18.04.2026 17:17

Halikarnas Balıkçısı ‘Merhaba Günü’ etkinlikleriyle anılıyor

Bodrum’la özdeşleşen Halikarnas Balıkçısı, “Merhaba Günü” kapsamında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Doğa, barış ve hoşgörü temalı etkinlikler Muğla’nın yanı sıra İzmir, Aydın ve İstanbul’da da kutlanıyor.

Halikarnas Balıkçısı ‘Merhaba Günü’ etkinlikleriyle anılıyor

Dicle Baştürk


Türk edebiyatının önemli isimlerinden Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın doğum günü olan 17 Nisan, her yıl ‘Merhaba Günü’ olarak kutlanıyor. Bu yıl üçüncü kez kutlanan Merhaba Günü dolayısıyla Muğla başta olmak üzere 4 ilde ay sonuna kadar çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Merhaba Günü etkinlikleriyle Halikarnas Balıkçısı’nın hem yaşamı ve düşünceleri yeniden hatırlanıyor hem de onun simgelediği ‘insana, doğaya ve geçmişe selam verme’ anlayışı vurgulanıyor.

1890 doğumlu Halikarnas Balıkçısı, sürgün olarak geldiği Bodrum’da yalnızca bir yazar olarak değil, kentin kültürel kimliğini etkileyen bir figür olarak biliniyor.

Bodrum Deniz Müzesi’nin Bilgi Yayınevi ana sponsorluğu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi ortaklığında yapılan etkinliklerin büyük bir kısmı Bodrum’da gerçekleşiyor.

Merhaba kelimesinin anlamı anlatıldı

Program kapsamında Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’daki izleri Beykent Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü’nden Prof. Dr. Elif Songür Dağ ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Doç. Dr. Devrim Yücel Besim tarafından anlatıldı.

Kanguru Sanatevi’ndeki Yazar Sönmez Taner ile mimar Neşe Gökbel’in katıldığı söyleşide ise Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’a etkisi farklı disiplinlerden bakışlarla ele alındı. Konuşmalarda özellikle, Halikarnas Balıkçısı’nın sürgünle başlayan Bodrum hikayesinin zamanla bir ‘yerleşme’ ve ‘ait olma’ anlatısına dönüştüğü vurgulandı. Söyleşide, Halikarnas Balıkçısı’nın Mavi Yolculuk kültürünün oluşumundaki rolüne de dikkat çekildi. Halikarnas Balıkçısı’nın ‘merhaba’ kelimesinin kökeni olarak ‘Benden size zarar gelmez’ dediği de söyleşide aktarılan notlar arasında yer aldı.

‘Halikarnas Balıkçısı’nın Mirası’ adlı kitabın yazarlarından Sönmez Taner, Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı şöyle anlattı: “Bodrum'da balıkçının emeğini, üretkenliğini, yaratıcılığını, vericiliğini, yaşadığı yere ve yaşadığı yerin insanına, doğasına, denizine, karasına duyduğu saygının ve sevginin gizlerini görmek insanı daha farklı etkiliyor. Tüm düşünsel ve duygusal birikimini, yaratıcılığını, üretkenliğini ve sınırlı maddi olanaklarını yaşadığı ve derinden bağlandığı bu coğrafyaya adamış olan Halikarnas Balıkçısı’nı Bodrum'da yaşayarak, görerek, dinleyerek, bıraktığı zengin mirastan yararlanarak, eserlerini yeniden okuyarak onu farklı bir biçimde algılamak bizler için gerçekten bir ayrıcalık.”

Buket Uzuner, Halikarnas Balıkçısı’nın kitabını anlattı

Inprera’da düzenlenen söyleşide yazar Buket Uzuner, ‘Aganta Burina Burinata’ kitabı üzerinden Halikarnas Balıkçısı’nı anlattı. Buket Uzuner, söyleşiye katılanlara yazarın kitabından paragraflar okudu.

Öte yandan Merhaba Günü etkinlikleri kapsamında profesyonel turist rehberleri eşliğinde ‘Halikarnas Balıkçısı’nın İzleri Kent Turu’ da yer alıyor. Ayrıca Ortakent’te Akarsular Öğrenme Köyü’nde ‘Cevat Şakir’in Öyküleriyle Radyo Tiyatrosu’ adlı okuma tiyatrosu ve Nurol Kültür Merkezi’nde ‘Merhaba Halikarnas Balıkçısı’ tiyatro oyunu da yapılacak etkinlikler arasında.

Merhaba Günü etkinlik takvimini, https://merhabagunu.com/ adresinden takip edebilirsiniz.

Halikarnas Balıkçısı kimdir?

Halikarnas Balıkçısı (1890–1973), Türk edebiyatının önde gelen yazarlarındandır. Asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı olan yazar, 1925 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle dönemin İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılandı. Yazısında askerî düzeni ve savaş kültürünü eleştiren ifadeler bulunduğu gerekçesiyle “halkı askerlikten soğutma” iddiasıyla yargılandı. Halikarnas Balıkçısı hakkında idam isteniyordu. Ancak cezası daha sonra sürgüne çevrilerek Bodrum’a gönderildi. O dönem bir ceza olarak görülen bu sürgün, onun hayatında kırılma noktası oldu. Bodrum’la kurduğu bağ hem düşünsel dünyasını hem de edebi üretimini kökten değiştirdi.

Eserlerinde deniz, doğa ve Ege insanını konu alan Halikarnas Balıkçısı, “Mavi Anadolu” düşüncesinin öncülerinden oldu. Başlıca eserleri arasında “Aganta Burina Burinata”, “Mavi Sürgün” ve “Deniz Gurbetçileri” yer alıyor.

18.04.2026 14:31 / Güncelleme: 14:42

Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım: Bu Sidiki Cherif’i hangi akıl aldı?

Fenerbahçe’nin Yüksek Divan Kurulu Toplantısına katılan eski Başkanı Aziz Yıldırım, Fenerbahçe yönetimine sert eleştirilerde bulundu.

Fenerbahçe eski Başkanı Aziz Yıldırım: Bu Sidiki Cherif’i hangi akıl aldı?

Fotoğraf: Zafer/Wikimedia Commons CC BY 4.0

18.04.2026 13:43

Narin cinayetinde 17 yıl hapse çarptırılan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu tutuklandı

Narin Güran cinayetine ilişkin davada tutuklu bulunan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu İbrahim Bahtiyar, dava günü adliye çevresinde yapılan aramada aracında 'ruhsatsız silah bulundurmak' suçundan tutuklandı.

Narin cinayetinde 17 yıl hapse çarptırılan Nevzat Bahtiyar'ın oğlu tutuklandı

Fotoğraf: DHA

18.04.2026 16:08

Adana'da Hasan Alpargün davası için dayanışma çağrısı: 'Olası kastla yargılanmalı'

Adana Deprem Dayanışması, 96 kişinin yaşamını yitirdiği Hasan Alpargün Apartmanı davasında verilen “olası kast” kararının istinafta görülecek duruşması için çağrı yaptı.

Adana'da Hasan Alpargün davası için dayanışma çağrısı: 'Olası kastla yargılanmalı'

Fotoğraf: MA

18.04.2026 13:08

Bursa'da Nilüfer Belediyesi soruşturmasında 3 kişi daha tutuklandı

Bursa'da Mustafa Bozbey'in Nilüfer Belediye Başkanlığı yaptığı döneme ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan N.R, S.Ç. ve İ.D. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 38'e yükseldi.

Bursa'da Nilüfer Belediyesi soruşturmasında 3 kişi daha tutuklandı
18.04.2026 10:24

Resmi Gazete'de yayımlandı: Yemek ücretinde SGK düzenlemesi

SGK düzenlemesine göre yemek bedelinde günlük 300 TL'yi aşan kısım sigorta primine tabi olacak. İşyerinde verilen yemekler tamamen istisna kapsamındayken, dışarıdan sağlanan yemek desteğinde 300 TL'ye kadar olan tutar muaf tutulacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Yemek ücretinde SGK düzenlemesi
18.04.2026 11:27

İcra dosyalarında rekor artış: 'Milyonlar borçla değil, icrayla yaşıyor'

2026’nın ilk aylarında yüz binlerce kişi icra takibine alınırken, toplam dosya sayısı 24 milyonu aştı. CHP’li Gülcan Kış, her 100 ailenin 15’inin icralık olduğunu belirtti.

İcra dosyalarında rekor artış: “Milyonlar borçla değil, icrayla yaşıyor”

Muhtarlığa gelen icra kağıtları Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!