16.04.2026 21:50

Büro Emekçileri Sendikasından ‘Kamuda şiddet ve yoksulluğa son verilsin’ çağrısı

Büro Emekçileri Sendikası, kamuda artan şiddet ve yoksulluğa karşı iktidarın sosyoekonomik politikalarını eleştirerek acil önlem çağrısında bulundu.

Büro Emekçileri Sendikasından ‘Kamuda şiddet ve yoksulluğa son verilsin’ çağrısı

Fotoğraf: Evrensel

Ankara – Büro Emekçileri Sendikası (BES), Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu önünde yaptığı açıklamalarda; Urfa ve Maraş’ta gerçekleşen silahlı saldırılara ve Ege Üniversitesinde yaşanan saldırılara değinerek başta sağlık ve eğitim olmak üzere iş kollarında artan şiddete dikkat çekti.

“Şiddetin kaynağı iktidarın sosyoekonomik politikaları”

Şiddetin asıl kaynağının iktidarın uyguladığı sosyoekonomik politikalar olduğunu belirten BES İşyeri Temsilcisi Bayram Yiğit, “Eğitimin ve sağlığın özelleştirilerek piyasalaştırıldığı, sosyal güvenliğin tasfiye edildiği ve milyonlarca yurttaşın açlık sınırının altında bir yaşama mahkûm edildiği bir düzende; en yaygın şiddet biçimi yoksullaşma ve onun getirdiği yıkıcı sonuçlar olmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Öfke kamu emekçilerine yöneliyor”

Kamu hizmetlerinde gerçekleşen şiddet olaylarının yalnızca yaralanma ve can kaybı yaşandığında duyulduğuna dikkat çeken Yiğit, “Kamuya ilk alımlarda mülakat sopası ile başlayan bu şiddet döngüsü; iş yerlerinde mobbing, idari ve psikolojik baskı, ayrımcılık, yok sayılma ve hak gaspları olarak kamu emekçilerinin karşısına çıkmaktadır” diyerek şiddetin kamu hizmetlerinin pek çok aşamasında gerçekleştiğini ifade etti. Sosyal devlet anlayışından uzaklaşıp kamu hizmetlerinin tasfiye edilme sürecinin yurttaşların kamuya olan güvenini sarstığını belirten Yiğit, halkın öfkesinin çoğu zaman kamu emekçilerine yöneltildiğini belirtti.

“Kamu hizmetleri nitelikli ve parasız olmalı”

Yaşanan saldırıların; artan yoksullaşmanın, sarsılan adalet duygusunun, işsizliğin, devlete olan güvensizliğin, geleceksizliğin, eşitsizliğin ve umutsuzluğun bir sonucu olduğunu ifade eden Yiğit; kamu emekçilerini itibarsızlaştıran ve yok sayan politikalardan vazgeçilmesi, kamu hizmetlerinin özelleştirilmesine son verilmesi ve tüm kamu hizmetlerinin nitelikli ve parasız olması gerektiğini belirtti. Yiğit, “Kamu hizmetleri, tüm yurttaşlara eşit ve adil bir şekilde sunulmalı; kurumlardaki personel açığı derhal kapatılarak yeterli istihdam sağlanmalıdır. Kamu emekçilerinin can güvenliğinin eksiksiz sağlandığı bir çalışma ortamı oluşturulmalı, göstermelik değil gerçek anlamda işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalıdır” dedi.

BES İşyeri Temsilcisi Bayram Yiğit, yaşanan şiddet olaylarına yönelik olarak, “Eğitimde ve diğer tüm iş kollarında artan şiddetin sorumluları hesap vermeli ve istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.

(Evrensel)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.04.2026 17:08

Bursa’da eğitim emekçileri milli eğitim önünde oturma eylem gerçekleştirdi

Urfa ve Maraş’taki saldırıların ardından Bursa’da öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptı; “Öğrenci ve öğretmenin can güvenliği sağlansın” çağrısında bulundu.

Bursa’da eğitim emekçileri milli eğitim önünde oturma eylem gerçekleştirdi

Fotoğraf: Evrensel 

16.04.2026 12:04 / Güncelleme: 12:37

İHD: Okullarda şiddete ve cezasızlığa son

İHD, okul saldırılarıyla ilgili yaptığı açıklamada, saldırıların çocukların temel haklarının korunmasına ilişkin sorunları bir kez daha açığa çıkardığını belirterek çocukların üstün yararını esas alan politikaları hayata geçirme çağrısı yaptı.

İHD: Okullarda şiddete ve cezasızlığa son

Fotoğraf: AA

16.04.2026 14:02 / Güncelleme: 16:27

Adana Kadın Platformundan adalet çağrısı: 'Gülistan Doku ve şüpheli kadın ölümleri aydınlatılsın'

Adana Kadın Platformu, Gülistan Doku başta olmak üzere şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için Adana Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında etkin soruşturma, şeffaflık ve cezasızlığın sona ermesi çağrısında bulundu.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!