14.04.2026 01:00

Almanya hükümetinden göz boyayan akaryakıt hamlesi

ABD-İsrail saldırıları sonrası tırmanan akaryakıt fiyatlarına karşı Alman hükümeti 1,6 milyar avroluk “rahatlama paketi” açıkladı. Vergi indirimi ve prim desteği öne çıkarken, düzenlemelerin kalıcı çözüm olup olmayacağı tartışma konusu.

Almanya hükümetinden göz boyayan akaryakıt hamlesi

Fotoğraf: Marek Studzinski/Unsplash

Yücel Özdemir
[email protected]


ABD ve İsrail’in İran’a saldırmasıyla artan akaryakıt fiyatları sonrası Alman hükümetinden göz boyayan bir hamle geldi. Hükümet partileri başkanlarının toplantısından sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Friedrich Merz, 1,6 milyar avroluk rahatlama paketini açıklarken, akaryakıt vergisinde indirime gidileceğini ve çalışanlara vergisiz prim imkanı tanınacağını duyurdu.

Merz, yaptığı açıklamada önceliklerinin yüksek maliyetler altında ezilen sürücüler ve işletmeler olduğunu vurguladı. Petrol sektöründen, hükümetin beklentisinin indirimlerin doğrudan tüketiciye yansıtılması olduğunu ifade eden Merz, piyasanın yakından takip edileceğini belirtti. SPD eş başkanı ve Çalışma Bakanı Bärbel Bas ise paketin toplam hacminin 1,6 milyar avro olduğunu belirterek, ekonominin nefes alacağını söyledi.

Destek paketinde neler var?

Hükümetin açıkladığı kararlar zinciri şu başlıkları kapsıyor:

Akaryakıtta Vergi İndirimi: Mazot ve benzin üzerindeki enerji vergisi, iki ay süreyle litre başına brüt 17 cent düşürülecek.

1000 Avroluk "Entlastungsprämie" (Muafiyet Primi): İşverenler, 2026 yılı içinde çalışanlarına vergi ve harçtan muaf tutulacak 1000 avroya kadar prim ödeyebilecek. Bu adım, 2026'da yürürlüğe girecek tütün vergisi artışı ile finanse edilecek.

Gelir Vergisi Reformu: 1 Ocak 2027 itibarıyla özellikle dar ve orta gelirli grupları rahatlatacak bir vergi reformu hayata geçirilecek.

Sağlık Reformu: Yaz tatili sonuna kadar komisyonun önerileri doğrultusunda yeni sağlık reformu tamamlanacak.

Petrol devlerine "Ekstra Kar Vergisi": Hükümet, AB'nin 2022'deki enerji krizine benzer şekilde, petrol şirketlerinin aşırı karlarını vergilendirmeyi (Übergewinnsteuer) ve kartel yasalarını sertleştirmeyi planlıyor. Ancak bunun nasıl olacağı somut olarak belirtildi.

Krizin Perde Arkası: Hürmüz Boğazı kilidi

Akaryakıt fiyatlarındaki önlenemez yükselişin temel nedeni, 28 Şubat’ta patlak veren İran savaşı. Tahran yönetiminin petrol taşımacılığı için kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’nı bloke etmesi, küresel sevkiyatı durma noktasına getirdi.

ADAC verilerine göre savaşın başlangıcından bu yana mazotun litre fiyatı 70 cent, Super E10’un fiyatı ise 41 cent arttı. 12 Nisan Pazar günü itibarıyla mazotun litresi 2,364 avroya, Super E10’un litresi ise 2,164 avroya yükselerek sürücülerin bütçesini sarsmaya devam ediyor.

Hükümetin daha önce uygulamaya koyduğu "günde sadece bir kez fiyat artışı" (12-Uhr-Regel) gibi kurallar, fiyatların yükselişini durdurmada yetersiz kalmıştı. Yeni paketle birlikte piyasalarda somut bir düşüş hedefleniyor.

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
14.04.2026 00:33

Eğitim-İş'ten Milli Eğitim Akademileri tepkisi: Siyasi iktidarın kendi öğretmenini yetiştirme projesi

Eğitim-İş Genel Merkezi, Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında kurulan Milli Eğitim Akademilerinin 13 Nisan 2026 itibarıyla 7 ilde 12 şube ile faaliyete başlamasına tepki gösterdi.

Eğitim-İş'ten Milli Eğitim Akademileri tepkisi: Siyasi iktidarın kendi öğretmenini yetiştirme projesi

Fotoğraf: ANKA

14.04.2026 00:30

Eğitim Sen Kocaeli: Öğretmen Yetiştirme Sistemi 'Milli Eğitim Akademisi'ne teslim edilemez'

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, öğretmen yerleştirme sisteminin Milli Eğitim Akademisi'ne teslim edilmesine ilişkin düzenlemeye karşı basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Kocaeli: Öğretmen Yetiştirme Sistemi “Milli Eğitim Akademisi”ne teslim edilemez"

Fotoğraf: Evrensel

13.04.2026 15:11 / Güncelleme: 16:07

Özçelik İş Sendikası Kayseri Şubesi 10. Genel Kurulu 'Demokrasi nerede?' dedirtti

Özçelik-İş Kayseri Şubesi Genel Kurulu’nda mevcut yönetim 119 oyla yeniden seçildi; sürekli mevcut sistemi değiştirmek isteyenlere üstü kapalı tehditlerin yapıldığı genel kurul "demokrasi nerede?" sorusunu da akıllara getirdi.

Özçelik İş Sendikası Kayseri Şubesi 10. Genel Kurulu “Demokrasi nerede?” dedirtti

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!