Haber-Sen Şube Başkanı Polat: PTT’de yeniden yapılanma mı, yoksa kadrolaşma mı?
Haber-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Yaşar Polat, PTT’deki “yeniden yapılanma”yı eleştirerek, liyakatsiz atamalar ve yetersiz personel nedeniyle kurumsal yapının zayıfladığını söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara— Haber-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Yaşar Polat, PTT’de son yıllarda hayata geçirilen sözde “yeniden yapılanma” sürecine dair yazılı açıklama yaptı. Polat açıklamasında, “Bölge Müdürlükleri kurulurken bunun kuruma hız, verimlilik ve kurumsal güç kazandıracağı iddia edilmiştir. Ancak gelinen noktada görülen gerçek şudur: Bu yapılanma PTT’ye ivme kazandırmamış, aksine yeni bir bürokratik yük yaratmıştır” dedi.
'Liyakatsiz atamalar'a dikkat çeken Polat, açıklamasına “Kurum yönetiminde deneyim, birikim ve kurumsal hafıza yerine siyasi yakınlık ve yandaş sendikal ilişkilerin belirleyici olduğu bir kadrolaşma anlayışı hâkim kılınmıştır. Yıllarını bu kuruma vermiş, sahada emeğiyle hizmet üretmiş çalışanlar görmezden gelinirken; kurumu tanımayan, sahayı bilmeyen isimler yönetim kademelerine taşınmıştır” sözleriyle devam etti.
'Hizmet kalitesi etkileniyor'
Bu tablonun aynı zamanda PTT’nin hizmet kalitesini de doğrudan etkilediğini belirten Polat, “Sahada çalışan personel sayısı yetersizdir, iş yükü giderek artmaktadır. Bir dağıtıcının sırtına yüklenen görev sayısı her geçen gün büyürken, çalışanların özlük hakları yıllardır çözülemeyen bir sorun olarak ortada durmaktadır” diye ifade etti.
Taşeron kadro sorununun hâlâ çözülmediğini ifade eden Polat, sözlerine şöyle devam etti: “Aynı işi yapan çalışanlar arasında statü ve hak farkları devam etmektedir. Kurumun yükünü çeken emekçiler güvencesizliğin ve ağır iş yükünün altında ezilirken, üst yönetim kademelerinde ise şişkin bir kadro yapısı oluşturulmuştur. Bölge müdürlüklerine atanan yöneticilerin yaptıkları toplantılarda sık sık ‘PTT’yi kâra geçireceğiz’ söylemini dile getirmeleri ise sahadaki gerçeklerle örtüşmemektedir. Çünkü bir kurum masa başında yapılan sunumlarla değil, sahadaki emekle ayakta durur. Üretime katkısı olmayan yönetim anlayışlarının kurumu ileriye taşıması mümkün değildir."
'Kabul edilebilir değil'
Geçmiş dönem yöneticilerinin önemli bir kısmının “müşavir” unvanlarıyla sistem içinde tutulmaya devam ettiğini kaydeden Polat, “Kuruma fiilen üretim katkısı olmayan bu kadroların maaş almaya devam etmesi kamu kaynaklarının nasıl savrulduğunu açıkça göstermektedir. Bir tarafta yetersiz personel nedeniyle iki kişinin işini yapmak zorunda kalan çalışanlar, diğer tarafta üretime hiçbir katkı sunmadan maaş almaya devam eden yöneticiler… Bu tablo bir kamu kurumunda kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
Polat açıkmanın devamında şu soruyu sordu: “PTT’de yapılan bu yeniden yapılanma gerçekten kurumu güçlendirmek için mi yapılmıştır, yoksa belirli çevrelere yeni makamlar yaratmak için mi?”
'PTT çalışanları çözüm bekliyor'
Polat, “Bugün ‘yeniden yapılanma’ olarak sunulan bu model, gerçek anlamda uygulanmazsa PTT’nin kurumsal yapısını daha da zayıflatan bir örnek olarak anılacaktır. Eğer kurumda gerçekten bir dönüşüm hedefleniyorsa, önce liyakat esas alınmalı, çalışanların özlük hakları iyileştirilmeli ve sahadaki personel eksikliği giderilmelidir. PTT çalışanları sadakat değil adalet, propaganda değil çözüm bekliyor. Bu kurumun gerçek gücü, yönetim katlarındaki kadrolarda değil, her gün sahada halkın kapısını çalan emekçilerdedir” dedi.
(Evrensel)
Evrensel'i Takip Et