Londra’da Nakba eylemine verilmeyen izin ırkçıların gösterisine verildi
Londra’da Nakba’nın yıl dönümü nedeniyle düzenlenmek istenen Filistin’le dayanışma eylemine izin vermeyen polis, gerekçe olarak aynı gün ırkçı Tommy Robinson’a eylem izni verilmesini gösterdi. Robinson'un bu tarihi özellikle seçtiğini biliniyor.
Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel
Arif Bektaş
[email protected]
Londra — İngiltere’de, Nakba’nın yıl dönümü nedeniyle yapılması planlanan Filistin’le dayanışma eylemine izin vermedi.
Filistin topraklarında İsrail devletinin resmi olarak ilan edildiği ve Filistinlilerin Nakba (Büyük Felaket) olarak andıkları 15 Mayıs 1948 tarihi nedeniyle her yıl 15 Mayıs’ta Filistin’le dayanışma eylemleri düzenleniyor. Bu yıl Nakba’nın yıl dönümüne en yakın hafta sonu olan 16 Mayıs Cumartesi gününde Londra’nın merkezinde gösteri için başvuru yapıldı. Fakat Londra polisi, başvuruyu reddetti ve eylemin başka bir bölgeye alınmasını istedi.
Aynı gün ırkçıların eylemine izin verildi
Öte yandan son yıllarda ırkçı açıklamaları ve çalışmalarıyla bilinen ve daha önce taciz ve sokak kavgaları nedeniyle bir süre cezaevinde kalan Tommy Robinson’a aynı gün eylem yapma izni verildi.
Filistin Dayanışma Kampanyası ve Savaş Karşıtı Koalisyon tarafından 2025 yılının son aylarında başvuru yapılmış olmasına rağmen polis, Başbakanlık, Parlamento Meydanı ve Trafalgar Meydanı çevresini Robinson’un eylemine tahsis etti.
Binler Londra polisine ve belediye başkanına tepki gösterdi
Filistin için yapılacak eyleme izin vermeyen polise tepki gösteren Savaş Karşıtı Koalisyon, kamuoyuna bir açıklama yaparak, “Irkçı-faşist Robinson için bizi Londra’dan süremezsiniz” dedi.
180 yazar, politikacı, akademisyen ve sendika başkanının da imza attığı açıklamaya on binlerce kişi de dahil olarak, Savaş Karşıtı Koalisyonun çağrısını tekrar tekrar sosyal medyada paylaştı.
Geçtiğimiz yıl da aynı tarihlerde polis Robinson’a izin vermiş ve ırkçı siyasetçi yaklaşık 150 bin kişiyle Londra’nın merkezinde gösteri yapmıştı. Irkçılık karşıtları ise aynı bölgede 30 bin kişilik eylemle karşılık vermişti. Birkaç gün sonra da yarım milyondan fazla katılımla tarihin en kalabalık ırkçılığa karşı eylemi gerçekleştirilmişti.
Buna rağmen Robinson bir kez daha yine Filistin için eylem yapılacağını bildiği halde 16 Mayıs için eylem izni aldı.
Evrensel'i Takip Et