08.04.2026 11:13 / Güncelleme: 13:22

İki haftalık ateşkese dünyadan ilk tepkiler: Savaş kalıcı şekilde sona erdirilmeli

ABD ile İran arasında varıldığı açıklanan “15 günlük ateşkes” anlaşmasına dünyadan olumlu tepkiler geldi ancak savaşı kalıcı olarak bitirme çağrıları yapıldı. Açıklamalarda Pakistan’ın rolüne de özel vurgular da dikkat çekti.

İki haftalık ateşkese dünyadan ilk tepkiler: Savaş kalıcı şekilde sona erdirilmeli

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, hükümetinin İran ile ABD arasında sağlanan iki haftalık ateşkesi memnuniyetle karşıladığını belirtti. Merz ayrıca, ateşkesin sağlanmasında arabuluculuk rolünü üstlenen Pakistan’a teşekkür etti ve önümüzdeki günlerde diplomatik kanallar aracılığıyla “savaşın kalıcı bir şekilde sona erdirilmesi” için müzakere edilmesinin hedeflenmesi gerektiğini vurguladı.

Umman da kalıcı barış çağrısında bulundu. Umman Dışişleri Bakanlığı, X platformunda yayımlanan bir açıklamada, ateşkesi memnuniyetle karşıladığını ve “Pakistan’ın ve savaşın sona ermesini isteyen tüm tarafların çabalarını” takdir ettiğini belirtti. Bakanlık, “Krizi kökünden çözebilecek ve bölgedeki savaş ve düşmanlıkların kalıcı olarak sona ermesini sağlayacak çözümler bulmak için çabaların şimdi yoğunlaştırılmasının önemini vurguluyoruz” dedi.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yvonne Mewengkang, çatışmanın tüm taraflarına egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve diplomasiye saygı gösterme çağrısında bulundu.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Minoru Kihara da gazetecilere yaptığı açıklamada, Tokyo’nun “nihai anlaşma”yı beklerken ABD ile İran arasında iki haftalık ateşkes haberini “olumlu bir adım” olarak karşıladığını söyledi.

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon ise, ateşkes haberinin “son derece umut verici” olduğunu söyledi. Luxon, başkent Wellington’da yaptığı açıklamada, “Son altı haftadaki olaylar, dünya için son derece istikrarı bozan ve derin endişe vericiydi. Yeni Zelanda da dahil olmak üzere dünyadaki her ülkeyi etkileyen Ortadoğu çatışmasının sona ermesini hepimiz istiyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ofisinden yapılan yazılı açıklama da Guterres’in bölgedeki çatışmaya taraf tüm aktörlere uluslararası hukuk yükümlülüklerine uyma ve ateşkes şartlarına riayet etme çağrısında bulunduğu belirtildi. Ateşkesin bölgede kalıcı ve kapsamlı barışın önünü açması açısından önemli olduğu ifade edilen açıklamada, Pakistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerin yürüttüğü arabuluculuk çabalarından memnuniyet duyduğu aktarıldı.

Açıklamada, BM Genel Sekreter Özel Temsilcisi Jean Arnault'nun ise bölgede temaslarını sürdürerek kalıcı barışa yönelik çalışmalara destek verdiği bilgisi de paylaşıldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Başkan Trump ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nın açılması ile ateşkes konusunda varılan anlaşmayı ve Pakistan'ın ara buluculuk çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Amerikan kararlılığı işe yarıyor. Moskova'yı ateşkes ilan etmeye ve Ukrayna'ya karşı savaşını sona erdirmeye zorlayacak yeterli kararlılığın zamanının geldiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

(Dış Haberler)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
08.04.2026 07:23 / Güncelleme: 07:54

Meteoroloji'den sağanak ve zirai don uyarısı: Sıcaklıklar 7 derece birden düşüyor, yağışlar şiddetleniyor

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, sert rüzgar ve zirai don uyarısı geldi. Karadeniz ve Doğu Anadolu'da ise çığ riski devam ediyor.

Meteoroloji'den sağanak ve zirai don uyarısı: Sıcaklıklar 7 derece birden düşüyor, yağışlar şiddetleniyor

Görseller: Unsplash | Kolaj: Evrensel

08.04.2026 12:23

Japonya'da inşaatta iş cinayeti: 40 metreden düşen üç işçi yaşamını yitirdi

Japonya'nın Kanagawa eyaletinde inşaat sahasındaki iskelenin çökmesi sonucu üç işçi yaşamını yitirdi, bir işçi kayboldu.

Japonya'da inşaatta iş cinayeti: 40 metreden düşen üç işçi yaşamını yitirdi

Temsili görsel | Fotoğraf: Dmitry Romanoff/Pexels

08.04.2026 03:05

İsrail ordusu Lübnan'ın Sayda kentine saldırdı: 8 kişi hayatını kaybetti

İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyindeki Sayda kentine düzenlediği hava saldırısında, ilk belirlemelere göre 8 kişinin yaşamını yitirdiği, 22 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusu Lübnan'ın Sayda kentine saldırdı: 8 kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AA

08.04.2026 01:38 / Güncelleme: 01:53

Trump, İran ile iki haftalık ateşkes ilan ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistanlı yetkililerle yaptığı kritik görüşmelerin ardından İran'a yönelik askeri operasyonları iki hafta süreyle askıya aldığını ilan etti.

Trump, İran ile iki haftalık ateşkes ilan ettiğini duyurdu

Fotoğraf: Beyaz Saray

08.04.2026 08:08 / Güncelleme: 08:45

Piyasalarda 'ateşkes' etkisi: Altın yükselişe geçti

Trump'ın ateşkes açıklamasının ardından altın fiyatları yeniden yükseldi. Açıklamalar öncesinde 6 bin 745 TL seviyesinde olan gram altın 6 bin 950 liraya kadar çıktı, sabah saatlerinde ise 6 bin 900 TL civarında işlem görüyor.

Piyasalarda 'ateşkes' etkisi: Altın yükselişe geçti

Fotoğraf: DHA

08.04.2026 02:21

UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçları: Deplasman takımları galip geldi

UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk ayak maçlarında oynanan iki maçta deplasman takımları galip geldi. Bayern Münih, Real Madrid'i 2-1, Arsenal da Sporting'i 1-0 yendi

UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek final maçları: Deplasman takımları galip geldi

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!