Tuzla'da işçilerin 1 Mayıs talepleri ortak: İnsanca yaşamak istiyoruz
İstanbul Tuzla’da çalışan kadın işçiler, yaklaşan 1 Mayıs öncesi düşük ücretler, güvencesizlik ve iş yerindeki adaletsizliklere dikkat çekerek "insanca yaşam" talebiyle alanlarda olacaklarını vurguluyor.
Ekran görüntüsü Konveyör tanıtım videosundan alınmıştır.
Nevruz Mersin
İstanbul Tuzla’da farklı sektörlerde çalışan iki işçi, yaklaşan 1 Mayıs öncesinde çalışma koşullarını, ekonomik zorlukları ve taleplerini dile getirdi. İşçiler, düşük ücretler, güvencesizlik ve iş yerindeki adaletsizliklere dikkat çekerek “insanca yaşam” talebini öne çıkarıyor.
30 yıldır aynı fabrikada çalışan emekli bir işçi, emekliliğine rağmen geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam ettiğini belirtti. Yıllarca asgari ücret üzerinden çalıştığını söyleyen işçi, bu nedenle düşük bir emekli aylığı aldığını ifade etti. İş yerinin sendikalı olduğunu ancak sendikacıların işçilerin haklarını savunmada yetersiz kaldığını dile getiren işçi, özellikle son aylarda yaşanan ücret sorunlarına dikkat çekti.
Yeni yılda ücretlerini düzensiz ve parça parça aldıklarını belirten işçi, bu durumun günlük yaşamlarını doğrudan etkilediğini söyledi. “Aldığımız maaş az da olsa ona göre plan yapıyoruz. Ama yarım yatınca bankalara gecikme faizi ödüyoruz” diyen işçi, patronun bu duruma verdiği “Kredi çekerken bana sordun mu?” yanıtına tepki gösterdi. Ekonomik kriz gerekçesiyle çalışma günlerinin de azaltıldığını ifade eden işçi, haftada üç gün, ayda ise yaklaşık 12 gün çalıştıklarını ve bu şartlarda geçinmenin imkansız hale geldiğini vurguladı.
Aynı bölgede çalışan bir metal işçisi kadın ise iş yerinde kadın olmasından kaynaklı yaşadığı zorlukları anlattı. Uzun yıllardır ağır işlerde çalıştığını belirten işçi, “Birçok erkeğin zorlandığı işlerde çalışıyoruz ama yine de kadın olduğumuz için ötekileştiriliyoruz” dedi. Vardiya sisteminin kadınlar için daha da zorlayıcı olduğunu ifade eden işçi, gece vardiyasında yıpranma payı ödenmediğini ve devamsızlık durumunda ağır kesintiler yapıldığını söyledi.
Geçim sıkıntısı nedeniyle izin günlerinde dahi ek iş yapmak zorunda kaldığını belirten metal işçisi, bu durumun sosyal yaşamını tamamen ortadan kaldırdığını dile getirdi. “Bir izin günüm olmasına rağmen ev temizliğine gidiyorum. Kendime ayıracak zamanım kalmıyor” diyen işçi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Her iki işçi de 1 Mayıs’a giderken taleplerinin ortak olduğunu belirtiyor: güvenceli iş, insanca yaşayacak bir ücret, eşit ve insanca yaşam koşulları. Tuzla’daki işçiler, bu taleplerle alanlarda olacaklar.
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et