Patron şikayet etti, evleri basıldı: Temel Conta işçileri serbest bırakıldı
Sendikal hakları için yaklaşık bir buçuk yıldır grevde olan ve patronun şikayeti üzerine sabah evlerine baskın yapılan Temel Conta işçileri ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Fotoğraf: Evrensel
İzmir - Haklarında yakalama kararı çıkarılan, evlerine baskın düzenlenen, bir işçinin gözaltına alındığı Temel Conta işçileri, ifade işlemlerinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Sendikal hakları için yaklaşık bir buçuk yıldır grevde olan İzmir’deki Temel Conta işçileri hakkında sürekli suç duyurusunda bulunan patron, "Grev çadırında dinlenen müzik yüksek sesli " diyerek “Huzur ve Sükûneti Bozma” iddiasıyla 10 işçi hakkında suç duyurusunda bulundu. İfadeye çağrılan ve giden 8 işçi ve hiçbir bilgisi olmayan 2 işçinin evleri sabah saatlerinde yine polis tarafından basıldı. Evinde olan direnişteki işçilerden Işıl Çalışır gözaltına alındı.
16 Nisan akşamı suç duyurusuna ilişkin telefonla aranan işçiler kalkıp ifadeye gitti, savcılıkta ifade vermek üzere taahhüt imzalayarak karakoldan ayrıldı. Ancak yine sabah saatlerinde evleri polis tarafından basıldı. İşçilerin üç gün içinde ifade verme hakları varken evlerine baskın düzenlendi. İfadeye giden işçiler baskına gelen polise durumu anlatınca gözaltı işlemi yapmadan gitti. Bazı işçiler de grev çadırına gitmek için yola çıktıkları için evde değildi.
‘Grevi kıran o, suç işleyen o, adliyede olan biziz’
Sabah baskının ardından adliyeye ifade vermek için giden işçiler ise saatlerce bekletildi.
35 yıllık işçi olan Kemal Eraydın 69 yaşında, kalp hastası, asgari ücret alıyordu. 32 yaşında, greve çıktıklarında 2 aylık işçi olan Şule Yavaş da asgari ücret alıyordu. İşçiler bu nedenle sendikalaştıklarını söylerken, “Grevi kıran o, suç işleyen o, adliyede olan biziz” diyerek tepki gösterdi. İşçiler “Simay grevdeyken evlendi. Tek maaş kirada yaşıyorlar, hâlâ borç ödüyorlar ama asla vazgeçmiyorlar. Birimiz bankaya borçlu, birimiz evini satmak zorunda kaldı. Bu koşullarda mücadele ediyoruz kolay değil ama vazgeçmeye niyetimiz yok” diyerek kararlılıklarını dile getirdi.
İfadesi alınan işçiler akşam saatlerinde serbest bırakıldı.
Grev çadırı önünde açıklama
Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, grev çadırı önünde işçilere yönelik gözaltı sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, yaşananları değerlendirdi. Toptan, işçilerin evlerine yapılan baskınlar ve gözaltı kararlarına tepki göstererek, “Kadın çalışanlarımızın evlerine yapılan baskınlar ve gözaltı kararları gün boyunca devam etti. Şu anda bütün arkadaşlarımız savcılık kararıyla serbest bırakıldı. Gördüğünüz gibi bir hukuk devletinde yaşıyoruz ama üç gün süresi olmasına rağmen tüm arkadaşlarımıza gözaltı kararı çıkarıldı” dedi. Avukatlar eşliğinde ifade verdiklerini belirten Toptan, “Bugün avukat arkadaşlarımız eşliğinde verdiğimiz ifadelerle tüm arkadaşlarımızın gözaltı süreci sona erdi. Nasıl bir hukuk devletinde yaşıyoruz” diye sordu. İşverenin grev kırıcılığına devam ettiğini vurgulayan Toptan, “İşveren grev kırıcılığına devam ediyor. Şu anda bizim çadırda olmamız gerekirken adliye koridorlarında tutuluyoruz. İşveren, yaptığı hukuksuzluklarla ve grev kırıcılığıyla bizi zor durumda bırakmak istiyor” ifadelerini kullandı.
'Yaşasın sınıf dayanışması'
Destek verenlere teşekkür eden Toptan, “Bugün bize destek veren, dayanışma içine buraya gelen başta Digel işçileri olmak üzere tüm dostlara teşekkür ediyoruz. Sabahtan beri bizlerle birlikte oldular. Yaşasın dayanışmamız, yaşasın haklı grevimiz diyoruz” dedi. Grev alanında olmaya devam edeceklerini belirten Toptan, “Biz hâlâ çadırın oradayız ve buradan herkese sesleniyoruz: Biz burada olmaya devam ediyoruz. Yaşasın sınıf dayanışması” diye konuştu. Açıklamanın ardından Temel Conta ve Digel işçileri müzik eşliğinde halaylar çekti.
Grev kırıcı patron şikayet etti, işçilerin evleri basıldı: Temel Conta işçileri ifadelerinin ardından serbest bırakıldıhttps://t.co/EIxDjZqB5I pic.twitter.com/FTcPmuM1Yn
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 17, 2026
KESK üyelerinden TEMEL Conta işçilerine destek
Okullarda şiddete karşı gündüz eylem yapan kamu emekçileri de tıpkı Digel işçileri gibi Temel Conta işçilerine destek verdi. Eylemlerinin ardından işçilerin ifadeleri tamamlanmadan önce bir heyetle grev çadırına giden KESK üyeleri burada kısa bir açıklama yaptı. KESK Şubeler Platformu adına açıklama yapan Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı İsmail Akyol, “Tam 494 gündür grevde olan temel conta işçileri bugün göz altına alındılar. Bu ülkede hakkını aramak bile suç oldu patron rahatsız oluyormuş. Patronun şikayeti üzerine savcılık işçileri gözaltına aldırıyor. Hakkını arayan, asgari ücret dayatmasını kabul etmeyen, geçinemiyoruz diyerek örgütlenen, greve başlayan işçiler şuanda gözaltında. Bizler KESK Şubeler platformu olarak buradayız, işçilerin grev çadırlarında bir tane işçi kalmamış hepsi gözaltında, biz burada nöbet tutmaya geldik. Dayanışma duygularımızı dile getirmeye geldik” dedi. İktidara “Siz kimin hükümetisiniz” diye soran Akyol, “Burada hakkını arayan ağırlıklı kadın işçilerin gözaltına alınması hangi hukuk sistemiyle açıklanabilir. Hukuk sistemi kimden yana” diye sordu. Akyol, “Bizler Temel Conta işçileriyle dayanışmamızı bundan sonrada sürdüreceğiz. Şuan dayanışma için burada nöbette olan Digel İşçilerinin mücadelesini de sonuna kadar desteklemeye yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.
(Evrensel)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et