'On'lar Karşıyaka Mezarlığı'nda anıldı: 'Kızıldere bir dayanışma mirasıdır'
Kızıldere Katliamı’nın 54'üncü yılında Mahir Çayan’ın Ankara'daki Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabri başında, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganlarıyla anma düzenlendi.
Fotoğraf: ANKA
Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere köyünde 30 Mart 1972 tarihinde 10 devrimcinin öldürüldüğü katliamın 54'üncü yılında, Mahir Çayan’ın Ankara'daki Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabri başında anma düzenlendi.
MA ve ANKA'nın haberlerine göre çok sayıda siyasi parti, dernek ve kitle örgütünün katıldığı anmada mezarlıkta bir araya gelen kitle, ardından Mahir Çayan’ın kabrine kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca Mahir Çayan, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve İbrahim Kaypakkaya’nın fotoğrafları taşındı; “Yaşasın devrim ve sosyalizm” ve “Mahir, Hüseyin, Ulaş; kurtuluşa kadar savaş” sloganları atıldı.
"Benzersiz bir devrimci dayanışma örneği"
Anmada ilk olarak konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Hüseyin Esentürk, Mahir Çayan ve arkadaşlarının Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemek için yola çıktığını hatırlattı. Kızıldere’de teslim olmak yerine direnmeyi seçtiklerini söyleyen Esentürk, darbecilerin, diktatörlerin ve suç örgütlerinin yargılandığı, darbe hukukunun sona erdiği günlerin uzak olmadığını söyledi.
Türkiye’nin bugün de savaş politikaları, yoksulluk ve baskılarla karşı karşıya olduğunu belirten Esentürk, Roboski, Diyarbakır, Suruç, Ankara, İstanbul ve Antep’te yaşanan katliamları hatırlattı. Kızıldere’yi sıradan bir ittifak olarak görmenin yanlış olduğunu vurgulayan Esentürk, "Kızıldere, faşizme karşı benzersiz bir devrimci dayanışma örneğidir" dedi.
Fotoğraf: ANKA
"Acımız bir, yaramız bir; kurtuluşumuz da bir olmalıdır"
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da anma töreninde yaptığı konuşmada, "Diyarbakır'da Kürt ne yaşadıysa, Mamak'ta devrimci onu yaşadı. Mazlum nasıl katledildiyse, Mahirler, Denizler, İbrahimler öyle katledildi. Acımız bir, yaramız bir; kurtuluşumuz da bir olacak ve bir olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: ANKA
Kızıldere için "Bir dayanışma mirasıdır" diyen Bakırhan, "Bu sorumluluğa layık olmalıyız" ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:
"Mücadelelerine sahip çıkmanın yolu, birlikte mücadele etmek ve dayanışmaktan geçiyor. Dün olduğu gibi bugün de kapımızı dayanışmaya, ortak mücadeleye açıktır. Çünkü bu, Mahirlerin bize bir vasiyetidir. İdam sephasında 'Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği' diyen Denizlerin bize bir vasiyetidir. Ser verip sır vermeyen İbrahim'in bize vasiyetidir. Bu vasiyete sahip çıkacağımızın sözünü, Mahir yoldaşın mezarı başında bir kez daha yeniliyoruz. Sizi unutmayacağız, unutturmayacağız ve bir gün mutlaka Türkiye'de yaşayan bütün halkların ve inançların özgür olduğu, eşit olduğu, demokratik bir sistemi inşa edeceğimizin sözünü veriyoruz."
(Politika Servisi)
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et