19.04.2026 00:10

Yaşadıklarımızdan bağımsız 1 Mayıs olmaz

'1 Mayıs bizim dertlerimizden ayrı mı? Biz 1 Mayıs’a bu sorunlarımızın çözümü için gitmek istiyoruz. Yoksa “Başkan nerede biz oradayız” demek başkana konfeti atmak için gitmek istemiyoruz.'

Yaşadıklarımızdan bağımsız 1 Mayıs olmaz

Ekran görüntüsü, BSH Group Turkey YouTube kanalında yayımlanan tanıtım filminden alınmıştır

Çerkezköy'den bir B/S/H İşçisi


Türk-İş 1 Mayıs’ı bu sene Edirne’de yapacak. Fabrikada Türk Metal de 1 Mayıs’a işçi götürmek için isim listesi oluşturuyor. Hatta isim vermeyenlerden gerekçesini istiyor. Bu Türk Metal’in daha kalabalık katılmak istediğini gösteriyor. 

Önce Türk İş’in kararına bir şey söylemek istiyorum. Türk İş herhalde Türkiye’yi gezmek istiyor. Her sene bir ilde 1 Mayıs miting kararı alıyor. Bu mitinglere işçilerin katılımı daha zayıf oluyor. Sanki Türk İş 1 Mayıs’ı işçilerden kaçırıyor.

Türk Metal’in tutumuna gelince, bir sendika elbette ki işçilerin 1 Mayıs’a katılması için bir çaba göstermeli. Ama işçiler 1 Mayıs’a niye katılması gerektiğini, işçilerin hangi taleplerini dile getirmesi gerektiğini benimsetmeli. İşçilere bu önemi kavratacak bir çalışmayı örgütlemeli. Böyle olmayınca işçiler de bazı gerekçeler sunarak listeye ismini yazdırmak istemiyor. Yazdıranlar da sendikacıların korkusundan yazdırıyor. Türk Metal Edirne’de işçilerin sorunlarını dile getirmek, birliği büyütmek mücadeleyi yükseltmek için değil gövde gösterisi için 1 Mayıs’a işçi götürmek istiyor. İşçiler bunu bildiğinden, sendikaya güvenmediğinden dolayı fırsatını bulursa gitmemek için bahane arıyor.

Bana sorarsanız ne olursa olsun 1 Mayıs’a katılmak gerekli. Biz B/S/H işçilerinin hem de tüm işçilerin ortak sorunları var. Biz bu sorunlarımızı dile getirmek, sorunların çözümü için mücadele etmek için 1 Mayıs’a katılmalıyız. Sözleşmenin üzerinden daha birkaç ay geçti ama aldığımız ücretin alım gücü düştü. Çarşı, pazar fiyatları bizim aldığımız zamdan daha fazla artıyor. Gittikçe daha fazla yoksullaşıyoruz. Yılın 4. ayındayız hemen bir üst vergi dilimine gireli 2 ay oldu. Ücretimiz bir de vergi kesintisinden dolayı düştü. İşçilerin promosyon beklentisi var ama ne iş yerinden ne de sendikacılardan bir ses var. Artık B/S/H işçisi promosyon ile borçlarını hafifletme derdinde. Birde ek masraflarda yüklendi. B/S/H de çalışanların çoğunda araba var ama kullanamıyor. Önceden fabrika otoparkında yer bulamazdık, şimdi otopark bomboş. Arabanın sigorta masrafları, akaryakıt fiyatları arttıkça arabalar evin önünde bekliyor.

İşler ne zaman biraz sekteye uğrasa hemen işçi çıkışı başlıyor. B/S/H, EYT’den emekli olan işçilerin peşine düştü. Emekliler çıkarılıyor. Sözleşmeli işçi bölüm bölüm gezdiriliyor. Bütün işçiler tedirginlik içinde. Ama Türk Metal’in bunlarla bir derdi yok gibi. 1 Mayıs bizim dertlerimizden ayrı mı? Biz 1 Mayıs’a bu sorunlarımızın çözümü için gitmek istiyoruz. Yoksa “Başkan nerede biz oradayız” demek başkana konfeti atmak için gitmek istemiyoruz.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.04.2026 13:43

Narin cinayetinde 17 yıl hapse çarptırılan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu tutuklandı

Narin Güran cinayetine ilişkin davada tutuklu bulunan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu İbrahim Bahtiyar, dava günü adliye çevresinde yapılan aramada aracında 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan tutuklandı.

Narin cinayetinde 17 yıl hapse çarptırılan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu tutuklandı

Fotoğraf: DHA

18.04.2026 15:33

Şair Birtürk Özkavak yeni kitabını imzaladı: Tek amacım daha çok insana ulaşmak

Şair Birtürk Özkavak'ın yeni çıkan şiir kitabı "Sıradaki Cumhuriyet İşçilere Gelsin" isimli şiir kitabı için söyleşi ve imza günü düzenlendi. Özkavak, tüm bu alanlarda yaptığı çalışmaların tek amacının daha çok insana ulaşmak olduğunu belirtti.

Şair Birtürk Özkavak yeni kitabını imzaladı: Tek amacım daha çok insana ulaşmak

Fotoğraf: Evrensel

18.04.2026 16:14

Eğitimde şiddete ODTÜ öğrencilerinden tepki: Bu koşulları yaratan saray rejimi

ODTÜ öğrencileri, okul saldırılarını protesto ederek eğitim sendikalarının MEB önündeki “yaşam nöbetine” destek verdi. Açıklamada sessiz kalmayacaklarını vurgulayan öğrenciler, “Sorumlular hesap verene kadar mücadelemize devam edecek” dedi.

Eğitimde şiddete ODTÜ öğrencilerinden tepki: Bu koşulları yaratan saray rejimi

Fotoğraf: Evrensel

18.04.2026 14:00

Onursal Adıgüzel'in gözaltına alınmasına tepki: 'Hukukun değil siyasi tercihlerin devrede olduğunu gösteriyor'

Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel’in gözaltına alınmasına CHP’li Sezgin Tanrıkulu tepki göstererek, operasyonun “hukukun değil siyasi tercihlerin sonucu” olduğunu ve yargı süreçlerinin siyasallaştığını kaydetti.

Onursal Adıgüzel'in gözaltına alınmasına tepki: 'Hukukun değil siyasi tercihlerin devrede olduğunu gösteriyor'

Fotoğraf: ANKA

18.04.2026 14:19

Haber-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Polat'tan tepki: Şiddet olaylarında TRT sorumluluğunu unutmamalıdır

Haber-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Yaşar Polat, TRT’nin yayın politikasını eleştirerek, “Şiddeti estetize eden, mafyatik ilişkileri normalleştiren içerikler toplumsal çürümeyi derinleştiriyor. TRT kamusal yayıncılık sorumluluğuna dönmelidir” dedi.

Haber-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Polat'tan tepki: Şiddet olaylarında TRT sorumluluğunu unutmamalıdır

TRT binası (Arşiv) | Fotoğraf: Yandex Maps

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!