Denizli’de Ortadoğu ve NATO paneli: 'İşçilerin ve halkların güvenliğinin garantisi birleşik mücadelesi'
Denizli’de düzenlenen “Ortadoğu’da savaş, NATO ve emperyalizm” panelinde konuşan EMEP’li İskender Bayhan, NATO’nun halkların güvenliğini sağlamadığını belirterek, çözümün işçi ve ezilen halkların birleşik mücadelesinde olduğunu vurguladı.
Fotoğraf: Evrensel
Denizli — Emek Partisi Denizli İl Örgütünün düzenlediği “Ortadoğu’da savaş, NATO ve emperyalizm” panelinde EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan konuşmacı oldu. İşçilerin ve öğrencilerin katılım gösterdiği panelde sendika, dernek ve siyasi parti temsilcileri de yer aldı. Panelin açılış konuşması ve kolaylaştırıcılığını EMEP Denizli İl Başkanı Havva Meşe yaptı.
Ortadoğu’da süren savaşlar ve NATO’nun rolü üzerine konuşan Bayhan, karşılıklı soru ve cevaplarla tartışmayı derinleştirdi. Silah tekelleri ve emperyalistlerin çıkarları için Ortadoğu’da insanların katledildiğini belirten Bayhan halkın çıkarı için NATO’dan çıkılması ve NATO’nun dağıtılması gerektiğini vurgularken emperyalist saldırganlığa karşı en önemli silahın bütün ülkelerin işçileri ve ezilen halklarının birleşik mücadelesi olduğunun altını çizdi.
Fotoğraf: Evrensel
“Yılanın başına sarılıp yılandan kendinizi koruyamazsınız”
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile konuşmasına başlayan Bayhan bu saldırganlığın temellerine ilişkin şu başlıklara dikkat çekti; “Türkiye’de Saray rejiminin sözcüleri Netanyahu’yu hedefe koyan açıklamalarla hareket ederken Trump’ı Netanyahu’nun oyununa gelen, kollayan bir tutumla hareket ettiler. İkincisi, İran’dan sonra sıra Türkiye’de propagandasını öne çıkardılar. Üçüncüsü, Suriye, Irak gibi ülkelerdeki müdahalelere destek olurken İran’da bir durma noktasına geldiler. İran’a yönelik operasyonlara itiraz. Bunun şöyle bir gerçeği gösterdiğini ifade edebilirim, Türkiye bölgedeki müdahalelerde daha zayıf ülkelerdeki nüfus mücadelelerinde aktif rol almayı tercih etti ama İran gibi ülkelerde savaşın bölgeye yayılmaması gerektiğini söyleyen bir çizgi izledi. Çünkü burada güç dengelerinin kendi istediği noktada olmadığını gördü.”
Saray rejiminin “Masada olmayan menüde olur” cümlesiyle formüle ettiği dış politikasına ilişkin konuşan Bayhan, masada emperyalistlerin, menüde Türk, Kürt, Arap işçi, kadın ve çocukların olduğunu ifade ederek “Kiminle masada oturup kimi yiyeceksin menüde?” çarpıcı sorusuyla Saray rejiminin dış politikasına tepki gösterdi. NATO’nun 32 üyesi olduğu ve üyesi olmayan 163 ülke olduğunun altını çizen Bayhan, “NATO’nun Türkiye’nin güvenliğini koruma gibi rolünün olabilmesi için NATO’nun Türkiye halkının çıkarına bir politik programı olması lazım. Ama NATO’nun bütün politik programı ABD ve emperyalist ülkelerin programı. Yılanın başına sarılıp yılandan kendinizi koruyamazsınız. NATO’dan çıkmak Türkiye’nin atabileceği en somut adımdır. Kendi güvenliğini bağımsızlığı temelinde inşa edebilmenin tek yoludur” dedi.
“İşçilerin ve halkların birliği dışında sihirli bir formül yok!”
İran’da ABD’yi durduran önemli bir unsur olarak İran ve ABD’de halktan yükselen savaş karşıtı mücadeleye dikkat çeken Bayhan, emperyalist saldırganlığı durdurabilmek için ABD’de savaşa karşı emekçilerin, İran’da hem savaşa hem molla rejimine karşı emekçilerin, İsrail’de barış isteyen halkın, Avrupa’da ve Türkiye’de emekçilerin birliği ve mücadelesini büyütülmesi gerektiğini belirtti.
Batılı emperyalistlere karşı bir doğu bloğunun savaşı büyüteceği tehlikesine işaret eden Bayhan, “Amerika’yı Amerikalı işçi ve emekçiler durdurabilir. Rusya’yı Rusya’daki işçi ve emekçiler durdurabilir. Kimse İngiltere’deki milyonların savaş ve ırkçılık karşıtı yürüyüşünü konuşmuyor. Halka ABD’nin ne istediği, İsrail’in taleplerini konuşturuyorlar. Dünya 3-5 emperyalistin liderinden ibaret değil. Burada da Saray rejimini biz yeneceğiz. Yüzyılın başında komintern bilimsel olarak bir slogan formüle etti. Dünyanın tüm işçileri ve ezilen halkları birleşin. Elimizde başka bir sihirli formül yok” diye konuştu.
Panel öncesi Türk Metal’e ziyaret: Örgütlenme sorunlarının çözümü siyasal mücadelede!
Denizli’deki panel öncesi Türk Metal Denizli Bölge Temsilciliğini ziyaret eden EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Türk Metal Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske ve Denizli’deki işyeri temsilcileri ile görüştü. Örgütlenme sorunlarına ilişkin konuşan işyeri temsilcileri, “Bizim çoğunluk almadan yana sıkıntımız yok. Çoğunluğu sağlıyor bakanlıktan yetkiyi alıyoruz. Asıl sorun buradan sonra patlak veriyor. İşveren yasaları çiğneyerek işçilerin e-devlet şifrelerini alıyor. İstifa etmeyeni işten atıyor. Mahkeme üç yıl sürüyor ve bakanlık işverenin işlediği suçlara karşı hiçbir adım atmıyor” dedi.
Fotoğraf: Evrensel
Sendikal haklar kampanyası ile binlerce işçinin imzası ile iş kanununda değişiklik teklifi yaptıklarını hatırlatan Bayhan, “AKP-MHP dışındaki partilerin ortak imzasıyla kanun teklifi verdik. Sadece bir cümlenin değişmesini istedik. Halen teklife ilişkin bir adım atılmadı” dedi. Petek Boya işçilerinden örnek veren Bayhan işçilerin şalter indirmesiyle patronun geri adım attığını ifade ederek işçilerin siyaseten de güçlü olabilmesinin yolunun işçilerin politik örgütlenmesinden geçtiğini vurguladı.
(Evrensel)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et