SGK sisteminde işlem yapılamadı: Borçların ödeme günü 7 Nisan'a uzatıldı
31 Mart’ta SGK sistemine erişimde yaşanan sorunlar milyonlarca kullanıcıyı etkiledi. SGK, bazı hizmetlere erişilmesinde gecikme meydana geldiğinden dolayı son ödeme günü bugün olan borçların ödeme gününün 7 Nisan’a kadar uzatıldığı duyuruldu.
31 Mart 2026 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sistemine erişimde yaşanan sorunlar, Türkiye genelinde milyonlarca kullanıcıyı etkiledi. Gün boyunca sisteme giriş yapmak isteyen yurttaşlar, “sunucu hatası”, “bağlantı zaman aşımı” ve “teknik arıza” uyarılarıyla karşılaştı. SGK tarafından yapılan açıklamada, Mali Otomasyon Sistemi (MOSIP) altyapısında bazı hizmetlere erişilmesinde gecikme meydana geldiğinden dolayı son ödeme günü bugün olan borçların ödeme gününün 7 Nisan’a kadar uzatıldığı duyuruldu.
Erişim problemlerinin özellikle günün yoğun saatlerinde artması, sistemin tamamen çöküp çökmediği sorusunu gündeme getirdi. Ancak mevcut bulgular, sorunun genel bir çökmeden ziyade yoğunluk kaynaklı performans düşüşü olduğunu gösteriyor.
“Yoğunluk ve teknik etkenler öne çıkıyor”
Tahminlere göre ayın son günü olması nedeniyle şirketlerin prim ve hizmet belgelerini sisteme yüklemek istemesi, SGK altyapısında ciddi bir trafik oluşturdu. Bu durum, özellikle e-Bildirge sisteminde yavaşlama ve erişim kesintilerine yol açtı.
Bunun yanı sıra, sistemde yapılan periyodik bakım çalışmaları ve olası veri tabanı güncellemeleri de kısa süreli kesintileri tetikleyen faktörler arasında değerlendiriliyor. Bazı kullanıcıların yaşadığı sorunların ise internet servis sağlayıcılarına bağlı DNS yönlendirme problemlerinden kaynaklanabileceği ifade ediliyor.
Ne zaman düzelecek?
Geçmiş örnekler dikkate alındığında, SGK sisteminde yaşanan benzer yoğunluk problemlerinin genellikle akşam saatlerinde kullanıcı sayısının azalmasıyla birlikte normale döndüğü biliniyor. Ancak mevcut durum için resmi bir “tam düzelme zamanı” paylaşılmadı.
Öte yandan, uzun süreli erişim sorunlarının devam etmesi halinde SGK’nın prim bildirim sürelerinde uzatmaya gitmesi ihtimali bulunuyor. Şu an için bu yönde alınmış bir karar açıklanmadı.
SGK’den açıklama: Borçların ödeme günü 7 Nisan'a uzatıldı
SGK’den yapılan açıklamada, Mali Otomasyon Sistemi (MOSIP) altyapısında bazı hizmetlere erişilmesinde gecikme meydana geldiğinden dolayı son ödeme günü bugün olan borçların ödeme gününün 7 Nisan’a kadar uzatıldığı duyuruldu.
SGK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Kurum muhasebe işlemlerinin yürütüldüğü Mali Otomasyon Sistemi (MOSIP) altyapısında yapılan güncelleme çalışmalarından dolayı bazı hizmetlere erişilmesinde gecikmeler meydana gelmiştir. Meydana gelen gecikmelerden dolayı 5510 sayılı Kanunun, 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işyerlerinin, 4 üncü maddesinin birinci fikrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar ile diğer sigortalılar ve genel sağlık sigortalılarının, cari dönem sigorta prim borçlarının, yapılandırma/taksitlendirme/6183-48 inci madde taksitlendirme borçlarının, diğer her türlü borcun ve 5510 sayılı Kanununa ve ilgili kanunlara göre yapılan borçlanma (3201 sayılı Kanuna göre yapılanlar dahil) ve ihya kapsamındaki borçların son ödeme tarihi 31/03/2026 olanların ödeme süresi 07/04/2026 tarihi saat 23:59'a kadar uzatılmış olup bu tarihe kadar yapılacak ödemeler yasal süresi içerisinde yapılmış sayılacaktır. Sigorta prim teşvik ve desteklerinden yararlanmaya devam edilebilmesi, süresinde ödenmeyen primler nedeniyle gecikme cezası ve gecikme zammına maruz kalınmaması ve yapılandırma ödeme planlarının ihlal edilmemesi açısından belirtilen tarihe kadar ilgili borçların ödenmesi önem arz etmektedir” denildi.
(Haber Merkezi)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et