Doruk Madencilik işçileri Ankara yolunda: 'Hakkımızı almadan dönüş yok'
Doruk Madencilik işçileri, yıllardır ödenmeyen ücret ve tazminatları için Ankara’ya yürüyüşünü sürdürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Sevim Saylam
[email protected]
Ankara – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde bulunan SSS Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri, ödenmeyen ücret ve tazminatları için Ankara’ya yürüyor.
Eskişehir’den Ankara’ya yürüyüş başlatmadan önce dün işletme önünde toplanan işçiler, geceyi burada geçirdi. İşçiler, bugün sabah saatlerinde Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Daha önce de Çalışma Bakanlığı önünde eylem yapan işçiler, “Destekleriniz sadece bizim değil; Beypazarı, Nallıhan, Çayırhan ve Mihalıççık halkının hakkını korumak açısından hayati önem taşıyor. Dayanışma yaşatır. Sesimizi duyun, dayanışmayı büyütelim” sözleriyle seslendi.
‘Ekmeğimizi istemek suçsa gelsinler bizi de alsınlar’
Gazetemize konuşan bir işçi, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Bizim üzerimizden patronlar, holdingler kazanıyor ama sıra işçiye gelince hiçbir şey yok. ‘Arının kovanına çomak soktuk’ diye Başaran (Aksu) abiyi içeri attılar, avukatımızı da tutukladılar. Biz yanlış bir şey yapmıyoruz, ekmeğimizi istiyoruz. Eğer bu suçsa gelsinler bizi de alsınlar. Korkmuyoruz.” Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Gökay Çakır da işçilerin uzun yıllardır mağdur edildiğini belirterek, “Bu mücadele yalnızca Doruk Madencilik işçilerinin değil, hepimizin ekmek davasıdır” diyerek dayanışmaya çağırdı.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik’e devredilen Yunus Emre Termik Santrali ve bağlı kömür madeninde işçilerin yaşadığı sorunlar, devir sonrasında da devam etti. Emekli olanlar emeklilik ikramiyelerini, işten ayrılanlar kıdem tazminatlarını alamadı. Çalışanlara aylarca ücretler ödenmedi, sigorta primleri eksik yatırıldı. Hak arayan işçiler ise işten çıkarma ya da ücretsiz izin ile tehdit edildiklerini dile getiriyor.
Doruk Madencilik işçilerinin talepleri şöyle:
• Aylarca ödenmeyen ücret alacaklarının ödenmesi
• TMSF öncesi ve sonrası haksız şekilde işten çıkarılan işçilerin tazminatlarının verilmesi
• Çalışanlara rızaları dışında dayatılan ücretsiz izin uygulamasının kaldırılması
• İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) kurallarına uygun çalışma ortamı sağlanması
• Sendika üyesi oldukları için işten çıkarılan işçilerin işe iadesi
• Madenin kamulaştırılması ve iş güvencesinin sağlanması
Evrensel'i Takip Et