01.04.2026 16:33

CHP’li Gürer’den tepki: ‘Savaşın faturası vatandaşa kesiliyor’

Meclis’te yaptığı konuşmada savaşın ekonomik etkilerinin yurttaşların yaşamını ağırlaştırdığını belirten CHP’li Gürer, zamlar ve artan vergiler nedeniyle yoksulluğun derinleştiğini söyledi.

CHP’li Gürer’den tepki: ‘Savaşın faturası vatandaşa kesiliyor’

Fotoğraf: MA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmada savaşın ekonomik etkilerinin her geçen gün daha ağır hissedildiğini belirterek hükümetin hâlâ işçi, çiftçi, esnaf, emekli ve sanayiciye yönelik bir destek paketi açıklamamasını eleştirdi.

ABD ve İrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşın üzerinden bir ay geçtiğini hatırlatan Gürer, bu süreçte çevre ülkelerin ekonomiye yönelik farklı önlemler aldığını, Türkiye’de ise yurttaşların art arda gelen zamlar ve vergilerle baş başa bırakıldığını söyledi.

Gürer, “Savaşın başladığından bu yana bir ay geçti. Bu sürede çevremizdeki ülkeler de dâhil farklı önlemler alınırken, siyasi iktidar işçi, çiftçi, esnaf, emekli ve sanayici için herhangi bir destek paketi açıklamadı. Buna karşılık her gün yeni zamlar geliyor, vergiler artıyor ve vatandaşın yaşamı daha da zorlaşıyor” dedi.

Ekonomik tablonun yalnızca dar gelirliyi değil, üretim ve taşımacılık alanında çalışan kesimleri de etkilediğini belirten Gürer, özellikle nakliyecilerin ciddi sıkıntılar yaşadığını ifade etti. İktidarın bugüne kadar ithalat dışında somut bir adım atmadığını savunan Gürer, üretimi ve iç piyasayı destekleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRK-İŞ’in açıkladığı son verilere de değinen Gürer, açlık ve yoksulluk sınırındaki artışın milyonlarca kişinin geçim sıkıntısını gözler önüne serdiğini belirtti. Buna göre açlık sınırı 32 bin 793 liraya, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 106 bin 817 liraya, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 42 bin 585 liraya yükseldi.

Türkiye’de yaklaşık 50 milyon insanın derin yoksulluk içinde yaşadığını söyleyen Gürer, savaşın ekonomik etkilerinin önümüzdeki dönemde daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulundu.

Gürer, “50 milyona yakın insan derin yoksulluk içinde. İktidar savaşın etkilerine karşı derhâl bir destek paketi açıklamalı, çalışanların ücretleri seyyanen artırılmalı” diyerek hükümete çağrıda bulundu. Son olarak Gürer, ücretlerde alım gücünü artıracak düzenlemelerin gecikmeden hayata geçirilmesini ve özellikle dar gelirli kesimlere yönelik ekonomik destek programlarının açıklanmasını istedi.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
01.04.2026 13:17 / Güncelleme: 13:52

2026 Dünya Kupası’nda 48 takım var: Turnuvanın sürprizleri, gruplar ve detaylar.

2026 FIFA Dünya Kupası’nda katılımcıların tamamı belli olurken, gruplar da şekillendi. İşte turnuvaya katılacak takımlar ve gruplar...

2026 Dünya Kupası’nda 48 takım var: Turnuvanın sürprizleri, gruplar ve detaylar.

FIFA 2026 Dünya Kupası

01.04.2026 12:10

Mart ayında karnabahar markette yüzde 119 arttı

Mart ayında markette karnabahar yüzde 119, sivri biber ve domates de yüksek oranda zamlanırken, kabak fiyatı yüzde 50’ye yakın düştü. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı bazı ürünlerde üç katı aştı.

Mart ayında karnabahar markette yüzde 119 arttı

Fotoğraf: MAG./Unsplash

01.04.2026 13:32

İngiltere, Hürmüz Boğazı Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, 35 ülkenin katılacağı konferansta deniz güvenliği ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına yönelik adımların ele alınacağını açıkladı.

İngiltere, Hürmüz Boğazı Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak

Fotoğraf: NASA

01.04.2026 09:49

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Saldırılar tekrarlanmazsa savaşı bitirme irademiz var

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, AB Konseyi Başkanı Costa ile görüşmesinde saldırıların tekrarlanmaması halinde savaşı bitirmeye hazır olduklarını iletti.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Saldırılar tekrarlanmazsa savaşı bitirme irademiz var

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!