08.04.2026 09:41 / Güncelleme: 10:39

Merkez Bankası, İran savaşında dövizi tutmak için 34 günde 49 milyar dolar yaktı

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'taki saldırılarıyla başlayan ve bu gece ateşkes ilan edilen İran savaşında Merkez Bankasının dövizin yükselmesini engellemek için 3 Nisan'a kadar 49.2 milyar dolar sattığı ortaya çıktı.

Merkez Bankası, İran savaşında dövizi tutmak için 34 günde 49 milyar dolar yaktı

Fotoğraf: ANKA

ABD ve İsrail'in başlattığı İran savaşı boyunca TL'deki değer kaybını engellemek için on milyarlarca dolarlık döviz satışı yaptığı ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 2 Şubat'tan 3 Nisan'a kadar döviz kurlarındaki yükselişi engellemek için yaktığı döviz miktarının 49.2 milyar dolara ulaştığı aktarıldı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberinde, bu veri QNB Türkiye ekonomistlerine dayandırıldı. Haberde bir kaynağın, savaş döneminde TL varlıklardan çıkışın yüzde 70’inin yabancı yatırımcı kaynaklı olduğunu söylediği kaydedildi. Aynı kaynak, 19 Mart 2025'te başlayan İBB operasyonları döneminde yabancı kaynaklı satışın yüzde 48 seviyesinde olduğunu anımsattı.

Kredi notu düşebilir

Bir yabancı analist ise bu yıl Türkiye için beklenen not artışlarının artık gündemden düştüğünü, rezerv pozisyonu sebebiyle kredi not görünümlerinde negatife geçiş yaşanabileceğini söyledi.

Reuters, savaşın ilk on gününde Merkez Bankasının toplam rezervinin 13 milyar dolar eridiğini hesaplamıştı.

Hayat pahalılığı artıyor

Öte yandan savaşın ülkeye maliyeti rezerv erimesiyle sınırlı değil. Savaş boyunca artan hayat pahalılığı sebebiyle işçi ve emekçilerin alım gücü azaldı. Birçok temel tüketim maddesine zam üstüne zam yağdı. Muhalefet tarafından enflasyonu düşük göstermekle eleştirilen TÜİK'in verilerine göre mart enflasyonu, aylık yüzde 1.94, yıllık enflasyon yüzde 30.87 oranında arttı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubuna (ENAG) göre ise mart enflasyonu, aylık yüzde 4.10 olurken, yıllık yüzde 54.62 olarak hesaplandı.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
08.04.2026 07:23 / Güncelleme: 07:54

Meteoroloji'den sağanak ve zirai don uyarısı: Sıcaklıklar 7 derece birden düşüyor, yağışlar şiddetleniyor

Meteoroloji’den kuvvetli yağış, sert rüzgar ve zirai don uyarısı geldi. Karadeniz ve Doğu Anadolu'da ise çığ riski devam ediyor.

Meteoroloji'den sağanak ve zirai don uyarısı: Sıcaklıklar 7 derece birden düşüyor, yağışlar şiddetleniyor

Görseller: Unsplash | Kolaj: Evrensel

08.04.2026 00:15 / Güncelleme: 01:04

Baskılara, savaşa ve geleceksizliğe karşı

Ankara’daki üniversite öğrencileri, geleceksizliğe, eğitimin ticarileştirilmesine, geçim sıkıntısına, baskılara ve emperyalist savaşlara karşı, 1 Mayıs’ta alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Yoksullaştırklarını belirten öğrenciler, insanca yaşam istiyor.

Baskılara, savaşa ve geleceksizliğe karşı

Ankara Üniversite öğrencileri 1 Mayıs

08.04.2026 02:00

Gazze’de yağışlar sığınmacı kamplarını vurdu: 1,9 milyon insan çamur ve soğuğun pençesinde

Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilen 1,9 milyon Filistinlinin sığındığı derme çatma çadırlar, şiddetli yağış ve altyapı yetersizliği nedeniyle sular altında kaldı.

Gazze’de yağışlar sığınmacı kamplarını vurdu: 1,9 milyon insan çamur ve soğuğun pençesinde

Fotoğraf: AA

08.04.2026 01:38 / Güncelleme: 01:53

Trump, İran ile iki haftalık ateşkes ilan ettiğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Pakistanlı yetkililerle yaptığı kritik görüşmelerin ardından İran'a yönelik askeri operasyonları iki hafta süreyle askıya aldığını ilan etti.

Trump, İran ile iki haftalık ateşkes ilan ettiğini duyurdu

Fotoğraf: Beyaz Saray

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!