26.03.2026 01:09

Genel-İş’ten İzmir’de yeni şube: İZENERJİ’de bölünmeye temsilcilerden tepki

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube’nin bölünerek 11 No’lu Şube’nin kurulmasına iş yeri temsilcileri karşı çıktı. Kararın tabanın görüşü alınmadan alındığını belirten temsilciler, “Çözüm bölünmede değil birliktedir” dedi.

Genel-İş’ten İzmir’de yeni şube: İZENERJİ’de bölünmeye temsilcilerden tepki

Fotoğraf: Evrensel

İzmir — DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasının İzmir’de örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ’de İzmir 2 No’lu Şube’nin bölünerek 11 No’lu Şube’nin kurulması kararı tartışma yarattı. Şubenin bölünmesine bir grup iş yeri temsilcisi tepki gösterirken, kararın tabanın görüşü alınmadan alındığı ifade edildi.

Yeni şube kuruldu

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube, artan üye sayısı ve genişleyen örgütlenme ağı nedeniyle yeni bir yapılanmaya gidildiğini açıkladı. Açıklamada, 10 bini aşan üye sayısı ve İzmir’in 30 ilçesine yayılan örgütlenme alanının mevcut iş yükünü artırdığı belirtilerek, üyelerin sorunlarına daha hızlı müdahale edebilmek için yeni şubenin kurulduğu ifade edildi.

Açıklamada, toplu iş sözleşmesi süreçlerinin ortak yürütüleceği ve mücadelenin birlikte sürdürüleceği belirtildi. Atanan Genel-İş İzmir 11 No’lu Şube yönetimi ise şu isimlerden oluştu: Şube Başkanı Serkan Yıldırım. Yönetim kurulu üyeleri: Oğuz Aydil, Ebru İvgen, Hüseyin Güven ve Hamdi Demirkol.

Temsilcilerden tepki

İZENERJİ’de görev yapan bazı iş yeri temsilcileri ise yeni şube kararına karşı çıkarak yazılı bir açıklama yayımladı. Temsilciler, kararın sahadaki işçilerin ve iş yeri temsilcilerinin görüşü alınmadan alındığını belirtti.

Temsilciler açıklamasında, “İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ’de, güvenlik emekçileri dahil yaklaşık 13 bin işçi çalışmaktadır. Bu iş yerinde DİSK/Genel-İş Sendikası İzmir 2 ve 9 No’lu şubeleri örgütlüdür. Ancak bizler; sahada çalışan işçilerin ve iş yeri temsilcilerinin görüşü alınmadan, tabanın iradesi yok sayılarak mevcut yapının dışında yeni bir şube kurulması kararının alındığını görüyoruz” denildi.

“Bölünme mücadeleyi zayıflatır”

Yeni şubenin sorunlara çözüm olmayacağını dile getiren temsilciler, “Eğer sendikal çalışmada eksiklikler varsa, bunun çözümü birilerine koltuk yaratmak için yeni şubeler kurmak değildir. Gerçek çözüm; iş yeri komitelerini güçlendirmek, temsiliyeti tabana yaymak ve daha demokratik, katılımcı bir sendikal işleyiş kurmaktır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, işçi sayısındaki artışın yeni bir şubeyi zorunlu kılmadığı vurgulanarak, “İZENERJİ’de iş yeri yapısı değişmemiştir. İşçiler aynı birimlerde, aynı işi yaparak yan yana çalışmaya devam etmektedir. Aynı işi yapan işçilerin farklı şubeler altında bölünmesi; tek ses olmayı engeller, mücadeleyi parçalar ve işveren karşısında işçiyi zayıf düşürür” denildi.

“Çözüm birliktedir”

Mevcut yapıda dahi eşgüdüm sorunları yaşandığına dikkat çeken temsilciler, yeni şubenin bu sorunları derinleştireceğini belirtti. Temsilciler, işçilerin asıl gündeminin ödenmeyen haklar ve güvencesizlik olduğunu ifade ederek şunları kaydetti;

“Bugün İZENERJİ işçilerinin öncelikli sorunu yeni bir şube değildir. Ödenmeyen haklar, işyerlerindeki sorunlar ve belirsizliklerdir. İşçilerin ihtiyacı bölünmek değil, bu sorunlara karşı birlik içinde mücadele etmektir. Bu nedenle çok sayıda temsilcinin imzasıyla dilekçemizi sendika genel merkezine ilettik, ancak herhangi bir dönüş yapılmadı. İşçinin iradesinin yok sayılmasını doğru bulmuyoruz. Çözüm; bölünmede değil birliktedir. Rekabette değil dayanışmadadır. Güç, bölünmede değil birliktedir. Kazanan, yan yana duran işçiler olacaktır.”

(Evrensel)

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.03.2026 13:50

Epstein mağdurları ilk kez bir araya gelerek anlattı: 'Gözlerimizdeki korkudan hoşlanıyordu'

Epstein mağdurları BBC’de ilk kez bir araya gelerek yaşadıklarını anlattı. Kadınlar, Epstein’ın kurbanlarının korku ve çaresizliğinden güç alan sistematik bir istismar yürüttüğünü söyledi.

Epstein mağdurları ilk kez bir araya gelerek anlattı: “Gözlerimizdeki korkudan hoşlanıyordu”

Jeffrey Epstein | Fotoğraf: Wikipedia Commons

25.03.2026 20:01

Kartal’da şüpheli kadın ölümü: 26 yaşındaki hemşire 6. kattan düşerek yaşamını yitirdi

Özel bir hastanede çalışan 26 yaşındaki hemşire Naile İlayda Ateş, 6. kattan düşerek hayatını kaybetti. Olay anında evde olan ve "Tartışmıştık, tuvalete gidince düştü" diyen doktor sevgilisi adli kontrolle serbest bırakıldı.

Kartal’da şüpheli kadın ölümü: 26 yaşındaki hemşire 6. kattan düşerek yaşamını yitirdi

Fotoğraf: Evrensel

25.03.2026 15:27

Kuveyt olası radyasyon sızıntısına karşı uyarı yaptı

ABD ve İsrail’in İran’daki nükleer tesisleri hedef alınmasının ardından Kuveyt, olası sızıntıya karşı vatandaşları uyardı; evde kalınması ve kapı-pencerelerin kapalı tutulması istendi.

Kuveyt olası radyasyon sızıntısına karşı uyarı yaptı

Fotoğraf: Freepik

26.03.2026 00:20 / Güncelleme: 01:10

Siyaset Bilimci Dr. Hakan Şahin: 'İkinci NATO kolordusu Rusya ile ilişkileri bozacak'

Siyaset Bilimci Dr. Hakan Şahin, “Multinational Corps Türkiye (MNC-TÜR)” adlı çok uluslu kolordu ile Türkiye’nin iki NATO kolordusuna sahip tek ülke olacağını söyledi. Şahin, Çok uluslu kolorduların hedefinin Rusya olduğunu vurguladı.

Siyaset Bilimci Dr. Hakan Şahin: "İkinci NATO kolordusu Rusya ile ilişkileri bozacak"

Fotoğraf: TSK

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!