Merkez Bankası, İran savaşında dövizi tutmak için 34 günde 49 milyar dolar yaktı
ABD ve İsrail'in 28 Şubat'taki saldırılarıyla başlayan ve bu gece ateşkes ilan edilen İran savaşında Merkez Bankasının dövizin yükselmesini engellemek için 3 Nisan'a kadar 49.2 milyar dolar sattığı ortaya çıktı.
Fotoğraf: ANKA
ABD ve İsrail'in başlattığı İran savaşı boyunca TL'deki değer kaybını engellemek için on milyarlarca dolarlık döviz satışı yaptığı ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2 Şubat'tan 3 Nisan'a kadar döviz kurlarındaki yükselişi engellemek için yaktığı döviz miktarının 49.2 milyar dolara ulaştığı aktarıldı.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberinde, bu veri QNB Türkiye ekonomistlerine dayandırıldı. Haberde bir kaynağın, savaş döneminde TL varlıklardan çıkışın yüzde 70’inin yabancı yatırımcı kaynaklı olduğunu söylediği kaydedildi. Aynı kaynak, 19 Mart 2025'te başlayan İBB operasyonları döneminde yabancı kaynaklı satışın yüzde 48 seviyesinde olduğunu anımsattı.
Kredi notu düşebilir
Bir yabancı analist ise bu yıl Türkiye için beklenen not artışlarının artık gündemden düştüğünü, rezerv pozisyonu sebebiyle kredi not görünümlerinde negatife geçiş yaşanabileceğini söyledi.
Reuters, savaşın ilk on gününde Merkez Bankasının toplam rezervinin 13 milyar dolar eridiğini hesaplamıştı.
Hayat pahalılığı artıyor
Öte yandan savaşın ülkeye maliyeti rezerv erimesiyle sınırlı değil. Savaş boyunca artan hayat pahalılığı sebebiyle işçi ve emekçilerin alım gücü azaldı. Birçok temel tüketim maddesine zam üstüne zam yağdı. Muhalefet tarafından enflasyonu düşük göstermekle eleştirilen TÜİK'in verilerine göre mart enflasyonu, aylık yüzde 1.94, yıllık enflasyon yüzde 30.87 oranında arttı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAG) göre ise mart enflasyonu, aylık yüzde 4.10 olurken, yıllık yüzde 54.62 olarak hesaplandı.
(Ekonomi Servisi)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et