulanırken, mücadelenin süreceği belirtildi.

CIPOML: Yoldaş Vijay'ın yaşamı boyunca uğruna savaştığı dava zafer kazanacak

Fotoğraf: Evrensel 

Uluslararası Marksist-Leninist Partiler ve Örgütler Konferansı (CIPOML) Koordinasyon Komitesi, 17 Nisan’da hayatını kaybeden Hindistan Devrimci Demokrasi Örgütü’nün kurucusu Vijay Kumar Singh için açıklama yayımladı.

Singh’in uzun süredir mücadele ettiği hastalık nedeniyle Yeni Delhi’de yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Hindistan Devrimci Demokrasi Örgütü’nün kurucusu değerli Vijay yoldaşı 17 Nisan’da kaybettik. Yoldaş son evresine ulaşan şimdiye kadar tedavisi çoktan bulunmuş olması gereken yakalandığı lanetli hastalık nedeniyle Yeni Delhi’de Apollo Hastanesinde son nefesini verdi.

Yoldaşımızın onarılması olanaksız kaybı bizleri derinden etkiledi. Artık o bilge kişiliğiyle toplantılarımıza katılamayacak ve bizlere yeni katkılarda bulunamayacak. Şüphesiz ki, capcanlı bir akış olan Marksist-Leninist komünist hareket sürecek. Toplantılarımızda onun bilge görüşleriyle katkılarından yararlanamayacağız, ama Yoldaş Vijay'ın yaşadığı ve uğruna savaştığı dava zafer kazanacak.

“Gelecek nesiller sonunda geri döndürülemez kesin zaferine de tanıklık edecek”

Tıpkı Marx ve Engels'in yokluğunda Ekim Devrimi ile Rusya’da zafer kazanıldığı gibi, Yoldaş Vijay’ın yokluğunda da Hindistan’da ve tüm dünyada zafer kazanılacak. Biliyoruz ki, gelecek nesiller sonunda geri döndürülemez kesin zaferine de tanıklık edecek. Ancak bunlar kederimizi hafifletmiyor. Üzüntümüz büyük.

Yüreklerimize su serpen, Vijay yoldaşın yaşamına çok şey sığdırmış oluşu ve uluslararası işçi sınıfına emanet ederek arkasında bıraktığı Marksist-Leninist harekete katkılarıdır.

Yoldaş Vijay Sovyet sosyalizmiyle günümüz komünist hareketi arasında köprü kurma görevini üstlenerek, uluslararası devrimci işçi hareketinin bir önceki dönemin deneylerinden yararlanabilmesini olanaklı kılan seçkin yoldaşlarımızdandı.

“Sovyet arşiv çalışmalarıyla birçok gerçeği ortaya koydu”

Yaşamı boyunca savunduğu Marksizm-Leninizm bayrağını devredeceği geriden gelenlerin ilerleyişini kolaylaştırmayı görev bilmiş, bu nedenle Rusça öğrenip ömrünün bir bölümünü Rusya’da geçirerek Lenin ve eserlerini incelemişti. Sovyet arşivlerinde yaptığı çalışmalarla Sovyetler Birliği’nde sosyalizmin inşası ve Komintern’in uluslararası komünist hareketi örgütleyip yönettiği dönemin üstü örtülüp çarpıtılan çok sayıda gerçeğini bizlere ve gelecek nesillere aktaran en başta odur.

Dönemin gizli kalmış ya da modern revizyonist ihanetçe değiştirilmiş birçok tartışma, konuşma, politik tutum ve pratik olgusundan Vijay yoldaşın bu çalışmalarıyla haberdar olduk. Editörlüğünü üstlendiği Devrimci Demokrasi dergisi yalnızca Hindistan devriminin sorunlarına çözüm arayışlarının değil geçmişten geleceğe yaptığı bu aktarımların bir aracı oldu.

Kuşku yok ki yoldaşımızın yerini doldurmaya çalışacak, ama eksikliğini hep hissedeceğiz. Değerli Marksist-Leninist mücadele insanı Vijay yoldaşa şan olsun! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın uluslararası devrimci işçi hareketi! Komünizm davasının zaferi için ileri.”

(Dış Haberler)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
21.04.2026 07:01

İsrail ordusundan Lübnan'ın güneyinde çok sayıda eve saldırı

Ateşkese rağmen İsrail ordusunun El-Hıyam’da çok sayıda evi hedef aldığı, Sayda’da ise bir eczanenin tehdit edilmesi üzerine tahliye kararı alındığı bildirildi.

İsrail ordusundan Lübnan'ın güneyinde çok sayıda eve saldırı

Arşiv | Fotoğraf: DHA

21.04.2026 07:49

MHP’deki görevinden istifa eden İzzet Ulvi Yönter hakkında şiddet iddiası

MHP’deki görevinden istifa eden İzzet Ulvi Yönter hakkında, eşi Meltem Yılmaz Yönter’in fiziksel şiddet gördüğü gerekçesiyle şikâyetçi olduğu iddia edildi.

MHP’deki görevinden istifa eden  İzzet Ulvi Yönter hakkında şiddet iddiası
21.04.2026 05:20

1 Mayıs işçiden kaçırılıyor

Fabrikamızda sendikalı olmayan beyaz yakalıların ise başka şehirde kutlayabilecekleri firari 1 Mayısları bile yok! Son yıllarda daha düşük ücretlere çalışmak zorunda kalan ve güvencesizliği daha derinden hisseden işçiler örgütsüzlük sorunu yaşıyor.

1 Mayıs işçiden kaçırılıyor

Fotoğraf: Slaunger/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

20.04.2026 23:31

Karşıyaka Emek ve Demokrasi Güçleri: Okulları şiddete teslim etmeyeceğiz

Karşıyaka Emek ve Demokrasi Platformu, okullarda artan şiddete karşı düzenlediği eylemde yaşananların “münferit değil sistematik” olduğunu vurgulayarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i istifaya çağırdı.

Karşıyaka Emek ve Demokrasi Güçleri: Okulları şiddete teslim etmeyeceğiz

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!