01.04.2026 12:49

EMEP'ten maden ihaleleri ve 'Esra Işık' tepkisi: Peşkeş çekilen topraklara sahip çıkanlar tutuklanıyor

EMEP'li Sevda Karaca ve İskender Bayhan, MAPEG’in 65 yeni maden ruhsatı ihalesini Meclis gündemine taşıyarak talana dikkat çekti; “Halka sormadan yer altı kaynakları sermayeye peşkeş çekiliyor, yaşam alanını savunan Esra Işık tutuklanıyor” dedi.

EMEP'ten maden ihaleleri ve 'Esra Işık' tepkisi: Peşkeş çekilen topraklara sahip çıkanlar tutuklanıyor

EMEP Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan

Gözde Tüzer Korkmaz
[email protected]


Emek Partisi (EMEP) Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, MAPEG tarafından ilan edilen 65 yeni maden ruhsatı ihalesini Meclis gündemine taşıdı. Bakan Bayraktar’a verilen önergede, "Halka sormadan ülkenin yer altı kaynakları sermayeye peşkeş çekiliyor, yaşam alanına sahip çıkan Esra Işık tutuklanıyor" denildi.

'Kentler alfabetik olarak talan ediliyor'

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından yayımlanan 317 numaralı ihale listesine tepki göstererek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede; Adana’dan Artvin’e, Antalya’dan Balıkesir’e kadar toplam 13 ili kapsayan ve 72 bin 514 hektarlık devasa bir alanın 65 yeni ruhsatla ihaleye çıkarıldığı belirtildi. Bu alanın büyüklüğünün Yalova ilinin yüz ölçümüne denk geldiğine dikkat çeken milletvekilleri, ihalelerin mermer, granit gibi dekoratif taşların yanı sıra altın, gümüş ve bakır gibi metalik madenleri kapsadığını vurguladı. İhalelerin özellikle Balıkesir’de yoğunlaştığına vurgu yapan milletvekilleri ihalelerin alfabetik sırayla ilana açılmış olmasının kısa zaman içerisinde ülkedeki diğer kentlerin de sırasıyla talana açılacağını gösterdiğini belirtti.

‘Ekolojik ve sosyal yıkım ajandası’

Bu ihalelerle yeraltı kaynaklarının getireceği kârın şirketlere devredildiğini, doğa tahribatı ve sağlık sorunlarının da halka bırakıldığına dikkat çekilen önergede “Tarım arazilerinin, su havzalarının ve yerli halkın yaşam alanlarının holdinglerin insafına terk edilmesi; sadece bir doğa talanı değil, aynı zamanda bölge halklarının mülksüzleştirilmesi ve yerlerinden edilmesi anlamına gelmektedir. Bu tablo, yoksul halkın öz kaynaklarının, yerli ve yabancı bir grup sermayedarın kasasını doldurmak için feda edildiği bir ‘ekolojik ve sosyal yıkım’ ajandasıdır. Kasası dolacak olanlarsa, ihracat rekorlarının yanı sıra iş cinayeti rekorlarıyla da anılan maden sektörünün namlı şirketleridir” ifadeleri kullanıldı.

Talana itiraz eden Esra Işık tutuklandı

Maden ihalelerinin açılması öncesinde, doğrudan yaşam alanı yok edilecek halka bilgi verilmediği ve halkın fikrinin alınmadığına vurgu yapan EMEP Milletvekilleri “Bu nedenle de yapılan her maden ve enerji ihalesinde bölgede yaşayan halklar itiraz etmek ve bu itiraz dikkate alınmadığı için direnme haklarını kullanmaktadır. Bu hakkın kullanımına karşılık olarak ise yaşam alanlarını savunanlar kolluk tarafından darp edilmekte, gözaltına alınmakta ve tutuklanarak yargı sopasıyla susturulmak istenmektedir. Ülkenin genelinde halkı ayağa kaldıran Akbelen talanına karşı İkizdere köyünde direnen Esra Işık’ın tutuklanması bu yağma ve talan düzeninin son örneği olmuştur” dedi.

'Halka sordunuz mu?'

EMEP Milletvekilleri Bakan Bayraktar’dan şu sorulara yanıt istedi:

  • Bahsi geçen 13 ili kapsayan 65 yeni maden ruhsatı ihalesinin toplam muhammen bedeli nedir ve bu ihalelerden elde edilecek gelirin ne kadarı bölge halkının yararına olacaktır?
  • İhale edilen 72 bin 514 hektarlık alanın ne kadarı Anayasa ile korunması gereken "mutlak tarım arazisi", ne kadarı "orman alanı" ve ne kadarı "birinci derece sit alanı" statüsündedir?
  • İliç faciasının üzerinden henüz iki yıl bile geçmemişken; bu 65 yeni sahada siyanürlü madencilik veya benzeri ağır kimyasal yöntemlerin kullanılmayacağına dair Bakanlığınız tarafından verilmiş bir taahhüt bulunmakta mıdır?
  • Ruhsatlandırılan sahalar içerisinde yer alan köylerde yaşayan yurttaşların mülkiyet hakları ve geçim kaynakları (hayvancılık, tarım vb.) nasıl korunacaktır; bu alanlarda kaç bin yurttaşın yerinden edilme riski bulunmaktadır? Bu alanların madenciliğe açılmasının çevresel etkilerine ilişkin herhangi bir kümülatif etki değerlendirmesi yapılmış mıdır?
  • Son 5 yıl içerisinde, söz konusu 13 ilde madencilik faaliyetleri nedeniyle yerel halk tarafından açılan yürütmeyi durdurma ve iptal davalarının sayısı kaçtır ve bu davaların sonuçları bu yeni ihaleler planlanırken dikkate alınmış mıdır?
  • İhaleye açılan sahalar belirlenirken ilgili bölgelerde yaşayan halkın görüşü alınmış mıdır? Alındıysa hangi yöntemlerle alınmıştır?
  • İhalelere itiraz ettiği ve anayasal haklarını kullandıkları için son 5 yıl içerisinde gözaltına alınan, tutuklanan, hakkında soruşturma başlatılan yurttaş sayısı kaçtır?
  • Esra Işık’ın tutuklanmasına dayanak yapılan hukuki gerekçe nedir? Yaşam alanlarını savunan halkın itirazlarını görmezden gelerek direnenleri tutuklamak holdinglerin kârına halkı zorla hizaya getirmek değil midir?
  • Son üç gün içinde Yalova ili büyüklüğüne yakın bir alanın maden şirketlerine devredildiği düşünüldüğünde, devam eden günlerde bütün bir ülkenin sırasıyla şirketlere devredileceği şüphesine cevabınız nedir? İhale planlarını kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
01.04.2026 12:10 / Güncelleme: 12:17

'Galatasaray’la devam' dedi: Okan Buruk, İngiliz devinin teklifini geri çevirdi

İngiliz devinin Okan Buruk için yaptığı yoğun temaslar sonuçsuz kaldı. Buruk sezon sonuna kadar Galatasaray'da kalma kararı aldı.

“Galatasaray’la devam” dedi: Okan Buruk, İngiliz devinin teklifini geri çevirdi

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

01.04.2026 01:55

İkizköy Muhtarı Nejla Işık: Akbelen tekrar canlandı, yarın herkesi nöbete çağırıyoruz

Muğla'da İkizköy Mahalle Muhtarı Nejla Işık, kızı Esra Işık’ın tutuklanmasının ardından vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Akbelen tekrar canlandı. Yarın sabahtan itibaren gelebilen herkesi tekrar nöbete çağırıyoruz” dedi.

İkizköy Muhtarı Nejla Işık: Akbelen tekrar canlandı, yarın herkesi nöbete çağırıyoruz

Fotoğraf: ANKA

01.04.2026 09:26 / Güncelleme: 09:29

Kubilay Kaan Kundakçı cinayeti: Aleyna Kalaycıoğlu'ndan mektup

Futbolcu Kubilay Kaan Kundakçı’nın hayatını kaybettiği silahlı saldırı soruşturmasında tutuklanan Aleyna Kalaycıoğlu, cezaevinden gönderdiği mektupta suçlamaları reddederek “silahtan haberi olmadığını” ifade etti.

Kubilay Kaan Kundakçı cinayeti: Aleyna Kalaycıoğlu'ndan mektup

Aleyna Kalaycıoğlu

01.04.2026 08:00 / Güncelleme: 12:53

Türk-İş'e bağlı sendikalardan İstanbul şube başkanları: İstanbul işçi başkenti, burada güçlü kutlama net bir ihtiyaç

İstanbul'da eriyen ücretler ve güvencesizliğe karşı 1 Mayıs'ta alanlara çıkacak olan işçiler için İstanbul vurgusu öne çıkıyor. Türk-İş merkezinin Edirne kararı karşısında şubeler üylerin bulunduğu alanda güçlü eylemler örgütlenmesine işaret ediyor.

Türk-İş'e bağlı sendikalardan İstanbul şube başkanları: İstanbul işçi başkenti, burada güçlü kutlama net bir ihtiyaç

Fotoğraf: Evrensel

01.04.2026 08:43 / Güncelleme: 08:54

İtalya 3’üncü kez Dünya Kupası’nı kaçırdı

İtalya, play-off finalinde Bosna Hersek'e penaltılarla elenerek üst üste üçüncü kez Dünya Kupası finallerinin dışında kaldı.

İtalya 3’üncü kez Dünya Kupası’nı kaçırdı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!