Yürütmeyi durdurma kararı yok sayılıyor: Giresun'da köylülerin hukuk ve yaşam nöbeti sürüyor
Giresun’da Alagöz Maden’in sondaj girişimine karşı direnen köylüler, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen jandarma eşliğinde sahaya sokulmak istenen iş makinesinin geçişine izin vermedi.
Özer Akdemir
[email protected]
Giresun – Giresun'un Görele ilçesine bağlı Karlıbel ve Tirebolu ilçesine bağlı Sekü köylerinde, Alagöz Maden şirketinin sondaj girişimlerine karşı yöre halkının başlattığı direniş ve kararlı bekleyiş sürüyor.
4 Nisan'da köylüler tarafından engellenen sondaj makinesi, bugün (5 Nisan) onlarca jandarma eşliğinde tekrar maden sahasına sokulmaya çalışıldı. Ancak köylüler barikat kurarak iş makinesinin geçişine bir kez daha geçit vermedi. Olay yerine gelen jandarma komutanları yolun devlete ait olduğunu, isteyen herkesin kullanabileceğini ve makinenin engellenemeyeceğini; sadece fiili bir sondaj başlarsa müdahale edebileceklerini savundu.
Köylüler yolu kapattı
Köylüler ve doğa savunucuları ise bu duruma tepki gösterdi. Ağır tonajlı ve paletli bir iş makinesinin beton ve asfalt köy yollarında yürütülmesinin yönetmeliklere aykırı olduğu, kamu malına zarar verdiği ve suç teşkil ettiği vurgulandı. Vatandaşlar ayrıca, şirketin makineyi taşıyıcı bir treyler (sal) ile taşıma sözü verdiğini ancak bu sözünde durmadığını da jandarmaya iletti.
Avukat Sevda Karataş Şahin'den hukuki uyarılar
Davanın avukatı Sevda Karataş Şahin, sahada yaşananların açık bir hukuk ihlali olduğunu belirterek, Giresun İdare Mahkemesi'nin 24 Şubat'ta söz konusu 4. grup maden arama faaliyeti için "yürütmeyi durdurma" kararı verdiğini hatırlattı. Şahin, "İdare mahkemesinin vermiş olduğu karara uymayanlar, uymayanlara müdahale etmeyenler suç işliyor" dedi.
Av. Şahin'in aktardığı bilgilere göre şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden alınan yeni bir yazıyla daha önceki "ÇED kapsam dışı/muafiyet" kararlarının karot ve numune alma işlemleri için hala geçerli olduğunu öne sürerek, yargı kararının arkasından dolanmaya çalışıyor. Ancak Şahin, yürütmeyi durdurma kararlarının idareyi anında bağladığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: "Eğer idare bu kararı uygulamaz ya da geciktirirse, bu durum açık bir hukuka aykırılık oluşturur. Bu halde idare hem tazminat ödemekle yükümlü olur hem de sorumlular hakkında cezai süreçler gündeme gelir."
Avukat Şahin ve yöre halkı, sondaj makinesinin alana girip işlem yapmasına izin verilmesinin, telafisi imkansız zararların doğmasına yol açacağını; geri dönüşü olmayan bu tahribatın önüne ancak makinenin alana sokulmamasıyla geçilebileceğini belirtiyor.
Gözler valilik toplantısında
Yaşanan gerginliğin ve köylülerin tavizsiz tutumunun ardından kolluk kuvvetlerinin Giresun Valiliği'ne bilgi verdiği öğrenildi. Valiliğin konuyu yarın bir toplantı ile gündeme alıp karara bağlayacağı bildirildi. Çıkacak bu kararın, İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararını esas alması gerektiği ifade ediliyor.
Şu an itibarıyla köylülerin direnişi sayesinde makinenin maden sahasına ulaşması engellenmiş durumda. Bölge halkı, gece saatlerinde makinenin gizlice alana sokulması ihtimaline karşı gece nöbeti tutuyor ve mahkeme süreci sonuçlanana kadar yaşam alanlarını savunmaya devam edeceklerini yineliyor.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et